Fieldtarget

Zásady pro nákup optiky z druhé ruky

Ratio:  / 1
MaloBueno 

Puškohledy nepatří zrovna k levnému zboží a nákupem z druhé ruky se dají ušetřit nemalé peníze. Samozřejmě vždycky je to něco za něco a tedy jdete do rizika. Předpokládám, že majitel je slušný člověk, který prodává v dobré víře a ani o některých problémech nemusí vědět. Opačné případy, že majitel zjistí problém a zkouší se optiky zbavit se taky stávají, tak pozor na to. Pokud kupujete puškohled z druhé ruky, vždycky se vyplatí dodržovat několik zásad. A vyplatí se to dodržovat i při koupi nové, protože soudobá záplava výrobků z čínské produkce je často šmejd už z výroby.

daystate grandprix-8

  1. Snažte se s majitelem domluvit na vyzkoušení. Je to vždycky lepší než koupit něco z bazaru, aniž by to člověk viděl. Samozřejmě je tu problém se vzdáleností mezi lidmi, ale se slušným majitelem nebývá problém se domluvit.
  2. S optikou zatřeste. Nebojte se a pořádně. Vevnitř nesmí nic cinkat ani nesmíte cítit, že se něco hýbe.
  3. Koukněte se na ni zvenku. Obvykle tam bývají nějaké škrábance, ale to nic neznamená, ty si stejně vyrobíte za čas sami. Dívejte se hlavně na otlaky od montáží, přejeďte po nich prstem, jestli je to jenom šráblý lak nebo jestli jsou hluboké. Pokud jsou hluboké, tak to může mít vliv na výškovou a stranovou korekci, na zvětšení u variablu a nebo na korekci paralaxy, což je jedna z nejčastějších závad, hned po spadnutí na zem.
  4. Zjistěte si na stránkách výrobce maximální rozsahy klikání a pak je ověřte. Takže když výrobce uvádí, že výšková a stranová korekce má klikat 50 MOA (minute of angle - úhlová minuta), tak vytočte komínek na maximum doprava (pozor! nepoužívat sílu!) a odpočítejte kolik MOA to je, než se dostanete na doraz doleva. Pokud nedosáhnete rozsah uváděný výrobcem, tak to znamená, že výrobci často lžou a uvádějí nepravdivé údaje nebo taky že je vadná mechanika, obvykle v důsledku zmáčknutí tubusu montáží. U kvalitních optik z leteckých slitin se vám promáčknutí tubusu nestane, u těch ostatních to promáčknout není zas takový problém, už jsem viděl i docela neuvěřitelné věci.
  5. U variablu otočte kolečkem na změnu zvětšení od nejmenšího po největší a koukněte jestli to odpovídá stupnici, pokud tam je. Když to neodpovídá, tak může být špatně zaaretované kolečko s tou stupnicí nebo je opět poškozená mechanika. Také sledujte případné drhnutí nebo nestejnoměrný odpor při točení, mělo by to jít hladce dvěma prsty.
  6. Zatočte kolečkem pro nastavení paralaxy z krajní polohy do krajní polohy. Korekce paralaxy může být jako boční kolečko (SF - side focus) nebo jako přední nástavec kolem objektivu (AO - adjustable objective). Podobně jako u zvětšení sledujte zda dorazíte na konec stupnice a dejte pozor na drhnutí a různé pazvuky, což může znamenat poškození mechaniky.optiky_Bush_Falc_Delta
  7. Koukněte se do optiky. Kvalitu obrazu bez srovnání pravděpodobně nepoznáte, tak na to neberte ohled. Stačí se podívat jestli tam není mlíko nebo nějaké evidentní poškození jako je utržený kříž, prasklina, bordel vevnitř atd. 
  8. Pokud se vám zdá, že výše uvedenými body puškohled prošel, tak ho namontujte na zbraň. Opět jenom připomínám, vyvarujte se čínské optiky přitahovat nějakou velkou silou. Stejně to nemá žádný smysl. Správně by se měl použít momentový klíč, ale ten stejně nikdo nemá a nepoužívá. Já utahuju s citem třemi prsty.
  9. Pušku nastřelte na střed a zkuste boxtest. To znamená, že vystřelíte, pak otočíte stranovou korekci o jednu otáčku doprava, vystřelíte, pak otočíte výškovou korekci o jednu otáčku dolů, vystřelíte, pak stranovou korekci o jednu otáčku doleva, zase vystřelíte a pak otočíte výškovou korekci o jednu otáčku nahoru a vystřelíte. Zásahy by se měly vrátit přesně do místa odkud jste začli a navíc by všechny zásahy v terči měly tvořit rovnostranný čtverec. Pokud se zásahy nevrátí a netvoří čtverec, tak může být vadná mechanika (klidně už z výroby) nebo zbraň svou přesností nestačí a nebo taky neumíte střílet. 
  10. U variablu zkuste zda nemění nástřel se změnou zvětšení. Dejte si terč na jednu vzdálenost a vystřelte na nejmenší zvětšení, pak někde na prostřední zvětšení a pak na největší zvětšení. Zásahy by měly být v jedné díře. U levných optik pravděpodobně zjistíte, že nejsou.
  11. Vyzkoušejte zda nemění nástřel při točení paralaxou. To se zjišťuje trochu hůř, musíte střílet s paralaxou na jednu vzdálenost s různým nastavením, takže obraz nemáte ostrý a může se projevit chyba paralaxy (kříž se při změně polohy oka hýbe na cíli). Mám doma jedno Nikko 4x32AO, co mění při změně paralaxy nástřel o několik centimetrů...
  12. Dále můžete vyzkoušet jestli například poměry mezi tečkami v mildotu odpovídají manuálu (pohledem na skládací metr na přesnou vzdálenost - např na 10 metrů musí být velikost milu 1cm, na 50 metrů 5cm) nebo zda velikost uváděného kliku odpovídá skutečnosti (pak se člověk diví, proč mu neodpovídají balistické tabulky), ale to jsou věci už z výroby, které nemůže nikdo ovlivnit, avšak vypovídá to o kvalitě výrobce.

optiky_Bush_Falc_Delta-2

Pokud jste pečlivě postupovali s kontrolou podle výše uvedených bodů a nenašli jste chybu, tak vám gratuluji, pravděpodobně jste zkoušeli Zeisse nebo Schmidt und Bender za padesát tisíc. V opačném případě jste si všimli nějakých chyb a je na vás jak se rozhodnete. V žádném případě bych nešel do optiky, kdybych zjistil mechanické potíže pramenící z pomačkaného tubusu nebo pokud by měnil nástřel při změně zvětšení. Ostatní věci jako škrábance, tuhý nebo nestejnoměrný chod, nesoulad ve velikosti kliku atd. se dají přežít.

Tak hodně štěstí při nákupu, ať to dopadne k oboustranné spokojenosti.

brouk

 

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru