Fieldtarget

Testy diabolek (srpen 2014)

User Rating:  / 1
PoorBest 

Tento týden jsem provedl další z pravidelných testů diabolek v tunelu firmy JSB. Cílem testů je vždy zjistit, která série diabolek momentálně podává nejlepší a nejvyrovnanější rozptyl zásahů. Poté následuje nákup několika set krabiček, které pak můžete najít v našem eshopu. A současně si obvykle ověřuji některé poznatky z balistiky, vlastností optiky a chování zbraně při výstřelu.

DSCN6394První den jsem se zaměřil na ověření několika věcí, které mě zajímaly co se týká chování zbraně a balistických vlastností Exactů a Expressů. Tak tedy co jsem ověřil nebo zjistil?

DSCN6399

Bod zásahu se mění v závislosti jestli je puška upnutá nebo se střílí z volně držené zbraně. Pokud je zbraň upnutá ve svěráku, tak střílí o pár milimetrů níž. Patrně to bude souviset se zpětným rázem, který je u větrovek sice minimální, ale na 45 metrů je rozdíl na terči vidět. Ovšem nezapomeňme, že Walther nebo Steyr mají stabilizer, který potlačuje zpětný ráz a tím zdvih hlavně. Jak se bude chovat klasická puška bez stabilizeru budu muset pro zajímavost vyzkoušet někdy jindy. Každopádně pro jistotu nenastřelujte upnutou pušku. Rozdíl je sice pro HFT střelce zcela zanedbatelný, ale může se to lišit podle typů zbraně.

DSCN6400

Dále jsem ověřoval rozdíl v balistice mezi 0,547g Exactem a 0,510g Expressem. Rozdíl v úsťové rychlost je zhruba 9-10 m/s ve prospěch Expressu a na terči se to projeví několikamilimetrovým posunem na vzdálenost 41 metrů. Tuto vzdálenost jsem použil, protože je to maximální dálka, na kterou se může postavit sklopka při závodech v HFT. Tady je potřeba podotknout, že velikost posunu Expressu neodpovídá velikosti posunu Exactu při stejné rychlosti. A je to tím, že Express má horší balistický koeficient, nicméně drobný posun na terči vidět je. Otázku použití v praxi a chování ve větru nechávám ještě otevřenou.

DSCN6397

Dále jsem díky posuvnému terči využil příležitost a vyzkoušel průběh balistické křivky mezi 7 - 40 metrů v praxi. A rovnou jsem si udělal nový tahák, protože jsem zjistil, že na 25 mm killzóny na 35 metrů mířím už delší dobu špatně, což se mi vymstilo i posledně v Petrušově.

DSCN6401

Druhý den pak následovalo klasické vyřazovací testování těch nejlepších diabolek. Nejdříve jsem několikrát protáhl hlaveň a dal pár desítek výstřelů pro obnovení poměrů v hlavni. Na fotografii se můžete podívat, jak se projevuje první rána z vyčištěné hlavně. První diabolka vyletí z hlavně s asi o 10 m/s nižší rychlostí a do terče dopadne výrazně níže než ostatní výstřely.

DSCN6402

Test byl proveden z pušky Walther LG300 Alutec s hlavní Lothar Walther a vystřeleno bylo asi 300 ran.

DSCN6403

DSCN6404

Jako perličku na závěr si můžete prohlédnout moc pěkně udělaný vzorkovník diabolek, který jsem v JSB objevil jako praktickou pomůcku, kterou si vyrobila nová zaměstnankyně.

DSCN6406

Závěrem bych chtěl jako obvykle poděkovat Jirkovi Pražanovi a všem zaměstnancům JSB za ochotu a vstřícný přístup.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru