Fieldtarget

Daystate Merlyn

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Daystate patří objemem produkce mezi menší firmy, ale snaží se udávat směr vývoje v oblasti výroby větrovek. Mezi střeleckou veřejností se považuje něco jako Mercedes mezi automobily. Firmu založili Don Lowndes, Jim Phillips, Ken Gibbon a Mike Seddon v roce 1978 a po překonání dětských nemocí, problémů s dodavateli a úpravách konstrukce se jim podařilo prosadit své vize. První konstrukcí byla větrovka Air Ranger, která se po úpravách vyrábí dodnes jako model Air Ranger Mk III.

IMG_0215 daystatemerlyn

Firma si v krátké době vybudovala dobrou reputaci a záhy se ozvali střelci s požadavkem na výkonnou větrovku použitelnou pro lov drobné zvěře. Tak vznikl model Huntsman, který v ráži .22 poskytoval na svou dobu výborný výkon 40 ft/lbs (54 joule - i dnes takto výkonných větrovek moc neexistuje). Huntsman se všeobecně považuje za základ všech moderních větrovek a byl tak populární, že se vyrábí jako verze Classic dodnes a v nedávné době firma rozhodla o výrobě limitované 400 kusové série Huntsman Midas pro příznivce retro stylu (samozřejmě s moderní technologií a vymoženostmi). I asi jediné známé čínské větrovky BAM B50 a 51 jsou prakticky přesné kopie modelu Huntsman.

IMG_0202 daystatemerlyn

IMG_0573 daystate_merlyn

Daystate klade neustálý důraz na vylepšování svých zbraní a nebrání se zavádění hi-tech technologií. Především patří mezi průkopníky elektronických spouští a automaticky ovládaných ventilů, jejichž doba otevření je regulována mikroprocesorem na základě informací z čidel kontroly tlaku. Tento systém přináší mnoho výhod jako například rychlejší průběh výstřelu, snížení spotřeby stlačeného vzduchu nebo možnost nastavení energie střely pouze změnou programu. Poslední modely větrovek jsou dokonce vybaveny LCD displejem, na kterém se zobrazuje údaj o tlaku v kartuši, o stavu nabití baterie, pořadové číslo výstřelu a zároveň rychlost vystřelené diabolky z integrovaného (!) střeleckého chronometru.

IMG_0233 daystatemerlyn

IMG_0204 daystatemerlyn

Daystate Merlyn patří mezi levnější produkty firmy a snaží se oslovit především zákazníky, kteří chtějí vlatnit Daystate, ale jejich rozpočet není neomezený.

IMG_0205 daystatemerlyn

IMG_0583 daystate_merlyn

Představovaná zbraň je větrovka v ráži .177 s výkonem omezeným na 16J, plněná stlačeným vzduchem s maximálním tlakem 200 bar. Existují i verze v rážích .20 a .22 s výkonem až 30J. Konec hlavně je opatřen závitem pro montáž kompenzátoru nebo v zemích, kde je to povoleno pro montáž tlumiče. Pokud je mi známo, tak jediné dvě evropské země, kde je tlumič na vzduchovce považován za zakázaný doplněk je Česká republika a Slovensko. I v zemích, které mají podstatně přísnější zákonné úpravy týkající se zbraní než my, jako je třeba sousední Německo nebo Polsko, je použití tlumiče na vzduchovkách naprosto legální. A v Anglii, která má jedny z nejpřísnějších zbraňových zákonů na světě je používání tlumičů dokonce doporučeno, aby při střelbě nebyli zbytečně rušeni sousedé a okolí a proto je tlumiči vybavena drtivá většina prodávaných vzduchovek a větrovek. Mnohé současné modely jsou částečně utlumeny integrovanými tlumiči a proto se bez tlumiče ani koupit nedají.

IMG_0208 daystatemerlyn

Merlyn se plní z tlakové láhve pomocí rychloplnícího nástavce (quickfill), takže není nutné při každém plnění vyšroubovat tlakovou kartuši. Tento způsob používá většina dnešních větrovek, protože snižuje počet úkonů nutných při manipulaci se zbraní, takže je pohodlnější  a hlavně mnohem rychlejší. I naše známá větrovka CZ200 se pro zahraniční trhy dodává s nástavcem quickfill (pod názvem Air Arms S200).

IMG_0213 daystatemerlyn

Konstrukční zajímavostí Merlyna je patentovaný způsob pro přesné dávkování množství stlačeného vzduchu (Harperův ventil), který je založen na setrvačném pohybu úderníku. Ačkoliv tedy větrovka neobsahuje regulátor, je na jedno naplnění schopna vystřelit až 130 ran s výkonem 16J.

IMG_0228 daystatemerlyn

Zbraň je poměrně lehká, hmotnost činí necelých 3,5 kg. Celková délka je 100cm, délka hlavně z produkce firmy Lothar Walther pak činí 43cm.

IMG_0232 daystatemerlyn

Závěr se ovládá klasicky kličkou, stejným způsobem jak ho známe z kulových zbraní. V zadní části je červenou barvou zvýrazněná pojistka, která se však při střelbě prakticky nevyužívá. Ke zbrani se dodává desetiranný plastový zásobník, který se zakládá do výřezu v horní části pouzdra závěru. Při každém natažení závěru dojde k natažení bicího mechanismu a k pootočení zásobníku o 1/10 otáčky. Při zpětném pohybu pak dojde k automatickému zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena k výstřelu.

IMG_0237 daystatemerlyn

 Pažba z amerického ořechu má výrazné a dost netradiční křivky, jak velí současná móda ve výrobě pažeb. To však nemá na funčnost a ergonomii žádný negativní vliv, spíš naopak. Spodní strana předpažbí je výrazně protažená směrem dolů pro lepší opření zbraně o koleno při střelbě v sedě v FT pozici. Ač se to podle fotografií nezdá, tak celkově pažba působí velice subtilním dojmem. Je to dáno především velmi úzkým krkem v oblasti přechodu pistolové rukojeti do lícnice. Výrazná lícnice je vytažená vysoko nahoru a umožňuje tak přirozené zalícení při střelbě pomocí střelecké optiky.

IMG_0234 daystatemerlyn

Zbraň je osazena zaměřovacím dalekohledem Falcon Menace 4,5-18x50 s 30mm tubusem a se zaměřovací osnovou typu Mildot, která usnadňuje přenášení záměrného bodu na cíl při měnící se vzdálenosti střelby. Na levé straně je umístěno točítko korekce paralaxy (side focus), která se u vzduchovek používá i pro měření vzdálenosti. Pro upevnění dalekohledu je použita ocelová dvoudílná montáž Kozap s uchycením na rybinu o standardním rozměru 11mm.

IMG_0235 daystatemerlyn

Spoušť je dvouodporová s možností nastavení odporu a délky chodu. Samotné spouštění na mě působí příznivým dojmem, především oceňuji subjektivně velmi krátký časový interval mezi spuštěním a vlastním výstřelem (cyklus výstřelu). Pocit z výstřelu je typicky větrovkový, tedy střelec nevnímá zpětný ráz, pouze v optice sleduje jak se v terči objeví dírka po zásahu. Na přiložené fotografii si můžete prohlédnout nástřel na vzdálenost 30m dosažený diabolkama JSB Exact, ale i na větší vzdálenosti zbraň dosahuje výborných výsledků a na 50m není problémem sestřelovat cíle velikosti kostky cukru.

IMG_0221 daystatemerlyn

Cena holé zbraně bez příslušenství při objednání z Anglie činí přibližně 20 tisíc korun. Není mi známo, že by u nás existoval oficiální dovozce.

IMG_0238 daystatemerlyn

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru