Fieldtarget

Walther LG400 Alutec

Hodnocení uživatelů:  / 5
NejhoršíNejlepší 

Walther LG 400 byl poprvé představen v roce 2010 jako nástupce populárního modelu LG 300. Poměrně dlouho však jeho výroba běžela souběžně s předchozím modelem, který se definitivně přestal vyrábět pravděpodobně někdy v průběhu loňském roku. Zřejmě se jich vyrobilo hodně, protože ještě v současné době se dají koupit poslední kusy ze starých zásob. Každopádně na výstavě IWA 2013 se už vystavoval pouze model LG400.

DSCN0653

Sportovní větrovky Walther LG 400, kde písmena LG jsou zkratkou německého slova Luft Gewehr (vzduchová puška), se vyrábí v nepřeberně variantách, lišících se vzájemně typem pažby a dodávaným příslušenstvím. Představovaná zbraň se prodává pod označením Walther LG 400 Alutec Economy, což znamená, že má hliníkový rám (Alutec) a jednodušší a levnější (Economy) příslušenství jako je pažba s botkou a lícnicí a ocelovou tlakovou kartuši. Ráže je samozřejmě standardních 4,5 mm. Vlastní ocelová hlaveň z produkce Lothar Walther (jak jinak) má na délku 42 cm, je však zasazena v trubce z karbonových vláken, která její délku zvyšuje až na celkových 60 cm a ještě dále se dá kvůli dlouhé záměrné pro střelbu ISSF disciplín prodloužit hliníkovým nástavcem až na zhruba 70 cm.

DSCN0648

Na střelce FT/HFT disciplín zatím výrobce nemyslí. Na nástupce modelu LG300 Dominator si zřejmě budeme muset počkat. Nicméně to neznamená, že LG400 nejde upravit na 16J, což je právě případ pušky na fotografiích. Úprava spočívá v jednoduchém vložení 16J regulátoru tlaku z modelu LG300 Dominator a jemném doladění bicí pružiny na přesně požadovaný výkon. Jenom upozorňuji, že nový regulátor má delší zahloubení, takže ten starý se v rámu musí vymezit malým hliníkovým kroužkem, jinak si nesedne.

DSCN0649

Nebyl by to správný nástupce, kdyby nepřinášel oproti starému modelu některá vylepšení. Mezi nejvýraznější změny patří inovovaná dlouhá nabíjecí páka. Ta je nejen jednoduše přehoditelná na pravou i na levou stranu, ale dokonce se dá velmi jednoduše přetočit o 180°, takže otvírá závěr při pohybu směrem dolů. To je samozřejmě velká výhoda při použití puškohledu.

DSCN0656

DSCN0912

DSCN0914

Pažba je lépe nastavitelná, dá se nastavit i do strany. Botka pažby je u modelu Economy značně jednoduchá, až primitivní, nicméně umožňuje základní nastavení. Dražší model Expert se dodává s botkou firmy MEC.

DSCN0650

DSCN0651

Tlaková kartuše je oddělitelná, vyrobená z oceli (Expert má hliníkovou) a zakončená kontrolním manometrem. Walthery mají tu výhodu, že jejich pracovní tlak je až 300 barů, takže obvykle tam foukáte všechno, co máte v láhvi, ani se na manometr nemusíte dívat.

DSCN0652

Významným přínosem oproti předchozímu modelu je spodní UIT lišta, která umožňuje snadnou montáž příslušenství, jako je bipod, řemen, atd...

DSCN0654

Palmrest je uchycen v UIT liště, takže se dá jednoduše posouvat dopředu i dozadu. Jeho výška se dá regulovat pomocí vložek. Konstruktér tentokrát myslel i na regulaci výšky palmrestu, a proto má puška na rozdíl od starší verze zvlášť vyrobený ochranný hliníkový lučík. U LG300 Alutec totiž lučík tvoří palmrest a při jeho zvýšení se nepříjemně odkrývá prostor kolem spouště.

Stavitelná rukojeť (grip) má anatomický tvar, který obepíná vaší ruku a drží ji ve stále stejné poloze. Lícnice je výškově a částečně i stranově stavitelná přesně podle vašich požadavků, takže nemusíte řešit výšku montáže puškohledu a podobné věci.

DSCN0655

Zbraň na fotografiích je osazena osvědčeným střeleckým puškohledem Burris Timberline 4,5-14x32 s osnovou Balistic Plex v předsunuté montáži americké firmy BKL.

Velmi podstatným vylepšením je přední objímka, kterou lze snadno vycentrovat pomocí dvou šroubů. Výrobce tento způsob označuje v prospektech jako "Absolutely tension-free barrel mounting" - při správném seřízení je tedy hlaveň dokonale vycentrovaná a nepůsobí na ní tlaky z žádného směru. To má výrazně pozitivní vliv na opakovatelnost nástřelu především při změnách teplot, což je problém, s kterým se potýká většina pušek (zvláště Steyr je tím známý).

DSCN0657

Největšího překvapení se dočkáte při pohledu na tyčku závěru, která posouvá diabolku do hlavně. Je na ní takový nezvyklý zářez... A při bližším zkoumání zjistíte, že se jedná o výstražník, který střelce informuje, zda je v hlavni nabitá diabolka!

Prázdná komora:

DSCN0658

Zasouvání diabolky do hlavně (trn je odpružený):

DSCN0659

A po zasunutí diabolky do hlavně se objeví červený kroužek:

DSCN0660

Nabito a diabolka je v hlavni.

DSCN0661

Tlačítko pro přepínání blokace úderníku pro suchý tréning zůstalo zachováno. Sportovní spoušť je v plném rozsahu nastavitelná,  co se týká odporu i délky prvního a druhého chodu, stejně jako její pozice vůči prstu střílející ruky.

DSCN0663

Příprava ke střelbě je jednoduchá. Vyšroubujeme tlakovou kartuši a pomocí dodávané přechodky ji naplníme stlačeným vzduchem z potápěčské láhve a zašroubujeme ji zpět. Po natažení boční páky směrem nahoru (nebo dolů, pokud ji takto máme nastavenou) dojde k otevření závěru. Do žlábku vložíme diabolku a pohybem páky ji zasuneme do hlavně. Tímto je zbraň připravena ke střelbě.

DSCN0664

Přesnost střelby jsem testoval za mírného větru v Panenských Břežanech na obvyklých 30 metrů. Diabolky byly JSB Exact 4,52 a žádné překvapení se nekonalo, zásahy se dotýkají a s přehledem se vejdou pod korunu. K vlastnímu průběhu střelby se nedá moc dodat, je to sportovní puška té nejvyšší kategorie. Spoušť má krátký a lehký chod, odpal je bodový. Zbraň je standardně vybavena stabilizátorem zpětného rázu (Absorber), což je magneticky držené odpružené závaží, které se při výstřelu uvolní dozadu proti směru letu diabolky a tím eliminuje již tak minimální zpětný ráz. V optice pak po zmáčknutí spouště pouze sledujete, bez jakéhokoliv trhnutí, kde se v terči objeví otvor po diabolce. A kde se objeví, záleží především na vašich schopnostech.

DSCN0671

Závěrem bych řekl, že Walther LG400 se celkově jeví velmi dobře, je na něm znát dost výrazný posun oproti předchozímu modelu, především co se týká uživatelského komfortu. Má už v základu UIT lištu, komorový výstražník, stabilizátor zpětného rázu (ten měla jen část LG300) a ergonomičtěji vyřešenou nabíjecí páku. To jsou věci, které sice nejsou nezbytně nutné, nicméně je příjemné je na pušce mít. Dodal bych asi jenom jednu výtku - s takovou pákou nemůžete pušku nosit na řemenu přes rameno (tlačila by a zachytávala by se za oblečení), přece jen to není puška do lesa. Pokud však nosíte pušku v kufru nebo v obalu, pohodlnější nabíjení jistě oceníte. Druhá výtka se týká ceny - za holou pušku a větší regulátor zaplatíte přes 50 tisíc korun. Doba, kdy se dal nový LG300XT koupit za cenu o 15 tisíc nižší, už je pryč...

DSCN0672

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru