Fieldtarget

Foukačka

User Rating:  / 9
PoorBest 

Kdo vyrostl na cestopisech a dobrodružných knihách, jistě zná tuto tradiční zbraň jihoamerických indiánů a asijských domorodců. Méně známo je, že i v Evropě se ve středověku používala k lovu ptactva a drobných živočichů. Nevím jak dnes, ale významné místo zaujímala i v žebříčku zbraní na prvním stupni základních škol, o čemž svědčí řada žákovských knížek, včetně té mojí. S vyšroubovanou versatilkou a plastelínovou kuličkou byla o přestávce vybojována nejedna bitva. Účinnost se dala podstatně zvýšit použitím střeliva složeného ze špendlíku s izolepou přilepeným kouskem chemlonu. Popularitu foukačky místy překonávaly praky skobičáky s gumou z tepláků, s kterými se nám jednou v našem kulturním domě, ke zděšení učitelského sboru a umělců z Prahy, povedlo několika přesnými zásahy rozprášit představení Smetanovy opery Hubička... No, prostě Ostravsko-Karvinsko je kraj razovity. A vždycky když slyším, že dnešní mládež je horší než kdysi, tak se musím pousmát pod vousy...

DSCN8389

Ale zpět k samotné foukačce. Konstrukčně se jedná o dlouhou trubku, do které se do jednoho konce vloží vhodné střelivo a pomocí fouknutí se druhým koncem vypudí vpřed. Principiálně jde tedy o větrovku, kde místo stlačeného vzduchu v kartuši se používá stlačený dech v plících a ventil tvoří rty a jazyk. V dávných časech a primitivních civilizacích se používaly trubky vyrobené z přírodních materiálů. Ovšem doba pokročila a dnes se dají koupit foukačky vyrobené modernějšími technologiemi než je propalování bambusových příček žhavou větvičkou. V dnešní době se tedy foukačky vyrábí z kompozitního plastu. Představovaná zbraň je kompaktní verze s celkovou délkou 46 centimetrů v ráži asi 9 mm.

DSCN8406

DSCN8330

Na začátku trubice je náustek, který značně zvyšuje komfort střelby a při výstřelu výrazně omezuje únik tlaku, zvláště v porovnání s obyčejnou trubkou. Uvnitř náustku je žlábek, do kterého zapadne čepička šipky. Nestane se vám tak, že šipka vypadne ven, ani když foukačku držíte hlavní směrem dolů.

DSCN8337

DSCN8353

Střelivem jsou asi 10 cm dlouhé ocelové šipky, zakončené pružným gumovým materiálem jako těsnící čepičkou, která zároveň plní stabilizační funkci, aby šipka letěla rovně. Na těle foukačky jsou nasazeny dva plastové kroužky, které slouží jako zásobník pro deset šipek. V jednom z kroužků jsou zářezy do kterých se šipky zacvaknou a v druhém je prohlubeň, o kterou se opře hrot. Čepičky mají výrazné barvy, aby se daly snadněji najít, když se netrefíte do terče. V tradičních foukačkách by se pravděpodobně na hrotu nacházel jed kurare nebo nějaké vyškvařené žabičky.

DSCN8331

DSCN8338

DSCN8370

Mezi zásobníkem šipek a ústím je umístěno držadlo z pěnového materiálu, které má zajistit pohodlný úchop. Celý povrch je krytý zelenou barvou s maskovacím vzorem. Jsou dvě teorie, k čemu slouží. První říká, že je to kvůli tomu, aby foukačka nebyla při lovu vidět a neprozradila vás tak kořisti. A druhá tvrdí, že je to kvůli tomu, že když ji někam odložíte, abyste ji nemohli najít a museli si koupit jinou. Rozhodnutí, ke které teorii se přikláníte, nechám na vašem naturelu.

DSCN8333

DSCN8385

Na ústí hlavně je nasazen díl o jehož funkci mám jisté pochybnosti. Může to být tlumič plamene, úsťová brzda, kompenzátor, ochrana ústí, separátor, věšák nebo něco jiného. Zřejmě se jedná o všechno dohromady, ale hlavní funkcí pravděpodobně bude zvýšená atraktivita vzhledu.

DSCN8334

Zátěžové zkoušky provedly naše dvě dcery na chatě při uspořádání několika turnajů. Foukačka jimi prošla bez úhony, což jsem popravdě neočekával. Dokonce nedošlo ani ke ztrátě šipky, z čehož jsem byl překvapený nejvíc. Čtyřletá Zuzanka nemá problém vystřelit šipku asi na jeden metr tak, aby se zabodla do polystyrénu. Šestiletá Anička nemá problém na 2 metry trefit vzduchovkový terč.

DSCN8358

Střelecký test jsem provedl doma v obýváku. Připíchl jsem terč na polystyrénovou desku a opřel ji o křeslo. Do náustku vložíte šipku a trochu ji prstem zamáčknete, aby se dostala do vnitřního žlábku. Technika střelby není tak jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo. Samotná snaha o výstřel totiž nepřipomíná ani tak fouknutí, jako spíš plivnutí, tlak tedy uvolňujete spíše z břicha pomocí břišních svalů než nádechem horní částí plic, ale na to příjdete po prvních třech ranách. První zkušební terč je nastřílen na vzdálenost 2 metry.

DSCN8394

Druhý terč byl nastřílen přes celý obývák na vzdálenost asi 4 metry v pozici v sedě na gauči bez opory. Teplota při testu byla 21°C, vítr 0 m/s, tlak a vlhkost nevím. :)

DSCN8397

DSCN8400

Samozřejmě mě zajímalo, jakou rychlostí šipky vyletí z hlavně. Zkusil jsem tedy dát deset ran přes Airchrony. Ono se to špatně měří, protože šipka je tenká a dlouhá a čidlo ji může zachytit v různé části. Dvakrát se ukázalo 9 m/s a jednou se objevilo fantastických 89 m/s, nicméně sedm hodnot se pohybovalo v rozmezí 22-25 m/s, což si myslím asi odpovídá realitě. Šipka váží zhruba 0,8 gramu a to znamená energii kolem 0,2 joule. Nenechte se však zmást nízkou energií, ocelová šipka je dlouhá a ostrá a zabodává se značně hluboko. Samozřejmě záleží na materiálu, do kterého budete střílet, ale na vyndání šipky ze dřeva budete pravděpodobně potřebovat kleště. Delší verze foukačky budou pravděpodobně ještě výkonnější (existují ještě 76 a 122 cm dlouhé).

DSCN8405

Závěrem bych chtěl dodat pár věcí. Výhodou foukaček je jejich nenáročné používání a dále jejich bezhlučnost a relativně vysoká přesnost. Poměr zábavy k ceně je na hodně vysoké úrovni, hráli jsme si s tím několik dní, střílet můžete doma, venku, v kanceláři, vlastně kdekoliv. Přesnost je až nezvyklá, zvlášť když si uvědomím, že jsem testoval nejkratší verzi a foukačky nemají žádná mířidla. Životnost foukačky je prakticky nekonečná, tedy dokud neztratíte všechny šipky, které se však dají dokoupit. Údržbu provedete propláchnutím teplou vodou.

Na druhou stranu musím říct, že přes poněkud odlehčený tón této recenze se nejedná o hračku, ale jde o zbraň, která se dokáže zabodnout dosti hluboko a takto bychom se k ní měli i chovat. Tedy střílet na vhodných místech a za dodržení bezpečnostních předpisů, děti samozřejmě pouze pod dozorem rodičů. Dávejte také pozor na ztrátu šipek, protože po čase na ni šlápnout, taky nebude nic příjemného.

Někdy se to střílení bere už moc vážně a zapomíná se na to, že střelba musí být především zábava a s foukačkou vás nic jiného než zábava nečeká.

Pokud vás střelba z foukačky zaujala, právě jsme je přidali do našeho eshopu http://eshop.fieldtarget.cz/

foukacka-002

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru