Fieldtarget

JSB Match Diabolo

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

S rozvojem výroby kvalitních vzduchových zbraní musí držet krok i výrobci kvalitního střeliva. A můžeme být hrdí, že v České republice úspěšně působí firma vyrábějící  diabolky světové kvality, kterými se během krátké doby proslavila po celém světě. JSB Match Diabolo a.s. pokrývá široký sortiment střeliva nejen v nejběžnějších rážích 4,5 a 5,5mm, ale i v novince (psáno 2008) z poslední doby ráži 5mm, která má kombinovat výhody lepší balistiky ráže 4,5mm s vyšší energií ráže 5,5mm.

IMG_0100 diabolky

Zakladatel firmy pan Josef Schulz je člověk všestranných zájmů, ale především vášnivý střelec a fotograf a bohumínský patriot. Střílet začínal s jednorannou pistolí Tex. Přesné soutěžní diabolky se v té době u nás nevyráběly, dovozy závodních diabolek z Německa byly drahé a nesehnatelné. Pro dosažení přijatelného rozptylu si tedy musel diabolky kalibrovat a do té doby se datují jeho myšlenky na výrobu nejlepších diabolek na světě, s kterými budou naši střelci vyhrávat závody a tak kolem roku 1991 sestrojil první ruční lis.

IMG_0075 jsb

IMG_0076 jsb

Tím ale neskončil, upnul se na myšlenku hromadné výroby, vrhl se k výkresům, navrhl první prototyp stroje, vytrval a povedlo se mu získat grant na rozvoj podnikání pod podmínkou, že zaměstná 7 lidí na 3 roky, což mu umožnilo rozjet výrobu. Míru zapálení pro věc dokazuje i nutnost, že nejenže si pro zahájení musel vzít úvěr, ale dokonce musel prodat i všechny své fotoaparáty.

Vzhledem k rozšíření vzduchových zbraní, které je u nás v porovnání se světem stále ještě v plenkách a požadavkům na kvalitní střelivo se firma zaměřila především na zahraniční trhy, kde putuje kolem 90% produkce.

V současnosti se produkty JSB prodávají v celém světě, kromě Evropy například v USA, Mexiku, Japonsku, Austrálii, Novém Zélandu, Filipínách nebo v Jihoafrické republice. Příkladem jak si ve firmě váží každého zákazníka je pravidelná zásilka dvaceti krabiček diabolek stálému zákazníkovi v Argentině.

V roce 2003 ve spolupráci s americkým partnerem začaly pokusy s výrobou loveckých diabolek značky Predator.  K sériové výrobě však v Bohumíně nedošlo kvůli potížím s dodanými kompletačními stroji. Proto byla vlastní výroba těchto diabolek přesunuta do Maďarska a americkému partnerovi se dodávají pouze olověné polotovary.

IMG_0103 diabolky

IMG_0104 diabolky

Nosnou řadu diabolek JSB tvoří především nejpopulárnější střelivo Exact s kulatou hlavičkou, vhodné pro střelbu moderními větrovkami na větší vzdálenost a střelivo Match s plochou hlavičkou, který je vhodný pro velmi přesnou sportovní střelbu na 10m zbraněmi s nižší úsťovou rychlostí. Pro extravýkonné vzduchovky je určen typ Exact heavy s hmotností diabolky 0,67g a především pro lovce je využitelné špičaté střelivo Straton. Loňskou novinkou (psáno 2008) jsou diabolky Exact Heavy v ráži 5,5mm s hmotností 1,175g.

IMG_0099 diabolky

IMG_0097 diabolky

Pro dosažení vysokého standardu je celý proces výroby neustále kontrolován a vyhodnocován. Pro výrobu diabolek se používá pečlivě vybrané vysoce čisté olovo (99,98% Pb) s malou příměsí antimonu. Unikátní lisovací stroje jsou srdcem i pýchou celé firmy, vznikly po řadě pokusů a je v nich obsaženo mnoho let vývoje, přemýšlení a tvrdé práce a jsou to právě ony, které firmě udržují náskok před konkurencí. Není proto divu, že návštěvám není dovoleno je fotografovat.

Jelikož pořadavek kvality je ve firmě vždy na prvním místě, tak vylisováním diabolek nekončí proces jejich výroby, ale hotové vylisované diabolky se přemístí do třídírny, kde každý kus prochází pečlivou kontrolou pod zkušeným okem dvaceti pracovnic. Při kontrole se zkoumá, zda je správně vylisovaná ostrá hrana na hlavičce (tím je zajištěn správný průměr), zda nejsou na hlavičce neobvyklé vrypy, eliminuje se případné zvlnění sukénky nebo velké otřepy na stranách diabolky atd. Před vlastním plněním do krabiček se diabolky ještě zbaví i minimálních otřepů. Tento způsob kontroly samozřejmě vyžaduje velký podíl ruční práce, ale zajišťuje úspěch mezi závodními střelci, jejichž úspěch závisí na přesném zásahu.

IMG_0058 jsb

IMG_0059 jsb

IMG_0061 jsb

Z každé série se náhodně vybírají diabolky, se kterými se provádí kontrolní nástřely v tunelové střelnici v areálu firmy. Pro střelbu se používají kvalitní větrovky Feinwerkbau P70, AirArms Pro-Target a Daystate Harrier, aby byla zajištěna kvalita pro různé typy zbraní. Výrobní série projde a je vpuštěna do expedice, pokud diabolky v ráži 4,5 mm dosahují středový rozptyl do velikosti 12 mm (pro ráži 5,5 mm platí 16 mm) na vzdálenost 45 metrů. V praxi se však dosahuje středových rozptylů i kolem hodnoty 5 mm (respektive 9 mm).

IMG_0072 jsb

O snaze vyrobit nejlepší střelivo pro konkrétní zbraň svědčí výroba rozměrově odlišných diabolek. Například diabolky pro zbraně s ráží 4,5mm se vyrábí odstupňované po setině milimetru o průměru 4,49 - 4,50 - 4,51 - 4,52 - 4.53 mm. O jaký se přesně jedná rozměr je vždy uvedeno na dně krabičky spolu s kódem série, číslem stroje na kterém byly vyrobeny, číslem pracovníka obsluhy a číslem pracovnice, která krabičku kontrolovala. Střelec tak má pro extrapřesnou střelbu možnost si vybrat střelivo přesně na míru pro svou zbraň. Pro tyto účely firma také dodává testovací sadu diabolek, ve které se nachází vždy po padesáti kusech od každého druhu. Zákazník si tak pro svou zbraň otestuje který rozměr jí nejvíc „chutná“ a pak objednává pouze to, které mu z hlediska přesnosti vyhovuje nejlépe.

IMG_0062 jsb

IMG_0064 jsb

IMG_0066 jsb

O kvalitě diabolek svědčí skutečnost, že na loňském mistrovství světa ve střelbě Field target v Irsku použilo diabolky JSB vyráběné v Bohumíně 90 střelců ze 120-ti zúčastněných závodníků. Navíc se firma stala sponzorem a výhradním dodavatelem střeliva pro Chrise Cundeye - loňského mistra série závodů UKAHFT (United Kingdom Association For Hunter Field Target).

Zájemce o detailnější informace nalezne podrobnosti na adrese www.schulzdiabolo.cz .

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru