Fieldtarget

Air Chrony MK1

Рейтинг:   / 2
ПлохоОтлично 

Když střílíte delší dobu, zjistíte, že nestačí mít pouze pušku a diabolky. Neobejdete se bez dalších podstatných věcí, které vám umožňují dosahovat lepších výsledků, ať už střelbu přímo zpřesňují nebo na vás pozitivně působí tím, že samotnou střelbu prostě dělají příjemnější.

AirchronyMK1 006

Důvodů proč potřebujeme přesně měřit rychlost střely je hned několik. První z nich je samozřejmě legislativní důvod. Asi nikdo nechce mít zbytečné opletačky se zákonem, kdyby se zjistilo, že energie jeho zbraně přesahuje limit 16 joule.

Stejně tak na závodech je střelec, který se při kontrolním měření dostane přes zákonnou hranici, vyloučen ze soutěže, protože je to proti zákonu a pravidlům a také je to kvůli výhodnější balistické křivce nefér vůči ostatním závodníkům.

Druhý hlavní důvod k měření rychlosti střely spočívá ve faktu, že každý závodník chce střílet co nejpřesněji a s co možná nejmenším rozptylem. A na ten má velmi podstatný vliv právě konzistence rychlosti. Čím menší odchylky v rychlosti vystřelených diabolek vaše zbraň dosahuje, tím menšího dosáhnete rozptylového obrazce na terč. Předpokladem je samozřejmě kvalitní střelivo s minimálními hmotnostními rozdíly, a pokud se k němu přičte i kvalitně seřízená puška, rány jsou pak jedna jako druhá a diabolky létají v terči jednou dírou.

AirChronyMk1

Když slyšíte nějakého střelce mluvit o konzistenci, tak obvykle pronese něco v tom smyslu, že mu to lítá +-2 metry nebo že je to do 1%. Znamená to, že puška mu při provozním tlaku střílí rychlostí, která se od střední hodnoty nevzdálí o více než 2 m/s. Tedy například všechny výstřely jsou mezi 236-240 m/s, což je takový rozumný předpoklad pro přesnou střelbu, protože rozdíl mezi výstřelem s rychlostí 236 m/s a výstřelem s rychlostí 240 m/s je na 30m vzdáleném terči asi 3mm a na 40m vzdáleném terči pouze kolem 5mm, což je zhruba průměr diabolky a to je při venkovní střelbě jako je HFT prakticky zanedbatelná hodnota.

AirChronyMk11

Jinak obecně samozřejmě je lepší mít pušku s co nejlepší konzistencí, už jen pro ten pocit. A abyste měli jistotu, jak na tom jste, potřebujete nějaký přístroj, který vám umožní rychlost vystřelené diabolky změřit a podle toho se pak řídit při seřizování a údržbě zbraně.

Na trhu najdete několik přístrojů (střeleckých chronometrů), které vám umožní změřit rychlost vystřelené diabolky. Ovšem až na pár výjimek se obvykle jedná o výrobky určené pro palné zbraně ve venkovních podmínkách a tomu odpovídá i cena a rozměry. V FT/HFT vzduchovém světě je asi nejznámějším přístrojem chronometr Airchrony Mk3, který je oficiálním měřicím přístrojem na závodech nejvyšší úrovně, včetně mistrovství světa. Verze Mk3 však nemusí vyhovovat všem. I když se jedná o poměrně malý a kompaktní přístroj, tak přece jen se dá vyrobit ještě menší a lehčí varianta, a to tak malá, že se dá uchytit na hlaveň.

AirChronyMk1 0011

V případě AirChrony Mk1 se jedná o jednoduchý přístroj, který však v sobě skrývá překvapivé množství funkcí, které jsou zcela shodné s řadou Mk3. Na ústí hlavně se připevňuje pomocí přiložených kaučukových gumiček nebo jednoduše přelepením páskou. Způsob uchycení by si jistě zasloužil ještě další vývoj, na druhou stranu toto provedení je naprosto univerzální a považuji jej za lepší, než je tomu třeba v případě Combra, kterých jsem viděl už hezkých pár ustřelených. Uchycení na konci hlavně je dost podstatná výhoda modelu Mk1. Při uchycení chronometru na hlaveň totiž odpadá nutnost trefovat otvor jako u jeho většího bratra, a to je dost příjemná vlastnost především při delším testování zbraně a střeliva. Manipulace je pak mnohem pohodlnější a navíc je možné i bezproblémově mířeně střílet na terč.

AirChronyMk1 001

AirChrony se ovládá jednoduše pomocí ON/OFF vypínače a tří funkčních tlačítek. Z uživatelského hlediska stačí přístroj jen zapnout a pak skrz něj vystřelit, veškeré výpočty pak přístroj provádí sám. Po každém výstřelu vás displej informuje o právě dosažené rychlosti V [m/s] a kinetické energii E [J]. Pro správné zobrazování kinetické energie je samozřejmě nutné nastavit hmotnost vámi používaného střeliva, která se nastavuje po setinách v rozmezí 0,25 - 50 gramů.

AirChronyMk1 002

Po vystřelení více ran pak máte možnost si prohlížet data uložená v paměti. Na displayi můžete zobrazit údaj o počtu výstřelů, průměrnou kinetickou energii Esr [J], průměrnou rychlost Vsr [m/s], minimální rychlost Vmin [m/s], maximální rychlost Vmax [m/s], konzistenci dVsr=|Vmax-Vmin|, a průměrná konzistence SV [m/s] (směrodatnou odchylku). Dále můžete vyvolat také rychlost ve stopách za sekundu V[fps] nebo poměr rychlosti RoF (kadence) RPS (kadence za sekundu) RPM (kadence za minutu), což se vzduchovek příliš netýká, ale s výhodou se to využije třeba u airsoftových zbraní.

Asi každý, kdo používá klasické chronometry, narazil na problém se spolehlivostí měření v případech, kdy svítí slunce přímo nebo nepřímo, případně oblohu nepravidelně zakrývají mraky atp. AirChrony na rozdíl od jiných přístrojů má vlastní přísvit infračervenými diodami, není závislý na osvětlení a lze s ním měřit rychlost střely bez ohledu na polohu a v jakýchkoliv podmínkách tedy třeba i doma v místnosti. To je skvělá vychytávka a velká výhoda před konkurencí, u které je často nutné složitě laborovat, aby bylo možné vůbec něco změřit a ani pak ještě není jisté, zda jsou změřené hodnoty důvěryhodné.

Za jednu z největších výhod považuji vnitřní paměť, do které můžete uložit až 250 měření. Tato data pak můžete doma převést pomocí kabelu do počítače a dále zpracovat do formy grafů, případně je zálohovat pro pozdější využití. Výstupní konektor je microUSB, takže k propojení s počítačem jde použít běžný kabel k mobilnímu telefonu. Konektor je zároveň i vstupní, takže s jeho pomocí lze také aktualizovat software, který výrobce občas vylepšuje. Další výhoda tohoto konektoru spočívá v tom, že funguje i jako napájecí, takže přístroje AirChrony není problém napájet třeba z powerbanky.

AirChronyMk1 003

Heslo "Odolnost především" se dneska příliš nenosí, spíš se výrobci snaží ušetřit, kde se dá. To však není případ AirChrony, stejně jako u vlajkového modelu MK3 je také MK1 vyroben nečekaně robustně. Bez ohledu na vyšší hmotnost je elektronika zakryta ocelovým plechem a naváděcí ližina je vyrobena z hliníkového plechu, žádných plastů se zde nedočkáte. Výrobce zjevně ví, že s přístrojem používaným venku v přírodě a za nejrůznějších podmínek se často nezachází úplně hezky.

Uživatelský komfort velmi zvyšuje praktický obal z cordury, který chrání přístroj před poškozením při pádu na zem a před škrábanci od ostatních pomůcek a všelijakých nezbytností, které najdeme v každé střelecké tašce.

AirchronyMK1 004

AirchronyMK1 005

AirChrony je ryze česká firma a její přístroje se vyrábí v Česku a vyváží se do celého světa. Závěrem jen dodám, že se jedná o výbornou pomůcku, jakou občas potřebuje každý střelec, který to se střelbou myslí vážně. Mk1 převyšuje konkurenci především solidností (nezničitelností) konstrukce, malými rozměry, USB konektorem a vysokou mírou spolehlivosti měření v nepříznivých podmínkách.

Více informací o AirChrony naleznete zde: http://www.air-chrony.com/

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru