Fieldtarget

IWA 2019 - Airguns

Hodnocení uživatelů:  / 5
NejhoršíNejlepší 

Jako každý rok jsme tento víkend vyrazili na mezinárodní veletrh IWA & Outdoor Classics (Internationale Waffen Ausstellung). Výstava patří k největším akcím svého druhu na světě, co do rozsahu ji překonává snad jedině Shot Show v Las Vegas. V rozsáhlých expozicích naleznete vše co se týká zbraní, lovu, campingu a outdoorového vybavení. Poprvé jsme na výstavu vyrazili v roce 2013, byla to tedy již naše sedmá účast. Vyjeli jsme v pátek, z Prahy cesta probíhala v poklidu, za necelé tři hodiny jsme byli na místě. Ani nebyla mlha, takže teď nemusíte číst žádné smyšlené povídky. Rozsah výstavy je ohromný, projít všechny stánky není v lidských silách, nečiním si nárok na to, že popíšu všechno, pouze se vám pokusím přiblížit výstavu z mého pohledu, jak jsem si to nafotil a zapamatoval. Vzhledem k množství fotek a dojmů bude mít report tradičně více částí, tento je věnovaný vzduchovým zbraním. Takže jdeme na to podle abecedy.

IWA2019

Hned na úvod začnu novinkou a pro mnohé překvapením, protože světovou premiéru si na výstavě užila nová česká značka Airgun Royal, která představila nové bullpupy. 

Airgunroyal 002

Zajímavostí je možnost uživatelského přemístění nabíjecí páky na levou nebo na pravou stranu. Dále je zbraň koncipována jako multicaliber, tedy že lze snadno změnit ráži pomocí výměny hlavně a zásobníku. Zatím se vyrábí v rážích 5,5mm a 6,35mm, se zásobníky na 15 (13) ran a s výkonem 45 (60) joulů. Na detailnější recenzi se můžete těšit již brzy.

Airgunroyal

Další česká firma Airgun Technology, známá populárním bullpupem Vulcan, vystavovala novinku Uragan.

Airguntechnology 002

Hlavním poznávacím prvkem je použití kompozitní láhve na stlačený vzduch (až 300 bar). Větší model má láhev o objemu kolem 500ml a menší má objem 235ml.

Airguntechnology 003

Od majitele firmy, který je sám nadšeným střelcem, jsem se dozvěděl pár zajímavostí, jedna z nich je ta, že pokud větší model nastavíte na 16 joulů, tak z něj dokážete dostat na jedno naplnění skoro 800 ran. To už je pořádná porce zábavy.

Airguntechnology

Německá firma Anschütz patří k výrobcům toho nejlepšího, co můžete ve střelbě dostat. Za špičkovou kvalitu si ovšem musíte připlatit.

Anschütz

Ruský Ataman vystavoval opět ultrakompaktní model Micro. Firma je známá v HFT/FT světě svým modelem M2 Sport, který se vyrábí také pro Daystate pod názvem Tsar.

Ataman

Konglomerát čínských výrobců BAM vás kvalitou ani přesností svých zbraní rozhodně neohromí, ovšem cena prodává.

BAM

BSA (Birmingham Small Arms) je součástí koncernu Gamo a na výstavě se prezentovala velmi pěkným panelem, který připomínal všechny důležité milníky ze 158 leté historie firmy.

BSA

BSA 001

Novinkou jsou modely Silver Star, které mají natahování úderníkového mechanismu pomocí táhla ve tvaru písmene T, podobně jako populární americké pušky M4/M16.

BSA 002

Španělská Cometa představila průřez celé své produkce. Dole je vidět novinka puška ZRS (Zero Recoil System) - pružinová vzduchovka se systémem potlačení zpětného rázu.

Cometa

Stánku vévodil PCP model Orion ve zlaté povrchové úpravě.

Cometa 001

Daystate přináší každý rok novinky, které se týkají především vzhledu. Zleva elektronicky regulované modely vybavené systémem MCT (Mapped Compensation Technology) Red Wolf HP, Red Wolf Safari, Red Wolf který je navzdory názvu modrý a klasický červený Red Wolf.

Daystate 001

Další ze zástupu jejich limitovaných edicí model Genus, na první pohled Huntsman.

Daystate 002

Různé verze modelu Wolverine.

Daystate 003

A také variace na zkrácený bullpup Pulsar.

Daystate

U Diany jsem si nevšiml ničeho nového.

Diana 001

Firma pod svou značkou prodává PCP pušky čínské SPA.

Diana

U EDgunu nic nového, bavil jsme se chvíli s majitelem firmy Eduardem Gafarovem a říkal, že připravují novinku, ale prý je to tajné, tak radši nebudu nic říkat.

Edgun

Na výstavě najdete expozice různých dovozců čínských zbraní, které se ve světě snaží prodat pod různými značkami, příkladem je třeba tato First Strike.

ESC airguns

Když jdu kolem Evanixu, tak na mě vždycky už z dálky mávají ať přijdu a pak se smějeme, že já jsem ten, kdo napsal recenzi o Evanix Ibex, ještě před oficiálním uvedením na Shot Show... :)

Evanix

Ibex tam neměli, ale prakticky je to to samé co Rex, tak jsem je požádal, ať mě vyfotí aspoň s Rexem.

Evanix 001

Ten malý Rex-P (Pistol) je nejhlučnější pistole, s jakou jsem kdy střílel, dělá to strašné šlehy...

Evanix 002

Feinwerkbau je předním výrobcem sportovních zbraní a na výstavě nemůže chybět.

Feinwerkbau

Na IWA jsem byl sedmkrát a myslím, že tento řez mechanismu jejich vzduchové pušky jsem vyfotil posedmé.

Feinwerkbau 001

Švédská firma FX patří k tradičním vystavovatelům a jejich stánek vždy stojí za podrobnější prozkoumání.

FX 001

Zkrácená Dreamline.

FX

Nejvíce mě zaujal Impact Mk2 se zdvojenou kartuší.

FX 002

Podobně to má třeba AA S510 TC (Twin Cylinder).

FX 003

Zajímavě vyřešený bipod.

FX 010

Část výstavy jsem chodil po stáncích s Rogerem Laitem z Gunroom.tv (https://www.youtube.com/channel/UCczKp-vDIvJ92JNPmyPXunw), Gavynem Jonesem a Ray Hamptonem z HFT Masters, byli jsme tam společně a bydleli na stejném hotelu.

U stánku FX jsme se setkali s jihoafrickým youtuberem Mattem Dubberem (https://www.youtube.com/channel/UCthxJ7N1usTDbd4n_aSSO7g). Gavyn Jones (G-Tech) pro něj měl totiž speciálně na zakázku stavitelnou botku s nastavitelnou vzpěrou.

FX 005

Botka se evidentně líbila.

FX 006

Má tam své jméno, aby ji lehce našel, kdyby ji ztratil. :)

FX 014

Pak se objevil ještě Giles z Airgun Gear Show (https://www.youtube.com/user/AirgunGearShow). Ještě tam chybí Ted z Ted's HoldOver, ten byl v tu chvíli zrovna za rohem.

FX 009

Matt je sympaťák, tak jsme si udělali společné foto (Gavyn, Matt, Roger, Jakub)

FX 013

Gamo produkuje takovou tu masovou výrobu, ale jejich stánek by se mohl každý rok dávat jako příklad toho, jak to má vypadat. Vždy vypíchnou nějakou novou věc, kterou chtějí propagovat. Mají to zajímavé, jednoduché a úderné.

Gamo

Tentokrát se soustředili na inovovaný zásobník pro lámací vzduchovky. Dá se použít na více modelů a oproti staré verzi má mnohem nižší profil, takže nebude tolik překážet puškohledu.

Gamo 001

Bullpup nesmí chybět u žádného výrobce. Osobně popularitu bullpupů moc neprožívám, protože podle mého názoru mají dost podstatné nevýhody, ale taky rozumím jejím výhodám, tedy vlastně té jedné výhodě (jsou krátké).

Gamo 002

Gamo 003

V sortimentu Hatsanů se už delší dobu přestávám orientovat, dělají toho mraky.

Hatsan

Jako vsuvku bych poděkoval lidem ze stánku JSB Match Diabolo za všechno to přátelské pohoštění, a že se starali o náš pitný režim. Pár čepovaných piv po dni stráveném pochůzkami dokáže zachraňovat životy.

JSB

Ve stánku další české firmy Kalibrgun jsem objevil zajímavý Cricket s pažbou skládanou z různých druhů dřeva a pryskyřice.

Kalibrgun

Na stánku měli zrovna jednání s odběratelem, tak jsme se jenom pozdravili, říkali, že mají něco nového, ať se pak stavím, ale už jsem to nějak nestihl, tak se to asi dozvím někdy příště.

Kalibrgun 001

Turecký výrobce Kral Arms se prezentoval větším stánkem. Vloni jsem od nich testoval model Puncher a nedopadlo to zas tak zle.

Kralarms

Začíná mi připadat, že ty zbraně začínají být nějaké přeregulované a přebudíkované, jako je vidět třeba na variaci na Impact od dalšího z tureckých výrobců Kuzey Arms.

Kuzey

Stánek Pardini a v něm varianty pušky  GPR1 a pistolí K10 a K12.

Pardini

Slovenská firma ZVS vyráběla pro Českou Zbrojovku vzduchovky Slávia více než 10 let. Před nějakou dobou došlo k dohodě, že tyto zbraně může vyrábět i pod vlastní značkou Perun. Pro Slávie mám velikou slabost, sám jednu vlastním, ale zároveň musím říct, že tato 40 let stará konstrukce je v dnešní době vzhledem k poměru cena/užitné vlastnosti nekonkurenceschopná. Asi se ještě nějakou dobu na trhu udrží, ale takhle to nemůže dlouhodobě pokračovat.

Perun

Ve stánku slovinské firmy RTI Arms jsem narazil na zajímavou PCP pušku The Priest. Osobní zkušenost s nimi zatím nemám, ale jejich zbraně se vyznačují značnými možnostmi ladění a kvalita mi na první pohled připadala také na vysoké úrovni.

RTI

Švédská firma Scandidavian Airguns se věnuje výrobě doplňků pro vzduchovou střelbu. Mimo jiné střelcům dodává kompozitní tlakové láhve a pažby vlastní konstrukce (FX).

Scandidavian airguns 001

Scandidavian airguns

Stánek SPA. Jejich zbraně útočí na zákazníky především cenou.

SPA

Jedno z překvapení se konalo na stánku Steyr. Přišli totiž s bulpupem, a to ne ledasjakým, ale rovnou v semi-auto provedení.

Steyr 004

Nechal jsem si zezadu ze skladu  přinést i delší provedení.

Steyr 002

 

Steyr 005

Osobně si nejsem jistý, jestli by se firma jako je Steyr měla pouštět zrovna do pušek tohoto typu. Podle mě to nemají zapotřebí, jejich doména jsou kvalitní sportovní pušky. Asi by měli úsilí napnout k zdokonalení stávajících modelů, a jako první by mohli překonstruovat způsob uložení hlavně ve sportovních modelech LG110.

Steyr 006

Taipan už je taky Made in Czech Republic.

Taipan

Už mají nové pažby, co jsme navrhovali spolu s Piku.

Taipan 002

Další český výrobce TAU Brno byl zastoupen CO2 modelem Mk200 a PCP modelem Mk300 Sniper. Mimochodem ten by taky stál za přepracování a pár změn v konstrukci.

Tau

Dejte do Walthera LG400 větší regulátor z modelu LG300 a 16 joulový HFT/FT model je na světě.

Walther

Prohlédli jsme si novinku Monotec. Jedná se o jakýsi hliníkový díl, který zjevně drží hlaveň.

Walther 001

Není mi jasné, k čemu to je a jak to funguje. Ptali jsme se jaké má toto řešení výhody a dozvěděli jsme se zhruba to, že je to dobré, protože to tak udělali, a kdyby to tam nebylo, tak by to nebylo tak dobré. No, v zásadě nám nikdo nebyl schopný říct, proč to udělali, ale chápu, že ti lidi tam na stánku byli spíš obchodníci. Tak doufám, že ten monotec má nějaký smysl, a když se zadaří, tak to může mít i nějaký ten pozitivní efekt.

Walther 005

Na panelech ve stánku Weihrauch jde krásně vidět srovnání velikosti jednotlivých modelů. Ještě se liší průměrem pístu, to na fotkách vidět nejde.

Weihrauch

Bullpup nemůže chybět. Nemůžu si pomoct, vypadá hrozně, tohle podle mě k tradičnímu výrobci jako je Weihrauch nepatří, jim sluší spíše kombinace klasických tvarů se dřevem.

Weihrauch 002

Model HW100 je legenda, ve své kategorii dodnes nepřekonaná zbraň. Model HW110 jsem měl na recenzi a po testu jsem to odmítl  dopsat. Třeba se k tomu ještě někdy vrátím.

Weihrauch 001

Ukrajinskou firmu Zbroia jsem na veletrhu viděl poprvé. Kdysi jsem měl k recenzi jejich model Kozak a nevedl si vůbec špatně. Veskrze pozitivní dojem sráželo děsivé provedení dřevěné pažby, na čemž evidentně zapracovali, a tak této sympatické firmě do budoucna přeji hodně štěstí.

Zbroia

No a víc se do článku nevešlo...

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru