Fieldtarget

Testy diabolek (červenec 2014)

User Rating:  / 1
PoorBest 

Včera jsem provedl tradiční testy diabolek v tunelu bohumínské firmy JSB. Tentokrát jsem netestoval jenom sám, ale měl jsem sebou zdatného pomocníka Martu. Stříleli jsme na obvyklou vzdálenost 45 metrů (50 yardů) z Walthera LG300 XT Alutec.

DSCN5819

Opět jsme se snažili vybrat sérii diabolek, která právě v tu chvíli podává nejlepší soustřely. Samozřejmě zbyl i čas na příjemný rozhovor s pracovníky JSB o aktuálních událostech v branži. Největší novinka, takřka přestupová bomba, je fakt, že příští týden přijedou do JSB testovat diabolky pro své zbraně olympijští vítězové manželé Kateřina a Matt Emmons! Zjevně nejsou spokojeni a odcházejí od značky HN, kterou byli delší dobu tváří.

DSCN5816

Velmi dobře se v poslední době jeví jedna série nových Expressů 0,510g s trochu jiným vyvážením diabolky. Osobně se jim delší dobu bráním, i když pro to nemám žádný praktický důvod. Prostě na závodech nerad experimentuji a držím se ověřeného Exactu 0,547g, ale pravidelně dosahované testovací soustřely mě nutí je vyzkoušet i na závodech. Zajímavé je, že navzdory nižší hmotnosti a o 10 m/s vyšší úsťové rychlosti mají Expressy stejnou balistickou křivku jako těžší Exacty. Vysvětluji si to horším balistickým koeficientem Expressů, které zřejmě rychleji ztrácí rychlost, takže klesají po velmi podobné křivce jako Exacty. Otázkou je pro mě, co to bude dělat ve větru.

DSCN5825

DSCN5826

DSCN5827

DSCN5829

Testování jsme si zpestřili minitestem diabolek od různých výrobců. Stříleno bylo vždy deset ran v pořadí Gamo-JSB-HN-RWS. Pro exaktní test by bylo nutné mezi jednotlivými značkami protáhnout hlaveň a dát pár výstřelů pro zajetí hlavně, nicméně hrubý obrázek to podává. Ale jak říkám, byl to testík pro zábavu při jednotvárném testování jednotlivých sérií, nic vážného. Zajímavostí je pravidelně znatelně zhruba 5-8 m/s nižší úsťová rychlost u diabolek RWS, zřejmě to bude způsobeno tím, že jsou tvrdší a těsnější do hlavně, což je znát při nabíjení.

DSCN5824

Děkuji Jirkovi Pražanovi z JSB za ochotu a fajn společnost!

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru