Fieldtarget

Gamo Coyote

Hodnocení uživatelů:  / 5
NejhoršíNejlepší 

Gamo je firma s více než 50 letou historií ve výrobě vzduchových zbraní a střeliva a momentálně patří v tomto oboru k největším výrobcům na světě. Svůj úspěch založila především na prodeji takové té masové produkce, kdy kvalita jejich výrobků neoslní, nicméně střílet se s tím dá a nebude vás to stát jmění. Co jsem zaznamenal v poslední době, firma se snaží vystupovat jako lídr v inovacích a neustále nás zásobuje nějakými novinkami. Otázkou však je, zda na tom nemá největší podíl jejich marketingové oddělení, které jakoukoliv úpravu nějaké součástky vydává za převrat, který změní historii vzduchovek.

DSCN4763

Ale zpět k představované zbrani. Gamo Coyote je PCP opakovačka v klasickém loveckém stylu. Jestli vám připomíná BSA Bucaneer, tak ta podobnost není čistě náhodná, jedná se totiž o totožné zbraně. Firmu BSA koupilo Gamo již před lety a zjevně je to výsledek jejich spolupráce. Jediný podstatný rozdíl je jiný tvar pažby a "brzda" na ústí. Můj tip je, že to je anglická konstrukce vyráběná ve Španělsku pod oběma značkami.

DSCN4715

DSCN4751

DSCN4727

DSCN4718

Těžko říct, kde se zbraň fyzicky vyrábí, podle nápisu Made in E.U. bych řekl, že součástky se vyrábí na více místech.

DSCN4716

DSCN4758

Puška má ráži klasických 4,5 mm (.177) a je nastavena na výkon 16 joulů. Nevím kde se pro ni vyrábí hlavně, ale výrobce hrdě sděluje, že jsou za studena kované. Akorát se jim tam moc nepovedlo písmeno H ve vyraženém nápisu "Hammer forged".

DSCN4786

Hlaveň i ostatní součástky jsou vcelku kvalitně černěné.

DSCN4717

DSCN4753

DSCN4773

Lučík je plastový, stejně jako jazýček spouště. Před spouští je umístěna manuální pojistka, kterou lze v případě potřeby nabitou zbraň zajistit (typicky při lovu). Pojistka je umístěna sice na dostupném místě, ale odjišťuje se poměrně nesnadno, ovšem používá se minimálně a svůj účel plní spolehlivě.

DSCN4720

Zbraň je vyráběná s ohledem na cenu, takže kde je to možné, je použit plast, jako třeba na hlavňovou objímku.

DSCN4721

Jak můžete vidět na barevně označeném manometru, pracovní tlak se pohybuje mezi 80-230 bary.

DSCN4722

Zbraň používá desetiranové zásobníky. Zásobníkové disky jsou vsazeny do plechového domečku s otočným mechanismem.

DSCN4780

DSCN4781

DSCN4783

Ke kladům konstrukce patří, že je zásobník schovaný pod úrovní horní lišty, takže nedělá problém optikám a můžete tedy používat i nízké montáže.

DSCN4785

Jednotlivé otvory v zásobníku jsou číslované, takže vždy máte přehled, kolik vám zbývá výstřelů do dalšího nabití.

DSCN4725

DSCN4765

DSCN4726

Pažba je zpracovaná na takové té standardní úrovni. Nenadchne, ani neurazí. Materiálem použitým na její výrobu je mořený buk. Na exponovaných místech na krku a po stranách předpažbí je pažba opatřena hlubokou rybinou, která plní protiskluzovou funkci.

DSCN4728

DSCN4729

Pažba je zakončena poměrně pohodlnou gumovou botkou, která je opatřena příčným rýhováním, aby vám neklouzala  v rameni. Oválné otvory mají za úkol botku změkčit.

DSCN4723

Závěr se ovládá klasickou klikou. Ta je zahnutá směrem dolů, aby nepřekážela optice.

DSCN4730

Při nadzdvihnutí páky a jejím zatažení směrem vzad dojde zároveň k otočení zásobníku o 1/10 otáčky a k napnutí bicího mechanismu. Při návratu kliky dopředu posune nabíjecí trn diabolku do komory, kde ji zároveň utěsní, a zbraň je připravena ke střelbě.

DSCN4731

Celkově je Gamo Coyote poměrně těžká. Zvlášť když na ni dáte větší optiku, jako je v tomto případě Bushnell Elite 4200 Tactical 6-24x50.

DSCN4741-001

Pod ozdobnou "úsťovou brzdou" se skrývá závit 1/2 UNF, na který můžete namontovat třeba separátor, nebo pokud preferujete dobré sousedské vztahy tak kompenzátor hluku.

DSCN4779

Ve spodní části rukojeti je vypáleno firemní logo.

DSCN4787

V přední části tlakové kartuše je pod plastovým víčkem ukryt otvor pro zasunutí hadice s nástavcem pro plnění vzduchem z potápěčské láhve nebo speciální větrovkové ruční pumpy.

DSCN4788

DSCN4789

Vlastní střelba probíhala bez závad, natahování klikou jde o poznání hůř než u systémů s bočním nátahem, zásobník podával diabolky spolehlivě bez jakýchkoliv zádrhelů.

DSCN4752

Dal jsem si pár terčů na nástřel a seznámení a pak se pětiranové položky začaly stahovat, nicméně rozptyl naznačuje, že se přece jen jedná o levnou loveckou opakovačku bez sportovních ambicí. Výrobce označuje spoušť vzletným názvem Custom Action Trigger (CAT), ovšem ve skutečnosti se jedná o poměrně jednoduchý mechanismus, od kterého se nedají čekat zázraky. Ve standardu je tvrdá a není velký problém ji strhnout, lze ji ovšem v omezené míře nastavit.

DSCN4792

Terčíky mají vnější průměr 20mm.

DSCN4793

Přemýšlím, co říct na závěr? Pokud hledáte nezáludnou a levnou pušku pro zábavnou střelbu, je to jedna z možností, kterou byste mohli vzít do úvahy. Zbraň se prodává v setu s optikou Gamo 3-9x40 s montáží a včetně pumpy (!) za 15 490 korun.  A to si myslím, je za opakovací PCP pušku se zásobníkem a takto bohatým příslušenstvím poměrně fantastická cena. V porovnání s čínskou (SPA) nebo tureckou (Hatsan) konkurencí je na tom podle mého názoru Gamo Coyote kvalitativně podstatně lépe. Pokud to však se střelbou myslíte opravdu vážně, poohlédněte se spíš po produkci firem Air Arms nebo ještě lépe Weihrauch, ovšem tam se připravte již na podstatně vyšší cenu.

DSCN4770

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru