Fieldtarget

Výběr levné optiky na vzduchovku

Hodnocení uživatelů:  / 4
NejhoršíNejlepší 

Dopředu říkám, že na otázku jaký vybrat puškohled na pístovou vzduchovku neexistuje jediná správná odpověď.

Nepočítejte, že do 1000,- Kč koupíte dobrý puškohled. Smiřte se s tím, že dobrý puškohled je prostě DRAHÝ.
Nejlepší je kupovat optiku od známých firem - Nikko, Bushnell, Leupold, Zeiss, naše Meopta a rumunský IOR atd. Pokud možno se vyhněte podezřelým názvům firem bez historie. Na druhou stranu nejlevnější řady Nikka nebo Bushnelu mají mizernou kvalitu, stejně jako ty ostatní China firmy. Ještě poznámka - v poslední době jsem si všiml, že se často některé puškohledy za pár korun (tisícikorun) označují jako "tactical", pozor na to, tacticaly jsou extratřída mezi puškohledy (logicky - visí na nich život uživatele) a jejich cena obvykle neklesá pod $1000 s výjimkou IOR. Univerzální poučka říká, že puškohled má stát minimálně 50-60% ceny zbraně, ale když to bude 100% tak tím líp.


Je mi jasné, že tímhle jsem vám moc nepomohl, protože každý chce optiku za cca 1-3tisíce... Hmm, no zkusíme to, tak se omlouvám za poněkud ironický tón.
Ale i tady platí některé zásady, kterých když se budete držet, tak se občas může stát, že vám ta optika nějaký čas dobře poslouží.
Počítejte ovšem s tím, že pístové vzduchovky obecně jsou scope-killery. Během cyklu výstřelu tam dochází k pohybům značně hmotných částí a tedy k rázům, chvěním a dalším pro optiky nepříjemným věcem. Navíc vzduchovka není lovecká kulovnice z které padne pár ran za rok, takže počty ran jdou za krátkou dobu do tisíců.
Na lámačku ideální a pokud možno levný puškohled musí IMHO splňovat tyto podmínky:

1.) Musí mít korekci paralaxy - u vzduchovek velice důležité, jinak si obvykle na vzdálenost pod 20m nezastřílíte. V názvu puškohledů se to značí jako AO (adjustable objective). Většinou to poznáte jako stupnici na otočné přední části objektivu, ve zbylých případech je to jako třetí regulační komínek na levé straně, označuje se jako SF (side focus). Co je přesně korekce paralaxy necháme na jindy.

Pro vzduchovky mít tuhle fičuru je důležité ani ne tak z důvodu korekce paralaxy (když není seřízená, tak kříž nedrží ma cíli při změně úhlu pohledu), ale vzhledem ke krátké vzdálenosti střelby k seřízení současné ostrosti cíle a kříže. Seřízení paralaxy na optikách bez AO se sice obvykle dá vyřešit uvolněním pojistných kroužků a otočením čočky objektivu, ale bez AO to radši nekupujte, protože i když si to přenastavíte posunutím čočky na 20-30m, tak na 5-10m budete vidět buď cíl nebo kříž rozmazaně (jedno z toho). Prostě nedá se to nastavit na univerzální vzdálenost. Pokud víte, že budete střílet jen na 30metrů do terče a nikdy jinak, tak AO nepotřebujete, posunete čočku, nastavíte svou vzdálenost a hotovo.Ale pokud po obědě vytáhnete vzduchovku a budete střílet na 15 metrů do terče, pak se budete bavit práskáním do visící plechovky na 30m a skončíte půlhodinovým sestřelováním hlaviček pampelišek na 5m, tak se bez AO neobejdete. Levné puškohledy často mění při štelování paralaxy bod zásahu, bohužel. Pokud to u vašeho puškohledu zjistíte, tak máte smůlu. Otrlejší jedinci můžou zahájit kolotoč reklamací. Na druhou stranu vám gratuluji, protože jste právě prokázali, že umíte střílet.

2.) Kříž - na vduchovku je to nejlepší MilDot, ale dá se i bez něj, hlavně aby byl tenký. Nejběžnější je kříž 30/30 (tzv. americký nebo duplex).
Obrázek
Jmenuje se tak, protože na 100 metrů je velikost mezi tlustými čárkami 30palců (76cm), na 50m je to polovina, tedy 15palců (38cm). Pokud budete mít na výběr berte MilDot (miliradian dot).
Obrázek
Vzdálenost mezi tečkami je 1cm na 10m, 5cm na 50m, 10cm na 100m atd. většinou při zvětšení 10x.
Křížů jsou stovky typů. U nás známý je například Dragunov:
Obrázek
Neberte německé (lovecké) téčko:
Obrázek
Není to na sportovní střelbu vhodné.

3.) Čočka 32-42mm - ty malé (20mm) mají malé zorné pole a jsou to vesměs šmejdy a imitace puškohledů, ty velké >42mm jsou zbytečně velké krámy, vhodné možná pro lovce v noci, jinak nevyužitelné. Čím větší čočka tím větší světelnost a tím větší použitelnost v horších světelných podmínkách.

4.) Osvětlený kříž - v současnosti největší móda, pro normální využití ve dne naprosto nanic, opět vhodné jen pro lovce v noci, navíc se musíte starat o baterky.

5.) Variabilní zvětšení - výborná věc, ale největší kámen úrazu. Choulostivá a na přesnost náročná konstrukce, ty levné do 5000,- bych asi na lámačku neriskoval. A asi ani na nic jiného. Každopádně na lámačku kupte pevné zvětšení, je šance že na ní pobyde podstatně déle.
Ty levné variably často (skoro bych řekl vždy) mění se změnou zvětšení bod nástřelu - to je jejich největší vada.

6.) Velikost zvětšení - vzhledem k malé vzdálenosti střelby to s velikostí maximálního zvětšení není nutné přehánět. Stačí v pohodě 4x nebo 6x. (pokud nejste vlastníkem AA Prosport, AA TX200 nebo některé varianty HW97). Nezapomeňte, že čím větší zvětšení tím menší zorné pole a taky tím těžší je najít a udržet cíl v kříži. Malé zvětšení oceníte zejména při střelbě ve stoje.

7.) Skleněné čočky - no ty jsou jasně lepší než plastové. Ale dají se přežít i ty plastové. Dávejte pozor, aby obraz nebyl mléčný nebo na okrajích rozmazaný.

8.) Kovový tubus - plast nebrat. Ať je to dural. Jednoznačně.

9.) Jednodílný tubus - asi lepší než dvojdílný, ale záleží jak dobře je to udělané. U pevného zvětšení to není podmínka.

10.) Tubus o šířce 1 palec (25,4mm) - nejběžnější velikost, vyhnete se problémům se sháněním montáže. Větší šířka 30mm je obvykle světelnější, ale tohle by opět využil jen nějaký lovec v noci.

11.) Náplň - lepší modely jsou vevnitř naplněny inertním plynem, většinou suchým dusíkem. Zabraňuje to možnosti orosení zevnitř. Nepokoušejte se je sami rozebírat! Asi si každý domyslí proč. :wink:

12.) Točítka - měly by jít regulovat ručně, je to velká výhoda oproti regulaci šroubovákem nebo mincí atp.
Dobré je to takhle:
Obrázek
Ještě lepší takhle:
Obrázek

13.) Regulace - jsou dvě možnosti - po 1/4MOA a po 1/8MOA - lepší je to po 1/4MOA, protože tolik neklikáte, ale zas taková výhoda to není. Vzácněji se vyskytují puškohledy i s metrickou mírou (např. 1klik=1cm/100m).

14.) Montáž - pokud nebude ocelová, tak ať je aspoň jednodílná a musí mít shora 8 šroubů a z boku aspoň 4. Na montáži nešetřete, pokud vám puškohled odejde do věčných lovišť, tak si do ní můžete koupit jiný, tak ať to má výdrž.
Něco na ten způsob:
Obrázek

15.) Šířka montáže - Dávejte pozor u Slávií, jsou to spolu s pár dalšími kuriozitami jediné vzduchovky na světě, které používají rybinu o šířce 13mm (od roku 2009 už to není pravda, přešli na 11mm). Jinak celý ostatní civilizovaný svět používá 11mm.
Ta 11mm montáž se však ve valné většině případů dá na Slávii použít. Puškohled však nebude zcela přesně v podélné ose zbraně, ale bude posunutý o milimetr vlevo (nebo vpravo). Případně se u některých montáží dá otočit přítlačná lišta vertikálně o 180° a pak to vyjde na 13mm.

Jako levný ideál na pístovou vzduchovku se tedy jeví něco mezi 4x32 AO a 6x42 AO s MilDotem z duralu a v jednodílné montáži.
Hodně štěstí při výběru. :wink:

Komentáře   

 
# Chuchubaba 2012-12-06 20:39
Ahoj a díky za super článek. Prosím ale o pomoc při výběru kvalitní optiky na Daystate Airwolf, 16J, 5,5mm pro střelbu na 10-50m. Optiku v ceně do 25.000,-Kč. Rozhoduji se mezi Meopta Meostar R1 4-16x44 Taktik (21.000Kč) a Hawke Eclipse 30 SF 4-16x50 (7.000,-Kč). U Hawke klikání po 1cm/100m, ale neznám kvalitu optiky. Nebo mi doporučíš něco lepšího. Předem moc díky za odpověď.
 
 
# Kubajzz 2012-12-11 20:08
V prvé řadě je třeba říct, na co to budeš používat. Jiná optika se hodí na HFT, jiná pro FT a jiná pro lov nebo pro rekreační střelbu. Univerzál neexistuje a požadavky na jednotlivé parametry jdou obvykle proti sobě.
 
 
# Chuchubaba 2012-12-13 17:19
Ahoj. Použití - 90% rekreační střelba, 8% potkani ve vepříně, 2% přemnožení holubi
 
 
+1 # Kubajzz 2012-12-17 17:32
Tak v tom případě jsou vhodné obě optiky, které jsi uvedl. Na lov budeš používat zvětšení 4x kvůli velkému zornému poli a při střelbě ve stoje se to tak netřepe a na terče a zábavu těch 16x. Na FT už to není, protože tam to chce větší zvětšení kvůli měření vzdálenosti paralaxou. Meopta má kvalitu čoček a zpracování samozřejmě mnohem vyšší (právě ji mám doma na testech - ZD), stejně jako cenu.
 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru