Fieldtarget

FX Impact

Hodnocení uživatelů:  / 3
NejhoršíNejlepší 

Švédská firma FX Airguns patří k lídrům ve světě výroby kvalitních PCP zbraní. Její hlavní postava Fredrik Axelsson se nebojí jakékoliv inovace, z netradičních řešení si připomeňme třeba jejich semi-auto pušky Revolution nebo smooth twist hlavně. Zkrátka každý rok přijdou s nějakou novinkou a jejich stánek na výstavě IWA patří vždy k nejzajímavějším. A není to tak dávno, co opět překvapili s výkonným modelem Impact.

Na rozdíl od palných zbraní není v mnoha zemích výkon u vzduchových zbraní nijak omezen a zbraň podobných výkonových parametrů představuje velmi zajímavou alternativu k malorážce, ovšem bez nutnosti podstupovat všelijaké úřední obstrukce.

FX Impact 023

FX Impact má značně netradiční vzhled. Spíš než dílo puškaře připomíná výrobek šíleného instalatéra. Prostě změť všelijak propojených trubek, z které trčí rukojeť a pažba.

FX Impact 005

Představovaná zbraň je ve variantě Black (ještě existuje Silver) a v poměrně netradiční  ráži 7,62 mm. Hlaveň je tzv. Smooth Twist, což je specialita používaná firmou FX na většině jejich zbraní. Tato hlaveň má hladký vývrt a drážky, ve kterých diabolka získá rotaci, jsou až posledních několik centimetrů od ústí. Jelikož diabolky letí většinu dráhy v hlavni volně bez odporu, tak by měly dosahovat vyšší rychlost, přičemž je stále zachována vysoká přesnost.

FX Impact 025

Předpažbí je tvořeno rozměrnou kartuší o objemu 480 cm3. Ta je kvůli dosažení nízké hmotnosti vyrobená z uhlíkového kompozitu a je zárukou vysokého počtu ran na jedno naplnění.

FX Impact 011

Na kartuši jsem objevil poměrně nepříjemnou informaci o nutnosti revize každých 5 let.

FX Impact 018

O aktuálním tlaku v kartuši střelce informuje manometr na pravé straně.

FX Impact 010

Ve spodní části se nachází plnící pin na rychlospojku. Ten by si zasloužil nějakou krytku.

FX Impact 020

Puška obsahuje hned několik vychytávek. Jednou z nich je teleskopická ochrana hlavně, která při vysunutí plní funkci kompenzátoru hluku. Můžete si tak vybrat, jestli chcete kompaktní velikost při přenášení nebo pro pohyb ve stísněných prostorách anebo chcete střílet s nižší hlučností. Srovnání si můžete prohlédnout na fotografiích.

FX Impact 007

FX Impact 006

FX Impact 027

Marně pátrám v paměti, jestli už jsem viděl nějakou jinou zbraň, která by měla takové možnosti ladění a nastavení výkonu.

První možností je nastavení síly bicí pružiny, které se provádí otočným členem skrytým mezi hlavní a kartuší. Při jeho šroubování se odkrývá jednoduchá stupnice ve formě několika rysek.

FX Impact 014

Nastavení síly bicí pružiny je ještě poměrně běžná záležitost. Co však určitě běžnou záležitostí není, je přídavný manometr ve spodní části pažby pod zásobníkem, který zobrazuje výstupní tlak regulátoru! A hned vedle něj je umístěn šroub, kterým se tlak v regulátoru nastavuje.

FX Impact 013

A poslední možností je rychlé regulační kolečko na levé části rámu.

FX Impact 017

Gumová botka s protiskluzovou úpravou je výškově nastavitelná pomocí jednoduchého šroubu.

FX Impact 008

Puška se ovládá boční pákou. Po jejím natažení dojde k napnutí bicího mechanismu a otočení zásobníku. Pákový převod značně ulehčuje napnutí bicí pružiny, která musí být u výkonných větrovek poměrně silná.

Rukojeť je gumová ve stylu M4 a pochází od firmy Hogue, která dodává gumové střenky mnoha známým výrobcům.

FX Impact 009

FX Impact 024

Zásobníky zbraní větších ráží  obvykle pojmou menší počet diabolek. To však není případ Impactu, který má rozměrný zásobník hned na 14 ran. FX používá diskové zásobníky, u kterých se musí při nabíjení natáhnout vnitřní pružina a mezi střelci jsou všeobecně známé jako budík. Postup nabíjení je poměrně složitý, prvně se musí přetočit průhledný díl, tím dojde k natažení vnitřní pružiny, a celý mechanismus se zajistí jednou diabolkou vloženou pozpátku z přední strany. Pak se krycí díl vrátí o kousek zpátky a skrz průhledný otvor se do zásobníku vkládají jedna diabolka za druhou, dokud se nevrátíte k diabolce, kterou jste tam vložili jako první pro zajištění. Špatně se to popisuje, lepší je to vidět, ale jakmile se to člověk naučí, tak už je to snadné.

FX Impact 001

FX Impact

Spoušť má stranově a výškově stavitelný jazýček. Nad spouští je umístěna manuální pojistka s jasně vyznačenými polohami Fire a Safe.

FX Impact 012

Bez optiky se u větrovek neobejdete, zde pro ni máte připravenou dlouhou weaver lištu. Po stranách a dole naleznete další raily, které slouží k montáži doplňků, jako je například svítilna a podobně.

FX Impact 015

FX Impact 016

Další z vychytávek je možnost snadné výměny hlavně bez použití nástrojů. Stačí prsty povolit boční šroub a vysunout hlaveň směrem dopředu. Toto řešení ve mě sice vyvolává nějaké pochyby, ale funkční to zřejmě je. K přerážování stačí vyměnit hlaveň a zásobník a zřejmě ještě podavač.

FX Impact 021

Zbraň dostanete v poměrně praktickém plastovém kufru.

FX Impact 029

Co se týká střelby, tak mě čekala čirá radost a zábava. FX Impact si nehraje na závodní speciál, je to puška postavená pro zábavnou střelbu. Dobře půjde použít i k lovu, ale tam mi moc nesedí ten ortodoxní military vzhled. Nicméně v mnoha zemích si s tím hlavu nelámou. Střílel jsem na střelnici jen tak ve stoje bez opory do prkna ze staré palety, bylo pěkně tvrdé, ale pro 7,62 mm diabolku s energií kolem 100 joulů nepředstavuje žádný problém. Energie se dá ještě zvýšit, ale to už je na úkor spotřeby vzduchu, která je i tak vysoká. Prostě výkon není zadarmo a vzduchu budete potřebovat hodně. Spoušť je krátká a odpaluje bodově, navíc jde částečně nastavit.

FX Impact 002

Každá rána šla naskrz a třísky lítaly pěkně daleko. Průstřely jsou srovnatelné s běžnou malorážkou. Při testu jsem používal těžší variantu diabolek s hmotností 3,2 gramu. Ještě se vyrábí varianta v hmotnosti 2,9 gramu, která létá vyšší rychlostí.

FX Impact 003

Z Impactu se střílí poměrně pohodlně, netrpí natahovacími problémy jako jiné bullpupy, které mají nabíjecí páku vzadu. Tady se úderník natahuje pěkně pohodlně bez nutnosti zrušit přilícení, takže celý zásobník se dá vystřílet velmi rychle.

FX Impact 004

Celkově se jedná o dost nevšední zbraň. Vzhledem k použité pistolové rukojeti se puška dobře drží a spoušť se mačká velmi pohodlně bez nutnosti nepřirozeně ohýbat zápěstí. Tradiční nectností bullpupů je nutnost používat vysoká mířidla, ale s tím se nic udělat nedá, to je daň za kratší stavební délku. A jako další nevýhodu bych uvedl předpažbí, na které se nedá chytit bipod. Tedy jde to, je tam dokonce spodní rail, ale je příliš blízko těžišti, a to není dobré. Nabíjet zásobník tohoto typu sice někdy připomíná skládání ježka v kleci, ale čtrnáct ran rozhodně není k zahození. Běžný uživatel asi plně neocení prakticky neomezené možnosti ladění, ale u mě za to FX získává plusové body stejně jako za snadný způsob výměny hlavně. A musím říct, že mě nadchla vychytávka s výsuvným tlumičem, to jsem zatím ještě nikde neviděl.

Zbraň je zpracovaná kvalitně a její užitnou hodnotu vnímám jako velmi dobrou. Co však jistě nepotěší, je její velmi vysoká cena, která se pohybuje okolo 1900 dolarů (u nás asi 62 tisíc korun).

FX Impact 028

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru