Fieldtarget

U.S. Optics 10x37

Hodnocení uživatelů:  / 7
NejhoršíNejlepší 

V tomto článku si představíme jeden méně známý puškohled. A sice výrobek americké firmy U.S. Optics Inc. Ta byla založena John Ben Williamsem roku 1990 v garáži jeho domku s cílem vyplnit mezeru v trhu a orientovat se na střelce, kteří mají zájem o custom optiky postavené přesně podle jejich představ.

uso-009

Od roku 2004, kdy zakladatel tragicky zahynul při motocyklové nehodě, vede firmu jeho syn John Williams III. A zdá se, že mu to jde dobře. Oficiální stránky U.S. Optics obsahují úžasný konfigurátor, ve kterém si zájemce může sestavit optiku přesně podle svých požadavků. Na výběr má ze sedmi základních modelů, ke kterým si může navolit barvu od základní černé až po všechny možné pouštní odstíny, několik typů elevačních točítek, několik druhů osvětlení kříže, samozřejmě také asi deset typů zaměřovacích křížů a pár dalších věcí. Cena za takto nakonfigurovanou optiku rozhodně není lidová, nicméně za kvalitní custom věci se vždy platí. A pak už je potřeba jen počkat minimálně 16 týdnů, než vám právě tu vaši optiku vyrobí.

uso-007

uso

Představovaný model nese označení U.S. Optics ST-10S. Nedávno jste si tady mohli přečíst porovnání Meopty a Leupolda. Pro zachování srovnání byla v tomto článku jako referenční optika opět použita známá Meopta 4-16x44 R1 Tactical.

uso-008

Nejprve se podívejme na některá technicko taktická data Meopty versus USO.

  • Hmotnost [g]: 629 vs 670
  • Délka [mm]: 380 vs 320
  • Rozsah korekce [MOA]: 42 vs 100
  • Tubus [mm]: 30 vs 30
  • Paralaxa [min, y]: 15 vs 25 (oba jdou trochu níže)
  • Zvětšení: 4-16x vs. pevných 10x
  • Objektiv [mm]: 44 vs 37

DSC 0192

Obě optiky se prodávají ve spartánském obalu. Na zákazníka neútočí žádnými namalovanými draky nebo výjevy z bitky v džungli. Kdo si pořizuje tyto optiky, ten dobře ví, co kupuje.

DSC 0188

Paralaxa je v obou optikách ve formě AO (Adjustable Objective), nastavovaná pomocí otočného prstence v přední části na objektivu. Pro střelbu disciplíny HFT, kde nemáte možnost objektiv seřizovat je chyba paralaxy u Meopty značná a vyžaduje vaši zvýšenou pozornost. USO má oproti Meoptě chybu paralaxy velmi malou, zhruba na úrovni Burrisu Timberline. Tady USO rozhodně vítězí.

uso-002

uso-001

Meopta ostří od vzdálenosti 15 yardů, USO od 25 yardů, což je asi tak minimální hranice, aby ještě šel vklidu použít pro HFT střelbu. Jak se dá čekat u optik této cenové kategorie, při změnách nastavení paralaxy jsem nezaznamenal žádný posun v nástřelu. Dioptrická korekce je u obou optik řešena stejným způsobem, a to otočným prstencem na okuláru.

usovsmeopta2

Meopta má zorné pole poněkud větší, ale to v USO také není malé. Při střelbě na terče je možné v obou optikách sledovat i okolní projevy větru jako je pohyb trávy, provázku, listí atp.

uso-009

Posouzení kvality obrazu je vždy subjektivní. Co se týká jakosti obrazu u mě rozhodně vyhrává Meopta. V detailech, jasu, kontratu je znát kvalita skel Meopty a také větší průměr objektivu. USO má obraz dobrý, neunavuje, detaily jdou vidět. Ale Meopta je prostě lepší. Jenom dodám, že když střílím Meoptou, tak se rád dívám na kůru stromů ve vzdálenosti mezi 20-30 metrů, kde jdou snad vidět i mravencům tykadla... No dobře, tak teda samotní mravenci.

uso-005

Jedna z věcí, která mě překvapila, je fakt, že USO má menší hloubku ostrosti než Meopta. Při obvyklém nastavení AO pro HFT střelbu (na vzdálenost cca 22 metrů) jde u Meopty ještě pohodlně sledovat cíle přibližně od 15-16 metrů až po asi 35 metrů. V USO jde při stejném nastavení pohodlně sledovat cíle od 15-16m až do 30 metrů. Menší průměr objektivu by ukazoval na větší hloubku ostrosti, ale jak jsem se přesvědčil, není tomu tak vždy.

usovsmeopta4

Oba puškohledy jsem nastavil na podobné hodnoty, abych mohl měřit vzdálenost pomocí metody zaostření/změny obrazu. Velmi dobře je vidět přechod obrazu z neostrý/ostrý kolem hranice 13-14 metrů a následná ztráta ostrosti kolem hranice 30-32 metrů (u Meopty 34-35m).

uso-004

Co se týká zaměřovacího kříže, tady vystrkuje drápek USO svým GAP křížem. Je to varianta Half-Mildotu s popsaným každým druhým mildotem. Je o něco tlustší než Z-plex Meopty. Ideálně by mohl být tak o 30% tenčí, ale na druhou stranu se díky tomu neztrácí a popisky dotů pomáhají při střelbě na krátkou vzdálenost (číslice u druhého dotu je i navzdory rozmazanému kříži, stále dobře viditelná i na 7,5 metrů). Kříž je samozřejmě true při zvětšení 10x, což je u pevného zvětšení jediná možnost.

uso-010

U točítek je vidět rozdílný přístup ve filosofii jejich konstrukce. USO má velké až obrovské točítka, kterými je s jistotou možné korigovat nástřel i v zimních rukavicích. Točítka jsou nezakrytá, velmi výrazně popsaná a dobře resetovatelná. Klik je výraznější než v Meoptě, ale méně než v Leupoldu.

uso-003

uso-006

usovsmeopta3

Jsou to dva puškohledy, které oba patří do TOP třídy, ale přesto jsou značně rozdílné. Meopta přes označení Tactical nezapře svůj lovecký původ. USO je od počátku konstruován jako armádní záležitost, která může v nouzi sloužit jako kladivo nebo kyj... Na youtube je možné najít různé testy odolnosti, kde jimi testeři hází o zem a pak znovu střílejí beze změny nástřelu. Dodnes nevím, který z nich se mi líbí více, a tak u mě zůstávají oba. Z USO se mi střílí jistěji kvůli kříži a chybě paralaxy, z Meopty pak zase příjemněji pro kvalitu jejího obrazu.

Radlukaj

(úvod Kubajzz)

Komentáře   

 
# Sportovec 2014-01-16 13:54
Meopta R1 ostří, resp. funguje korekce paralaxe od 9m, vycházím z vlastni zkusenosti.
 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru