Fieldtarget

Ohlédnutí za rokem 2016

Рейтинг:   / 0
ПлохоОтлично 

Jaký byl rok 2016? Sice trochu později, ale neuškodí si připomenout souhrn událostí, které se staly v roce 2016.

Především bych chtěl už tradičně poděkovat všem lidem, kteří nás podporovali nebo jakkoliv pomáhali s pořádáním závodů a s obrovskou spoustou dalších věcí, které se kolem toho točí a nejsou tolik vidět. Velmi si jejich pomoci vážím, protože bez ní by všechno to dění ve vzduchovkářském světě prostě nemohlo pokračovat.

Společný kalendář, kde v předstihu plánujeme a koordinujeme jednotlivé akce, se stal standardně používanou pomůckou a díky tomu nedochází tak často k termínovým kolizím. Do kalendáře mají přímý přístup kontaktní osoby z jednotlivých klubů, mají okamžitý přehled o akcích jiných klubů a mohou tak postupovat v součinnosti s ostatními.

Jednotlivým klubům sdruženým pod záštitou spolku CAFTA byly vytvořeny prezentace na http://www.fieldtarget.cz/kluby-cafta.html a na http://www.cafta.cz/kluby. Zájemci o střelbu ze vzduchových zbraní tam mohou snadno nalézt základní informace o každém klubu a zároveň s ním navázat kontakt prostřednictvím kontaktní osoby.

Uznaných CAFTA klubů je v současnosti sedm (podle abecedy):

Beskydští vzduchovkáři - působí  na severní Moravě

Česká sklopka - působí v oblasti středních Čech

SK Lipová - působí na střední Moravě

Hunting AirGun Plzeň (HAG) - působí v západních Čechách

Jesenický klub- působí v Jesenickém kraji

Jihočeská sklopka - působí v jižních Čechách

Krušnohorští ostrostřelci - působí v severních Čechách

Byla rozšířena sekce http://www.fieldtarget.cz/cs/zaciname-s-hft.html pro nováčky, kde mohou zájemci o střelbu ze vzduchovek najít základní informace o tomto sportu.

Také sezóna 2016 byla na akce velmi bohatá. Závody se konaly po celé republice prakticky nepřetržitě a mnohdy se jich konalo i více najednou.

Rok 2016 už tradičně začal zimním pohárem. Ten si mezi sebe rozdělily kluby Česká sklopka a Krušnohorští ostrostřelci. Ve společné kategorii Open soutěžili střelci v 5 závodech. Vítězem se stal Dušan Mandát před Jakubem Vichrem a Ladislavem Pusztaiem.

Mistrovství České republiky v HFT 2016 se konalo v Cholticích a medaile byly rozdány v kategoriích Open, Recoiling, Ladies a Junior. Mistrem republiky pro rok 2016 se stal Dušan Mandát.

Nejvýznamnějším pohárovým seriálem unás byl Pohár CAFTA 2016, který oběhl celou republiku. Umístění v poháru Cafta je hlavním kritériem pro výběr národní reprezentace. Členy české reprezentace se stávají první tři závodníci v poháru CAFTA, dále Mistr ČR a další dva závodníky vybírá kapitán reprezentace. Pořadatelství 6 závodů si mezi sebe rozdělily kluby Česká sklopka, Jesenický klub, Jihočeská sklopka, Krušnohorští ostrostřelci a Střelecký klub Lipová. Vypsány byly tradiční kategorie Open (větrovky), Ladies, Recoiling (pružiny) a Junior.

První kolo se konalo na pěkně připravené trati v Lipové, na druhé kolo jsme zavítali do krásného prostředí ranče Orel v Jeseníkách, třetí kolo proběhlo v Žalanech v severních Čechách, na čtvrté kolo jsme jeli na tradiční místo do Stárkova, páté kolo se pořádalo v kempu Křivonoska v jižních Čechách a pohár byl zakončen šestým kolem na zámku v Cholticích.

V kategorii Junior neponechal nic náhodě Tobiáš Dygrýn, který si vítězství zajistil už v předstihu na Křivonosce. O další místa se však strhl napínavý souboj, ve kterém byla nakonec úspěšnější Marie Kvapilová před Eliškou Krausovou. Neméně napínavý boj proběhl o první místo v kategorii Ladies. V celkovém pořadí nakonec zvítězila Marcela Bolková před Martou Růžičkovou a Martinou Krausovou. V kategorii Recoiling (pružinové vzduchovky) si první místo vystřílel Václav Kořán před Víťou Klimešem a Adamem Hyskou. V nejobsazenější kategorii Open se stal jasným vítězem Dušan Mandát, kterého na stupně vítězů doprovodili stříbrný Jakub Vicher a bronzový Ladislav Pusztai. Poháru se zúčastnilo celkem 115 závodníků.

Také v tomto roce jsme vyrazili na významné zahraniční akce. Nejvýznamnější bylo Mistrovství světa WHFTA 2016, na které z Česka autobusem vyjelo 22 střelců. Opět jsme se zúčastnili v Cambridge přátelského utkání mezi českým teamem a místním klubem. Bohužel, vlastní mistrovství bylo poznamenáno počasím, když během bouře Katie došlo ke zrušení druhého dne závodů, což opět vyvolalo otázky nad místem a časem konání akce.

V kalendáři nechyběl ani Česko-Polský pohár s dvěma závody u nás a dvěma v Polsku, kde nás s místními kluby pojí dlouhodobé přátelské vztahy. Polští střelci se často účastní našich závodů a naši střelci často vyráží do Polska. Ve výjezdech k našim severním sousedům jsou především aktivní střelci z Beskydského klubu.

Úspěchem pro nás skončilo mistrovství Slovakia Open 2016, když jsme přivezli velký počet medailí. Jakub Vicher obhájil vítězství v kategorii open, druhý skončil Ladislav Pusztai a třetí Vladimír Kvapil.

V kategorii juniorů jsme obsadili první tři místa, když vyhrála Anna Klimešová a o druhé místo se rozstřelovala Eliška Krausová s Marii Kvapilovou. V Ladies české závodnice braly první dvě místa díky zlaté Martině Krausové a stříbrné Martě Růžičkové.

Tradicí se stává Moravský pohár, který pořádali střelci na Moravě. Soutěžilo se v 10 kolech a pohár se skládal ze dvoudenních závodů v Mořkově, Lipové, Vojtěchově a dvakrát v Jeseníku. Celkem se poháru zúčastnilo 102 střelců.

Nestarším seriálem je Pohár České sklopky, který se konal již po osmé. O krásné ceny ve tvaru lva bojovalo v 9 závodech (Tuhaň, 2x Stárkov, Bohumín, Březí, Choltice) celkem 154 závodníků.

Stejně jako loni jsme na konci roku uspořádali HFT maratón na 100 sklopek, který prověřil výdrž každého účastníka.

 

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru