Fieldtarget

Evanix Ibex .45

Hodnocení uživatelů:  / 15
NejhoršíNejlepší 

Jsou pušky, které se řídí jediným imperativem, a tím je výkon v množství větším než malém. A jednou z těchto zbraní je model Ibex od korejské firmy Evanix. Ibex je v překladu kozorožec, což je zvíře s pořádnými rohy a dle marketingových specialistů firmy Evanix to v nás má zřejmě vyvolat pocit, že na co rozběhnutý kozorožec zaútočí, to srazí k zemi nebo v tom aspoň udělá díru. No, musím uznat, že nejsou daleko od pravdy.

DSCN1911

Existuje několik možností jak zvýšit výkon střelných zbraní. Můžete zvyšovat rychlost  střely a její hmotnost. Problémem stlačeného vzduchu je fakt, že nikdy nedosáhne tlaku, které dokáží vyvinout plyny při hoření střelného prachu, a proto se dá jen velmi obtížně dosáhnout vyšších rychlostí. Navíc při rychlostech blížících se rychlosti zvuku začíná být problém s nevhodným tvarem vzduchovkového střeliva (diabolkou) pro přesnost zásahu kvůli jeho destabilizaci. Pokud chcete s větrovkou dosáhnout vysokých výkonů zbývá prakticky pouze možnost zvyšovat hmotnost střely. A když chcete zvýšit hmotnost, máte dvě možnosti, buď střelu prodloužit nebo zvětšit její průměr. Prodlužovat střelu příliš nelze, protože by kladla drážkám velký třecí odpor a to by snižovalo rychlost. Takže zbývá jedině zvětšovat její průměr, tedy ráži.

DSCN1896

DSCN1898

Zkoušel jsem 7,62 mm v Daystate Wolverine a dokonce i 9 mm v Evanix Monster, ale vystřelit si ze vzduchovky v ráži .45 (11,4 mm) se nepodaří každý den.

DSCN1905

DSCN1909

Ačkoliv to zvenku nevypadá, jedná se prakticky o kopii systému Gunpower. Tento systém se vyznačuje jednoduchostí a snadnými úpravami na různé ráže. Geniální je v něm především průběžný ventil s radiálními otvory, který umožňuje dodat rychle a velké množství vzduchu k diabolce. Slabinou originálního systému s přímým nátahem je nutnost vyvíjet k napnutí bicí pružiny značnou sílu, která v případě velmi výkonných zbraní dost znepříjemňuje střelbu, případně ji slabším střelcům zcela znemožňuje. Prostě pokud chcete dostat do hlavně velké množství vysoce stlačeného vzduchu, tak musíte do ventilu pořádně praštit, to je fyzika. Konstruktéři Ibexu to vyřešili natahováním bicí pružiny pomocí zpřevodované páky ve spodní části zbraně, která ve sklopeném stavu tvoří zároveň lučík pro ochranu vlastní spouště. Vzdáleně to připomíná systém Winchester lever-action.

DSCN1889

DSCN1888

Střela má ráži .45 palce (11,4mm) a její hmotnost je 15 gramů.

DSCN1887

DSCN1912

Po natažení nabíjecí páky směrem dopředu dojde k otevření závěru a střelec může do lůžka vložit diabolku. Tedy zdráhám se tomu knedlíku říkat diabolka.

DSCN1890

Po přesunutí páky směrem dozadu dojde k uzamčení závěru a zbraň je připravena ke střelbě.

DSCN1891

DSCN1897

Láhev se zásobou stlačeného vzduchu tvoří zároveň pažbu.  Významným vylepšením je použití kompozitové tlakové láhve, která tvoří pažbu a je podstatně lehčí než ocelová klasika.

DSCN1899

S potěšením jsem zaznamenal, že konstruktéři nepřevzali původní strašidelnou pojistku před spouští, ale vytvořili svou vlastní. Ta je umístěna v rámu na dosah prstu střílející ruky a má jasně vyznačené polohy (Fire/Safe). No a nejpodstatnější změna je, že narozdíl od svého vzoru pojistka v Ibexu není automatická, takže nemusíte odjišťovat před každým výstřelem.

DSCN1900

Celé předpažbí je tvořeno mohutnými raily, na které můžete pověsit příslušenství jako je třeba bipod, svítilna a další věci, které využijete na lovu.

DSCN1901

Tlaková láhev je krytá převlečným plastovým obalem, k jehož konci je připevněná jednoduchá opěrná botka, aby se zbraň dala zapřít do ramene.

DSCN1903

Vzduch se doplňuje pomocí rychloplnění na levé straně. Plnit budete často, celá láhev o obsahu cca 0,5 litru vydrží zhruba na deset ran.

DSCN1904

DSCN1914

Asi tušíte, že puška v této ráži bude poněkud výkonnější. A nebudu vás napínat, nemýlíte se. Evanix Ibex posílá k cíli 15 gramovou střelu rychlostí 260 m/s, což je více než 500 joulů!!

DSCN1919

Spoušť je tvrdá s dlouhým chodem, není to sportovní zbraň a ani se to od ní nečeká. Při střelbě jsem se samozřejmě zaměřil na destrukční testy, jak taky jinak s puškou v této ráži a výkonu. Je to prostě vzduchový kanón.

DSCN1907

První obětí byla dřevěná fošna o tloušťce 5 cm.

DSCN1921

DSCN1925

Diabolky lítaly naskrz a pokračovaly dále neznámou rychlostí.

DSCN1922

Podle mě by ještě nějaké to další prkno daly, třísky lítaly pěkně daleko.

DSCN1923

DSCN1929

Plech o síle 1,5 mm není soupeř pro diabolku s energií 500 joulů.

DSCN1926

Plechem o síle 3 mm sice neprojde, ale důlky do něj udělá solidní.

DSCN1884

Pokud vystřelenou diabolku najdete, vypadá jako pěkné olověné sluníčko.

DSCN1931

Nevýhody jsou zřejmé. Puška tohoto výkonu má velkou spotřebu vzduchu a střelivo není nejlevnější. Původní myšlenka zřejmě byla vytvořit zbraň k lovu v zemích, kde jsou legislativou omezeny možnosti vlastnit palnou zbraň. K tomu mi ale moc nesedí ten ortodoxní military vzhled. Jinak je mi účel vzniku této zbraně poněkud nejasný, ale to neznamená, že si to různí nadšenci nebudou kupovat. Bohužel, na pušku tohoto výkonu u nás potřebujete zbrojní průkaz a musíte střílet na schválených střelnicích, to je také dost podstatná vada na kráse. Jinak se jedná o poměrně zajímavou zbraň, rozhodně je to kuriozita, která vyvolá zájem střelců kdekoliv se objeví, každopádně si s ní užijete kopec zábavy.

Kope to, žere to, ale stojí to za to.

DSCN1906

Článek byl od prosince stažen na žádost firmy Evanix do výstavy Shot show. Nyní je opět veřejný.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru