Fieldtarget

Panenské Břežany 18.4.2009

Рейтинг:   / 0
ПлохоОтлично 

Jak mnozí zaznamenali, v sobotu 18.4.2009 proběhl první závod v polní střelbě. Sám nevím jestli to bylo FT nebo HFT. Spíš se kloním k tomu, že vzhledem k charakteru trasy, počítání zásahů a vzdálenosti terčů se jednalo o čistokrevné HFT s jedinou změnou - mohla se měřit vzdálenost paralaxou, sedět a točítky korigovat bod zásahu ve stylu FT.

2009-04-18 Panenske Brezany

Tady je krátký popis.
Příprava probíhala v pár minulých týdnech, hlavně vytýčení trasy, zakreslení do plánku a k tomu se muselo vymyslet veškeré papírování jako je vytvoření střeleckých karet a výsledkové listiny.

Na fotografii si můžete prohlédnout plánek, který jsme s Barysem v rámci přípravy udělali a podle kterého jsme pak stavěli dráhu.

2009-04-18 Panenske Brezany5

Původně panovaly obavy z počasí, ale příroda nám zachovala přízeň a celou sobotu panovalo ideální vzduchovkářské počasí - bezvětří a nespadla ani kapka.
Nakonec nebylo všech 18 gate obsazeno, ale i tak mě celkem překvapilo kolik se napoprvé objevilo sklopek. Takže bylo 27 sklopných terčů a přidalo se ještě 5 plechovek, které se počítaly za 1 bod. Počítání zásahů bylo dle HFT (mimo 0, cinknutí 1, položení 2 body).

2009-04-18 Panenske Brezany15

Po postavení terčů podle plánku, zapsání účastníků, rozdělení do skupinek po třech a rozdání kartiček se šlo na věc.

2009-04-18 Panenske Brezany9
1. gate - veverka na stromě a krysa na zemi, vzdálenost kolem 25m
2. gate - veverka na stromě a krysa na zemi, zpestřeno pozicí, kdy střelec střílel na kopečku v sedě na kládě přes ostružiny.
3. gate - 2 sklopky na zemi asi na 30 a 35m.
4. gate - veverka na stromě a krysa na zemi, krysa byl v zákrytu mezi dvěma stromy, chtělo to dobře zvolit vhodnou pozici, veverka byla ve větvích a celkem daleko, takže to samé
5. gate - dvě sklopky v poli, střílelo se od posedu celkem daleko, jako oporu bylo možno použít pařez. Původně jsem to chtěl dát jako střelbu z toho posedu, ale s ohledem na zdraví (některých) účastníků jsem to nakonec zavrhl.
6. gate - dvě sklopky v poli, dost daleko, střílelo se ve stoje s oporou o větev.
7. gate - dvě plechovky od diabolek visící na špagátu. Bylo to blízko, jednoduchá gate. Horší to měli ti, co se jim to natočilo bokem, ale i tak to byla zívačka.
8. gate - spolu s 9-kou asi nejlepší gaty. Střelec se musel vydrápat do srázu a z úzkého hřebenu střílel dolů směrem na pole na dvě siluety.
9. gate - hned vedle 8-ičky. Člověk furt sjížděl dolů a hrabal se v ostružinách.
10. gate - z malé vyvýšeninky na louku na větší vzdálenost, typická FT gate.
11. gate - dvě sklopky v trávě, takže ze sedu nebyly vidět a muselo se střílet ve stoje, navíc ta druhá byla na ukrutnou vzdálenost (nějakých 45m). Pohroma všech střelců (kromě mě, 4 body, takže vlastně nuda a pohodička).
12. gate - střelba od hromady větví na jednu sklopku a jednu krabičku od Exactů, dala se využít větev jako opora.
13. gate - od posedu na pole, krátká vzdálenost, ale na LaRi-ho sklopky s asi 15mm dírou.
14. gate - asi na 40m plechovka od malého Birelu na klacku a vlevo sklopka v trávě, dalo se střílet v kleče, v sedě nebyla vidět.
15. gate - dvě sklopky od borovice, jedna z nich ta malá LaRi-ho potvora.
16. gate - krabička od exactů vlevo na větvi na špagátě a sklopka asi na 30m v poli. Poslední rána v závodě, navíc jednoduchá sklopka a ..... a samozřejmě jsem ji nepoložil, čímž jsem možná přišel o první místo.


2009-04-019

Po sečtení všech kartiček vyhrál výborným výkonem Silencer (56 bodů z 59 možných) a pak Joska Krtička a já s 55 body. Následoval tedy dramatický rozstřel o druhý flek na veverku asi na 45m, který se rozhodl až v páté sadě. Joskovi gratuluju a ze srdce mu to přeju, ale příště mu to nedaruju.
Konečné pořadí je tady:


2009-04-18 Panenske Brezany16

Kartičky prvních třech:
2009-04-18 Panenske Brezany18

Co dodat?
Byla to ukrutná zábava a akce tohoto druhu se budou brzy opakovat.
Kdo tam nebyl udělal velkou chybu.
Díky všem!

Dodatek:

Později Joska protestoval sám proti sobě, že si špatně zapsal body za stanoviště s plechovkou, takže listina nakonec vypadala takhle:

2009-04-18 Panenske Brezany1
Poznámka po letech:

Toto byl historicky první opravdový závod na padací terče stavěné na dálku pomocí provázku. Organizaci, přípravu, střelecké karty, vyměření a vykolíkování trasy mají na svědomí Kubajzz s Barysem. Při vlastním stavění pak byl poprvé použit způsob, kdy každý přinese pár sklopek a staví všichni účastníci.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru