Fieldtarget

Daystate Wolverine

Hodnocení uživatelů:  / 3
NejhoršíNejlepší 

Daystate patří k firmám, které se pokouší udávat směr vývoje a její konstruktéři nás stále zásobují novými zbraněmi. V poslední době se firmy jakoby předháněly, kdo vyrobí výkonnější zbraň. Nejnovější příspěvek k závodu od Daystate se jmenuje Wolverine, což je v překladu rosomák, tedy kunovitá šelma vynikající chytrostí a silou, kterou drtí kosti zvířat, se kterými si neporadí ani vlci. Stejně tak Daystate Wolverine drtí všechno, co mu při výstřelu stojí v cestě. Pojďme si jej tedy představit.

Daystate_Wolverine-026

Na úvod jen pár slov, nejlépe vše uvidíte na fotografiích.

Daystate_Wolverine-017

Daystate_Wolverine-003

Původní zprávy na oficiálních stránkách z počátku tohoto roku hovořily o tom, že zbraň bude velmi výkonná a bude v semi-auto provedení. Zpráva o semi-auto se nepotvrdila, zpráva o vysokém výkonu se však potvdila měrou vrchovatou. Už na první pohled a když ji chytíte do ruky víte, že tohle je opravdu velká zbraň. Vše je na ní zvětšené, zkrátka působí mohutným dojmem, především díky širokému předpažbí a krku. Celá puška pak váží 4,2 kg.

Daystate_Wolverine-024

Daystate_Wolverine-005

Představovaná zbraň je v ráži 7,62 mm (.303), ve které vyrábí diabolky i bohumínská JSB, a to hned ve dvou váhových verzích. První je s hmotností 2,9 gramu a druhá Heavy je s hmotností 3,25 gramů a s tou byl i proveden střelecký test. Puška má hlaveň dlouhou 60 cm, aby tlak na diabolku působil co nejdelší dobu a aby bylo dosaženo co nejvyšší možné rychlosti. Při měření na hradlech výkon dosahoval až 130 joule! To už je zhruba na úrovni malorážky a s takovou hodnotou se u větrovky jen tak nesetkáte. Bohužel v naší zemi k vlastnictví tak výkonné vzduchové zbaně potřebujete už zbrojní průkaz. Hlaveň je obalena integrovaným tlumičem.

Daystate_Wolverine-012

Daystate_Wolverine-030

Dosahování takto vysokých výkonů samozřejmě není zadarmo. Puška se vyznačuje velmi vysokou spotřebou stlačeného vzduchu a pracuje správně při značně vysokém tlaku. Vysoká spotřeba si vynutila použití velké tlakové kartuše, jejíž objem je 300 cm3. Přesto počítejte s tím, že ji budete neustále plnit, jelikož kartše pracuje s provozním tlakem mezi hodnotami 200-250 bar a její vyprázdnění je otázkou pár ran. O tlaku v kartuši střelce informuje kontrolní manometr s barvou označenými rozsahy. Zelené pole je v rozmezí 200-250 bar, žluté pole, kdy už puška dosahuje nižšího výkonu, je označeno žlutě a pod 100 bar nás červená barva informuje, že je pušku nezbytně nutné naplnit. Při naplnění na 250 bar bylo možné vystřelit asi 7 ran a pak už docházelo k poklesu rychlosti asi o 10 m/s s dalším poklesem do žlutého pole. To je dost málo, ale Wolverine je určen především k lovu, kde se nepředpokládá nějak zvlášť vysoký počet výstřelů.

Daystate_Wolverine-004

Daystate_Wolverine-047

Daystate_Wolverine-006

Kartuše se plní pomocí jednoduchého quickfillu v přední části pod hlavní.

Daystate_Wolverine-036

Daystate_Wolverine-018

Zbraň je vybavena klasickým Daystate zásobníkem, který pojme 5 diabolek. Trochu mě nízký počet otvorů v zásobníku překvapil, jelikož mezi jednotlivými děrami je dost místa a myslím, že klidně se jich tam mohlo vejít minimálně 7. Ale což, tato zbraň je lovecká a 5 ran musí stačit. Zásobník je typ budík, který se musí při plnění natáhnout, čímž je zabezpečeno jeho automatické otáčení při následném nabití. Zásobníky od Daystate jsou jedny z mála u kterých je možnost volby jestli se budou nasazovat s levé nebo pravé strany. Změna se provádí jednoduše pomocí přehození kovového pinu v zásobníku.

Daystate_Wolverine-034

Daystate_Wolverine-035

Celkově je Wolverine zbraň klasické koncepce. Tedy opakovací puška ovládaná pomocí standardní kličky, stejně jako u většiny dlouhých zbraní. Příprava ke střelbě probíhá bez záludností. Střelec nabije zásobník, natáhne závěr, zásobník zastrčí do výřezu v závěru, kde je ve správné pozici podporován magnetem, zasune kliku směrem dopředu a zbraň je připravena k výstřelu. Při lovu nebo v případě potřeby je možné zbraň zajistit proti nechtěnému výstřelu pomocí posuvné pojistky v zadní části.

Daystate_Wolverine-048

Daystate_Wolverine-016

Pažby vždy patřily k silným stránkám všech zbraní od Daytate a vždy dodržovaly vysoký standard. U Wolverine tomu není jinak. Pažba je vyrobena z kvalitního tureckého ořechu s výraznou kresbou a nadstandardně dobrou povrchovou úpravou. Exponovaná místa jsou pokryta zdrsněním pro zvýšení jistoty úchopu a zamezení klouzání zpocené ruky. Ve spodní části předpažbí se nachází laserem vypálené firemní logo.

Daystate_Wolverine-010

Daystate_Wolverine-021

Daystate_Wolverine-015

Vlastní střelba se příliš neliší od běžných větrovek, s výjimkou citelně zvýšeného zpětného rázu, který způsobuje mírné zvedání hlavně. Ale nic výrazného, vše je zhruba na úrovni malorážky. Co však překvapí je značně vysoký hluk výstřelu. Ten bych také přirovnal k hluku výstřelu z malorážky 22.LR.

Daystate_Wolverine-028

Daystate_Wolverine-020

Spoušť má vyloženě lovecký charakter s delším chodem a vyšším odporem. Chod je však hladký bez drhnutí, jaké známe u levných zbraní jiných firem. Samozřejmě nečekejte žádnou sportovní záležitost, svému účelu však spoušť plně postačuje.

Daystate_Wolverine-007

Daystate_Wolverine-008

Posledně, když jsem střílel z Evanix Monster, tak jsem zkoušel průraznost na dřevěné paletě. Tentokrát jsem to zkusil taky. A Wolverine si v průraznosti s Monsterem nijak nezadá. Přestože Monster má výrazně vyšší výkon, tak vzhledem k nižšímu průřezovému zatížení se průnik diabolek u Wolverine držel na zhruba stejné úrovni, možná i o něco lépe. Tedy diabolka spolehlivě probíjela první prkno a o druhé se zastavovala a případně ho probíjela také, pokud se zrovna trefila do měkčího místa.

Daystate_Wolverine-042

Daystate_Wolverine-039

Daystate_Wolverine-041

Ani s přesností nemá Wolverine problém. Nástřel 10 ran na 45 metrů (50y) si můžete prohlédnout na přiložené fotografii. Při střelbě ve stoje s oporou se mi bez problémů dařilo držet zásahy v průměru asi 25 mm (1 inch group) na 32 metrů. Při střelbě ve stoje bez opory mi to už samozřejmě lítalo všude možně, přesto mi udělal radost jeden dokonalý centr, tak se na tu fotku můžete taky podívat.

Daystate_Wolverine-059

Daystate_Wolverine-050

Daystate_Wolverine-057

Závěrem bych jen dodal, že Daystate je renomovaná firma vyrábějící větrovky té nejvyšší kategorie. V jedné z předchozích recenzí před pár lety jsem o ní psal jako o Mercedesu mezi ostatními firmami. A za tu dobu se na tomto tvrzení nic nezměnilo.

Daystate_Wolverine-029

Daystate_Wolverine-032

Otázkou je využití této zbraně v našich podmínkách, protože lovit se u nás větrovkou nesmí. A při jakémkoliv pokusu si jentak zastřílet si sebou nezapomeňte vzít náhradní láhev se vzduchem - čím větší, tím lepší.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru