Fieldtarget

Vortex Viper 2,5-10x32

Ratio:  / 2
MaloBueno 

Další z optik, které stojí za úvahu pro HFT střelbu, je Vortex Viper 2,5-10x32. Firma Vortex Optics byla založena v roce 2004 ve Wisconsinu jako obchodní značka firmy Sheltered Wings. Její portfolio tvoří nejrůznější modely střeleckých puškohledů od nejnižší až po střední třídu se snahou proniknout i mezi prémiové optiky.

vortex viper-011

Model Viper 2,5-10x32 má tubus vyrobený z jednoho kusu pevnostní hliníkové slitiny 6061-T6 používané v leteckém průmyslu.  Hlavními složkami tohoto tvrzeného materiálu, který je zárukou odolnosti v jakýchkoliv podmínkách, jsou hořčík a křemík. Tato slitina je zajímavá třeba i tím, že z ní byl vyroben známý štítek s informacemi o lidstvu na vesmírné družici Pioneer 10.

vortex viper

Průměr tubusu je standardních 30 mm a je plněný suchým argonem pro vytěsnění vlhkosti a zamezení vnitřního mlžení. Čočky mají vícenásobné antireflexní povlaky, které zvyšují propustnost světla.

vortex viper-001

Na kompaktní rozměry a malou chybu paralaxy má pozitivní vliv menší 32 mm objektiv. Tady je nutné upozornit, že puškohled bohužel ostří až od 35 yardů, proto se musí pro střelbu ze vzduchových zbraní nechat ve specializované dílně přenastavit na bližší vzdálenost. Přenastavení ostřící vzdálenosti však vždy přináší problém s ostřením na větší vzdálenost (na nekonečno), kdy po této úpravě obvykle nelze puškohled používat na vzdálenosti typicky přes 100 metrů, protože obraz je rozmazaný. To mějte na paměti především při případném budoucím prodeji, pokud optiku bude kupovat nevzduchovkář. Kolečko ostření najdeme na levé straně (SF - Side Focus).

vortex viper-010

Na okuláru je samozřejmě prstenec ovládající dioptrickou korekci. Oční reliéf (vzdálenost střelcova oka od okuláru) je solidních 10 cm.

vortex viper-005

Viper na fotografiích je ve variantě PST (Precision Shooting Tactical), která se vyznačuje vysokými taktickými točítky s klikem po 0,1 mrad (1 cm na 100 m). Točítko výškové korekce a prstenec se zvětšením mají pro snazší orientaci v horších světelných podmínkách červeně vyznačené rysky. Obě točítka mají chytře vyřešené zobrazení v jaké pozici jsou vytočená. Ve spodním prstenci obepínajícím točítka je patentovaný zářez s referenčními čárkami s čísly, podle kterého střelec snadno pozná kolikrát dokola točítkem otočil.

vortex viper-003

vortex viper-002

Musím se zastavit u osnovy EBR-1, která mě velmi zaujala. Jedná se o víceméně klasický HalfMildot s očíslovanými sudými doty, ale dobrou vychytávkou je odstupňování úsečky mezi pátým až osmým dotem v kroku po 0,2 mrad. To umožňuje velmi přesné měření vzdálenosti cílů o známé velikosti. Osnova je umístěna v přední ohniskové rovině (FFP - First Focal Plane), takže se zvětšuje a změnšuje spolu se zvětšením, ale poměr mezi velikostí milů a velikostí obrazů zůstává stále stejný. To je důležité především ve stresových situacích, kdy střelec zapomene jaké právě používá zvětšení, protože značky za všech okolností stále stejně odpovídají jeho balistice a korekcím na vítr nebo na pohyblivý cíl.

vortex viper-007

vortex viper-009

vortex viper-008

Osnova je poněkud tenká (0,06 mrad), ale to je otázka názoru a individuálních preferencí. Osobně mám radši osnovy tlustší, protože při HFT závodech, kde se nesmí korigovat paralaxa, jsou lépe čitelné při minimálních a maximálních vzdálenostech a také v horších světelných podmínkách, například při střelbě v tmavém lese. Pro střelbu v tmavém prostředí je možné kříž přisvětlit v deseti úrovních intenzity jasu. Ovládací točítko jasu se nachází na levé horní části tubusu blízko okuláru.

vortex viper-004

vortex viper-006

Vortex Viper 2,5-10x32 patří k optikám střední třídy s cenou kolem 1000 dolarů. Je to kvalitní výrobek s dobrými optickými i mechanickými vlastnostmi, které odpovídají ceně a může se srovnávat i s optikami známějších (a dražších) značek. Jeho nevýhodou pro vzduchovou střelbu je nutnost odborného přenastavení paralaxy, ale poté dostanete do rukou nástroj, na který se můžete spolehnout stejně jako vítěz posledních závodů v Bohumíně.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru