Fieldtarget

Sightron SIH-TAC

Ratio:  / 1
MaloBueno 

Společnost Sightron byla založena japonskými majiteli v roce 1993 v Youngsville v USA v Severní Karolíně. Na trhu tedy není tak dlouho jako jiné zavedené značky, ale těží z faktu, že její japonští majitelé se zabývají výrobou čoček do různých optických zařízení, především do mikroskopů. Celkově tato značka nemá sílu a zvuk jako zavedené firmy typu Leupold, Burris, Nikon a podobné, nicméně se jim snaží konkurovat jak cenou, tak kvalitou. Jejich produktová řada je přehledně rozčleněna do řad, od nejnižší řady SI přes SII  až po SIII, která už se kvalitou přibližuje i věhlasnějším výrobcům.

SightronS1 005

Pro nás je Sightron zajímavý především tím, že při konstrukci svých puškohledů počítá i s použitím na vzduchovkách, a proto mají jeho modely korekci paralaxy už od 10 yardů.

Model SI je prioritně určen pro méně náročné střelce, to však ještě neznamená, že na pušce nemůže dobře sloužit. Produktovou řadu S1 tvoří puškohledy s palcovým tubusem, zvětšením 3-9x (ty nemají paralaxu) nebo 4-12x a průměrem objektivu 40 mm. Ty se dále dělí do skupin, které se navzájem od sebe liší použitým zaměřovacím křížem (Duplex, Mildot, MOA-20, Hunter Holdover) a točítky. SIH-FT mají točítka ukrytá pod víčkem a SIH-TAC mají točítka vystouplá.

SightronS1 003

Trochu se z nich vymykají SI Hunting series, které jsou také 3-9x32, 3-9x40, 1.75-4x32 a 3.5-10x50. Jejich společným znakem je, že nemají nastavitelnou paralaxu, tudíž nás nezajímají.

Do rukou se mi nedávno dostala varianta s označením SIH-TAC. Jedná se o puškohled s tubusem o průměru 25 mm / 1 inch, což je společný rozměr pro celou SI řadu. Zvětšení daného modelu je 4-12x při průměru objektivu 40mm. Jelikož se jedná o taktickou variantu, u které se předpokládá častější provádění korekcí, tak jsou točítka pro stranovou i výškovou korekci zvětšená a navíc jsou opatřena zdrsněním, aby se dala snadněji ovládat a neklouzala v prstech. Na jedno cvaknutí se provede korekce o velikosti 1/4 MOA (Minute Of Angle).

SightronS1

Aktuálně nastavenou velikost zvětšení signalizuje pozice číslice na otočném prstenci oproti bílé tečce na tubusu.

SightronS1 001

Ostření a korekce paralaxy je řešena otočným prstencem na objektivu (AO - Adjustable Objective) a umožňuje seřízení v rozsahu od 9 metrů až po nekonečno.

SightronS1 002

Střelci s vadou zraku si mohou na zadním prstenci korigovat nějaké ty dioptrie, jejich konkrétní hodnotu výrobce neuvádí. Prstenec není ve zvolené poloze nijak aretován, což u podobně řešených optik obvykle přináší problém, že buď se vám to rozhodí a špatně vidíte, nebo se při tlaku na tento díl z boku rozhazuje nástřel, což je častá příčina zoufalství některých střelců, kteří chvíli střílejí do jednoho místa a po chvíli zjistí, že se jim nástřel přesunul někam jinam. Příčina se pak hledá v hlavni, diabolkách, teplotě, větru, montáži, světelných podmínkách, slunečních skvrnách, chemtrails a podobných věcech, ale že má střelec na nearetovaném okuláru nasazenou otvírací krytku a co chvíli si do toho drbne, to nikdo neřeší.

SightronS1 004

Zaměřovací osnova je pro vzduchovou střelbu velmi důležitá, protože by měla poskytovat záchytné body pro korekce vzdálenosti a větru. V našem případě se jedná o osnovu HHR (Hunter Holdover Reticle), což je vlastně o dva doty vylepšený Duplex. Popis HHR kříže je na stránkách výrobce poněkud zmatený, protože je uváděn v palcích bez udání jaké vzdálenosti se to týká (ale předpokládám, že asi mysleli 100 yardů). Pak tedy po přepočtu je na maximální zvětšení 12x vzdálenost prvního dotu od středu 2,183 MOA (asi 8 kliků, 0,6 mil) a vzdálenost druhého dotu od kříže 4,8025 MOA (asi 19 kliků, 1,4 mil).

SightronS1 008

Puškohled je podle údajů výrobce plněn suchým dusíkem, který má za úkol při montáži vytěsnit vlhkost a zamezit možnému mlžení. Dále odolává blíže nespecifikovaným rázům a je voděodolný (neplést si s vodotěsný), tedy že odolává běžnému dešti, sněhu a vlhkosti.

Pro maximální kvalitu obrazu, přenos světla a zamezení nežádoucích odlesků jsou čočky oboustranně potaženy antireflexními vrstvami (technologie Fully Multi-Coated Lenses). Kvalitu obrazu bez porovnání nerad hodnotím, podle mě je to takový průměr, je trochu tmavší a na okrajích už není tak ostrý.

Podle nápisu ve spodní části se optika vyrábí na Filipínách.

SightronS1 006

Tak jaký ten Sightron SIH-TAC vlastně je?

Co se týká vybavení, tak má všechno, co od optiky očekávám - korekci paralaxy, rozumný rozsah zvětšení 4-12x, slušné korekční točítka, korekci dioptrií, kříž s pár záchytnými body. To vše v celkem přijatelných rozměrech a hmotnosti. Obrazově to není žádný Zeiss, ale koukat se přes něj dá, aniž byste u toho měli nějaké nepříjemné pocity. Pro HFT je důležitá velikost chyby paralaxy - na Burrise sice nemá, ale jinak v tomto parametru Sightron obstojí, v porovnání s jinými puškohledy je chyba spíše menší, pokud se do něj naučíte správně koukat a budete si hlídat správnou pozici oka, tak byste měli trefovat killzóny i mimo vzdálenost, na kterou máte zaostřenou. Nevýhodou je na svou třídu trochu vyšší cena, nemožnost aretace okuláru a mohl by mít lepší záměrný kříž - ty tlusté čáry jsou moc daleko, ty by měly být blíže středu, jinak se není čeho chytit do strany ani nahoru pro kratší vzdálenosti. Odolnost konstrukce neposoudím, na větrovce  s tím určitě nebude mít problém.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru