Fieldtarget

Stárkov 9.5.2015

Hodnocení uživatelů:  / 2
NejhoršíNejlepší 

O víkendu 9.-10.5.2015 měl ve Stárkově premiéru Pohár CAFTA (Czech Airgun Field Target Association) a zároveň proběhl jubilejní 60. sraz vzduchovkářů spolu s dvěma HFT závody počítanými do Poháru České sklopky.
Stárkov je populární místo, které střelcům poskytuje dobré zázemí a v jeho okolí je krásná příroda. Především stojí za zmínku divoká Stárkovská rokle, kde je pořádán pravidelně jednou za rok závod, který svou náročností zpravidla překonává všechny ostatní závody.

dsc09746 c-2

Ani letos tomu nebylo jinak. V pátek bylo volno, tak jsme celé odpoledne věnovali přípravě trati. Ta se táhla přes celou Stárkovskou roklí a končila ve vysokých skalách. Počasí nám při stavbě přálo, bylo příjemně teplo, takže jsme rozmístili o pár sklopek navíc a z nich jsme pak vybrali 40 pro sobotní závod. Stanoviště byly tentokrát postaveny po jedné sklopce, což značně zvyšuje náročnost závodu, protože se střelec musí víckrát hledat vhodnou polohu a především se nemůže orientovat podle prvních sklopek. Podle mého názoru je závod na 30/1 sklopek o dost náročnější než 40/2 a závod na 40/1 je už opravdový extrém.

DSCN9874

V sobotu dopoledne jsme se po nezbytném poučení o bezpečnostních zásadách a vysvětlení základních pravidel HFT, vydali na trať. Na začátku závodu spadlo pár kapek, ale nikomu nestálo za to, vytahovat pláštěnku. Zvlášť když po chvíli vysvitlo sluníčko a záhy došlo na odhazování přebytečného oblečení.

DSCN9876

Prvních pár sklopek v sobotu se střílelo prakticky v bezvětří, to se však během pár minut změnilo na poměrně čerstvý vítr. Sklopky byly rozmístěny v různých směrech, takže často bylo nutné na každém stanovišti dávat opravu na vítr z jiného směru.

DSCN9877

V poslední části trati se střílelo směrem hluboko do rokle, ale i přes celou rokli na sklopky nahoře na skalách.

dsc09762-2

Ve Stárkově je typický horský terén, bohatě jsme si tedy užili i střelbu pod značnými úhly na velkou vzdálenost. Elevace má při střelbě do kopce i z kopce značný vliv na balistickou křivku, připomínám jeden z dílů článků o balistice.

dsc09765 c-2

Trať byla postavena přesně podle pravidel HFT, bohužel jsme ji stavěli za bezvětrného počasí, a proto druhý den za větru několik sklopek občas zakrývaly hýbající se větve, takže někdy bylo nutné počkat s výstřelem, až se sklopka ukáže.

DSCN9878

Stárkovské závody jsou obvykle pojaty jako rodinné výlety, a také proto se závodů zúčastnil rekordní počet juniorů.

DSCN9879

DSCN9880

Odstřílet takto náročný závod trvalo zhruba 4,5 hodiny. Jelikož se ho však zúčastnili samí vzduchoví extrémisti, tak to na dobré náladě nikomu neubralo.

DSCN9881

DSCN9882

Po oba dny nebyl závod ani jednou přerušen kvůli technické poruše.

DSCN9883

DSCN9884

Nechyběly ani povinné polohy. Pouze v sobotu chyběl klečák bez opory, který jsem musel narychlo předělat na volnou pozici, protože pod takovým strmým úhlem dolů se klečák opravdu střílet nedal.

DSCN9888

DSCN9885

Večer po závodě přišel déšť, který nás vyhnal od ohně do jídelny, kde proběhla obvyklá zábava.

dsc09653-2

V neděli byla trať obměněna, do závodu byla zařazena některá stanoviště, která se nepoužila v sobotu a trať byla upravena podle formátu UKHFT na 30 sklopek po jedné. Bylo hezké počasí, ale foukal ještě silnější vítr a bylo to poznat i na výsledcích.

Po vyhodnocení výsledků byli vyhlášeni vítězové jednotlivých kategorií, kteří obdrželi pěkné medaile věnované asociací CAFTA. Z individuálních výsledků bych vyzdvihnul především fantastický výkon Radka Slevinského v juniorské kategorii. Jen tak dál!

dsc09831 c-2

Na závěr bych rád poděkoval Warthogovi a celé stárkovské skupině za skvělé přijetí a velkou pomoc při organizaci a zajištění jídla a pití. Dále Ludvíkovi a Olies za sponzoring snídaní a dvou sudů piva, které statečně padly v marném boji s přesilou žíznivých účastníků. Další poděkování patří našim sponzorům firmám JSB a CZUB, které věnovaly věcné dary do tomboly.

Byl to perfektní víkend, který si letos v září ještě jednou zopakujeme.

2015-05-10 Starkov

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru