Fieldtarget

Logun Mk.2 Professional

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Logun Mk.2 Professional je jedna z designově nejpovedenějších větrovek jaká kdy vznikla. O samotné firmě Logun se v současnosti dají těžko najít nějaké informace jelikož firma zanikla před několika lety. Několikrát změnila vlastníka, aby se vždy tu a tam objevila a dodnes přežívá už jen jako značka větrovek vyráběná jinými firmami. Stopy vedou k FX, dále k dnes už taky zkrachovalé Webley & Scott a naposledy se výroba objevila v Polsku s modelem Eagle.

IMG_0273 logun_prof

Mk.2 Professional není žádný drobek, je to pořádný kus železa. Nejvýraznějším konstrukčním rysem je nábojová schránka na deset diabolek použitá místo obvyklých zásobníků. Nachází se na levé straně pouzdra závěru a tvoří ji výsuvný blok navazující na výřez v pouzdře a posuvnou tyčku s tlačnou pružinou.

IMG_0263 logun_prof

Princip funkce je jednoduchý. Při natažení závěru pomocí klasické otočné kliky dozadu, dojde k vysunutí ocelového bloku do jehož otvoru zapadne diabolka a při vracení kliky zpět dopředu, dojde k zasunutí bloku zpět do zbraně. Tím se diabolka dostane před hlaveň, kde ji zasune nabíjecí tyčka závěru, která dokončuje pohyb vpřed. Po vystřelení všech diabolek se jednoduše posuvná tyčka stáhne směrem dozadu a pootočí se o 45° dolů, čímž dojde k jejímu zachycení ve výřezu a uvolní se tím nabíjecí prostor. Pak už se jenom naskládají diabolky jedna za druhou a posuvná tyčka se uvolní a už sama tlakem pružiny zajistí diabolky ve správné poloze. Řešení je to poměrně elegantní, ovšem má úskalí v přesném seřízení a nemožnosti používat všechny druhy diabolek. Také jako u všech ostaních řešení pomoci trubicových schránek mohou na střelivu vznikat různé otlaky.

IMG_0268 logun_prof

Pažba je klasická s výraznou pistolovou rukojetí.Na exponovaných místech je zdrsněna rybinou. Pod hlavní se nachází rozměrná kartuše, která se plní tlakem 200bar pomocí rychloplnícího nástavce (quickfill) z potápěčské tlakové láhve. Trénovaní jedinci mohou plnit také pomocí ruční tlakové pumpy. Její objem vystačí zhruba na 120 výstřelů s energií 16J.

IMG_0272 logun_prof

Představovaný model je v ráži 4,5 mm, osazený střeleckým dalekohledem Falcon Menace 4,5-18 x 56 s bočním seřizováním paralaxy (SF - Side focus). Na zbrani jsou pro vyšší stabilitu při střelbě přichyceny nožičky Harris 6-9".

IMG_0264 logun_prof

Přesnost zbraně je díky kvalitní hlavni a vhodně nastavené spoušti na hodně dobré úrovni, ostatně jak si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích nástřelů. Bylo stříleno venku ve volné přírodě v pozici vsedě s oporou.

IMG_0282 logun_prof

30 metrů s JSB Exact

IMG_0286 logun_prof

50 metrů s JSB Exact

Ještě několik fotografií.

IMG_0277 logun_prof

IMG_0278 logun_prof

IMG_0281 logun_prof

Závěrem je třeba říct, že tuto zbraň si už jako novou nikde nekoupíte, a je to škoda...

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru