Fieldtarget

KalibrGun Cricket Carabine

Hodnocení uživatelů:  / 5
NejhoršíNejlepší 

Před pár týdny začala továrna KalibrGun v Praze s výrobou modelu Cricket Carabine. Model Cricket v bullpup stylu zaznamenal po celém světě značný ohlas a zjevně se dobře prodává. Nyní tedy nastal čas vyjít vstříc střelcům, kteří preferují zbraně v klasické koncepci. Ta totiž skýtá značné množství výhod.

cricket_carabine-019

Koncepce bullpup vyniká krátkou stavební délkou, ovšem plyne z ní několik poměrně zásadních problémů. Hlavní nepříjemností je nutnost používat vysokou lištu pro montáž optiky, jinak by střelec nebyl schopen přilícit. K tomu můžeme přičíst nemožnost rozumným způsobem přebíjet bez rozhození střelecké pozice kvůli nabíjecí páce, která je příliš vzadu. V neposlední řadě je těžiště zbraně posunuté příliš dozadu. A nezapomeňme také na problematické řešení spouště dlouhým táhlem.

cricket_carabine-011

cricket_carabine-016

Klasická koncepce pušek, kdy jsou závěr a ostatní ovládací prvky situovány někde před první polovinu zbraně před pažbu, tyto problémy nezná, a proto je pro sportovní střelbu mnohem výhodnější.

cricket_carabine-002

Jakmile byla příležitost, tak jsem neodolal a pořídil si jednu novou pušku na testy. Cricket Carabine se momentálně vyrábí pouze v ráži 5,5 mm (.22). Výkon lze v otevřené verzi nastavit kolem 43 J, s těžkým střelivem by to šlo i podstatně víc. Aby šlo dosáhnout vyššího výkonu, je třeba použít delší hlaveň, v tomto případě 520 mm s průměrem 15 mm (twist 450 mm).Všechny Crickety z pražské továrny mají osvědčené hlavně z produkce CZ Uherský Brod. Stejné se používají v CZ200 a snad nikdy jsem od nikoho neslyšel, že by s nimi měl nějaký problém. Hlaveň je v rámu velmi stabilně zasunuta celých 90 mm hluboko a zhruba v polovině je navíc držena přídavnou objímkou.

cricket_carabine-003

Pod hlavní se nachází rozměrný tlakový zásobník (kartuše) o vnějším průměru 38 mm. Objem tlakové kartuše se mi nepodařilo zjistit, ale odhaduji, že to bude přes 250 cm3. Je však vyrobená z hliníkové slitiny, takže je poměrně lehká. Přesný objem zjistím, až ji někdy rozeberu, pak to snadno spočítám.

cricket_carabine-006

Tady se na chvíli zastavím. Kartuše je u větrovky velice důležitý prvek a u Cricketa měl konstruktér šťastnou ruku, protože dodržel všechny zásady, které by měla dobrá kartuše splňovat. Provozní tlak je 300(!) bar. Kartuše je hliníková a tudíž má nižší hmotnost než ocelová. Plní se quickfillem a to je rychlejší než když se kartuše musí vyšroubovat z pušky. Quickfill je jednoduchý, stejného typu jako má HW100, Steyr nebo Edgun. Jenom škoda, že má průměr 6,5 mm místo 8 mm jako předešlí jmenovaní. Jakoukoliv snahu o standardizaci v quickfillech bych ocenil. Nicméně běžnému uživateli, který má pouze jednu pušku je to jedno, na funkci to nemá vliv. Otvor pro nástavec quickfillu je krytý odpruženým převlečným kroužkem. To je dobře, otvor je tak chráněn proti vniknutí případných nečistot. A je to rozhodně elegantnější řešení než všelijaké špunty. Manometry se dodávají ve dvou verzích, buď s číselnou nebo s barevnou stupnicí.

cricket_carabine-010

Kladný vliv na spotřebu vzduchu a konzistenci rychlosti má přítomnost regulátoru tlaku. Ten je známkou větrovek vyšší kategorie. Regulátor vzduchu má za úkol udržovat konstantní tlak v komůrce před ventilem. Zbraň tak střílí stále se stejným tlakem vzduchu.

cricket_carabine

cricket_carabine-007

Velmi pozitivně hodnotím zásobníky. V ráži 5,5 mm mají kapacitu 14 diabolek a standardně se dodávají dva. Jsou vyrobené z hliníkové slitiny a mají jednoduchou konstrukci s dvěma gumovými o-kroužky proti vypadnutí diabolek a snadno se plní. Jsou schované v těle zbraně, takže nevyčnívají a jejich rotaci zabezpečuje vnitřní mechanismus. Poněkud hůře je zvládnuté zasouvaní zásobníků do výřezu ve zbrani, protože se musí zároveň držet stisknutý ovládací kolík na pravé straně rámu. Na druhou stranu je výhodou, že zásobníky se do pušky dají vkládat z pravé i levé strany.

cricket_carabine-023

cricket_carabine-024

cricket_carabine-009

Ovládání pušky je intuitivní, na některé věci si však musíte zvyknout. K vlastní střelbě se dostanete po dodržení následujícího postupu. Před střelbou je nutné naplnit vzduchovou kartuš, na provozní tlak do 300 bar (prakticky tam fouknete všechno, co máte v láhvi, protože větší tlak tam stejně nemáte). Do zásobníku zasunete diabolky, dejte pozor na správnou orientaci, kterou můžete vidět na fotografii, jinak budete střílet diabolky sukénkou dopředu. Pak natáhnete nabíjecí páku dozadu, tím dojde k natažení bicího mechanismu a k částečnému uvolnění nabíjecího prostoru, jelikož se do těla schová nabíjecí trn. Pak musíte zatlačit na ovládací kolík na pravé straně pušky směrem dozadu. V důsledku toho dojde k odsunutí osy zásobníku a celkovému uvolnění nabíjecího prostoru a můžete vložit zásobník. Vyžaduje to trochu cviku, protože ovládací kolík nemá aretaci a musíte ho držet po celou dobu vkládání zásobníku. Jakmile je zásobník ve správné pozici, tak pokud uvolníte ovládací kolík, tak ucítíte, že tyčka osy vnikla do středu zásobníku a je s ním možné volně otáčet. Pak vrátíte nabíjecí páku dopředu, tím dojde k zasunutí první diabolky do hlavně. To ale není všechno, protože ještě musíte ovládací kolík posunout směrem dopředu a dolů, čímž dojde k vysunutí rohatky, která ma za úkol otáčet zásobníkem. Je mi jasné, že tento popis zní složitě, ale v praxi s tím neměl nikdo problém (pušku testovalo 5 střelců). Při natahování nabíjecí páky byly cítit známky mírného drhnutí, jednalo se však o fungl novou pušku přímo z krabice, bude potřebovat nějaký čas na zajetí.

cricket_carabine-004

Zbraň je vybavená manuální pojistkou proti nechtěnému výstřelu, která při zmáčknutí blokuje spoušť. Pojistka má tu nepříjemnou vlastnost, že pokud jste zvyklí při manipulaci se zbraní zvyklí držet ukazováček střílející ruky natažený vedle spouště (a to byste všichni měli), tak si zbraň snadno nechtěně zajistíte. Pojistka je poněkud zvláštně pouze zasunutá do otvoru v pažbě a držená je pouze tlakem pružiny. Na druhou stranu lze pojistku snadno vyjmout a střílet bez ní, stejně se při střelbě používá jen výjimečně. Pojistku je nutné vyndat také v případě když chcete sundat pažbu.

cricket_carabine-005

cricket_carabine-001

Pažba v thumbhole stylu je dřevěná, materiálem použitým pro její výrobu je americký ořech s pěknou kresbou. Tvary působí značně moderně a je na první pohled vidět, že ji navrhoval sportovní střelec. Některé typické prvky totiž na klasických pažbách obvykle nenajdete. Především je to dlouhé předpažbí, které je ve spodní části rovné. Po stranách předpažbí jsou vyfrézovány drážky, do kterých zapadnou prsty. Rukojeť je skloněná prakticky kolmo k zemi. Lícnice je stavitelná vertikálním směrem, nebudete tedy řešit problémy s přilícením u různých výšek montáže optiky. Stavitelná je i zadní gumová botka a to také není u větrovek této kategorie tak úplně zvykem. V zadní části jsou vyfrézované velké odlehčovací otvory. Pro mě by tam nemusely být, puška se mi zdá trochu těžká na předek.

cricket_carabine-008

cricket_carabine-012

Puška byla osazena optikou Valiant 4,5-14x40, kterou jsem měl doma navíc, stejně jako montáže Leupold. Tato optika má HalfMildot kříž v první objektivové optické rovině. Mění tedy svou velikost se zvětšením obrazu a ukazuje vždy stejné poměry (je True při jakémkoliv nastavení). Tady pozor, většina větrovek má pro montáž optiky na sobě vyfrézovanou lištu kolem 11 mm. Cricket má integrovanou Weaver lištu, a proto dávejte pozor jaké montáže kupujete. Osobně považuji weaver lištu za lepší řešení, protože optika se snadno snímá, je to pevnější a v neposlední řadě je to standardizované řešení, ne jako ty lišty, které si každý výrobce vyrábí, jak ho napadne, s rozměrem někde mezi 10-12 mm...

cricket_carabine-018

Vlastní střelba spočívala v kombinaci plinkingu se střelbou do terče na 30 metrů. Zbraň se velmi dobře drží. Svůj podíl na tom má především sklon a tvar rukojeti a vhodně tvarované předpažbí. A abych nezapomněl, na svou velikost (celých 107 cm) je zbraň překvapivě lehká, její hmotnost je 3,1 kg bez optiky. Za tuto hodnotu vděčí Cricket maximálnímu použití hliníkových dílů a vylehčené pažbě. Spoušť je kovová se zlacenou povrchovou úpravou. Její nastavení je bodové s minimálním prvním chodem. Otáčení zásobníku funguje naprosto spolehlivě, nabíjecí pákou jsem úmyslně pohyboval i velmi pomalu, přesto se zásobník vždy bez problémů otočil a zaaretoval se přesně v poloze proti hlavni. Způsob, který vymyslel Samuel Colt před více než 150-ti lety, dodnes nebyl překonán...

cricket_carabine-022

cricket_carabine-032

Nastřílené terče si můžete prohlédnout na fotografiích. K testu byly použity diabolky JSB Exact Express 5,52 s hmotností 0,93 g a Exact s hmotností 1,03 g v pozici v sedě s oporou o přední bag. Těžší Exacty se ukázaly v lepším světle a terče jsou střílené jimi. Cricket zjevně problém s přesností nemá, na zbraň se střelec vymlouvat nemůže, všechno to má ve svých rukou.

cricket_carabine-027

Tady je terč, který nastřílel Jirka (Dominátor) hned při prvním zásobníku.

cricket_carabine-029

A tady je nejlepší terč, který se ten den povedl mně.

cricket_carabine-031

V případě Cricketa Carabine se jedná o povedenou zbraň. Podle mého názoru je výroba pušky v klasickém stylu krok správným směrem, přestože v tomto segmentu panuje mnohem tvrdší konkurence než v bullpupech, kde není trh ještě tolik nasycen.

cricket_carabine-020

Komentáře   

 
# Sportovec 2013-08-19 16:38
Tak u nás v CZ budou k mání za rok :-)dle dostupného info. .... Jinak se mi zdá, že délka flinty bude prezentovaných 107cm bez kompíku. No, a taky by mohli vylepšit spoušťák, ten na Cvrkovi stojí zaprd, stejně jako lak na pažbě včetně čistoty zádlabu pro železo.
 
 
# Sportovec 2013-08-29 07:30
Trochu se doplním :
- ve 4,5 budou prý dostupné za půl roku, rok až Zbrojovka bude štonc dodat hlavně.
- délka flinty je 107cm i s kompíkem / ten na rozdíl od kraťase funguje parádně /
- spoušť je o chlup lepší než i Cricketa
- povrchovka pažby je stejná jako u Cricketa
- kartuše je kratší oproti Cricketovi o cca 8cm
- při 37J spotřeba vzduchu 1,4bar
- 130ran 37J jeli naplněno na 300bar
- regulátor je nastavený na 115bar, potom to cca jeden zásobník lítá o 5J rychleji a následně prudce klesá rychlost
- přesnost excelentní
- bude nutné udělat bedding
- výhodou systému je vkládání diabolek do válce - zásobníku bez nutnosti jeho vyjmutí. To je super zejména v terénu.
 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru