Fieldtarget

Optisan Viper 10x44

Ratio:  / 1
MaloBueno 
Kdo by neznal starý dobrý Optisan Viper 10x44. Jedná se o známý a úspěšný model společnosti Optisan. Dnes snad již nesehnatelný v eshopu. Přesto má tenhle ,,dědeček" stále co nabídnout.
V klubu NKS s ním má více než dva roky zkušenost Šrek (Pavel Horák).
Optisan Viper 001
Puškohled asi netřeba nijak detailně představovat. Jedná se o již dlouhodobě nedostupný model puškohledu Optisan. K Pavlovi se dostal jako užívaná optika vhodná na pružinovou vzduchovku, kde také nakonec u Pavla úřaduje. Puškohled má jen u Šreka na kontě rozhodně tisíce a tisíce ran (Pavlův odhad 15 - 20 krabiček, 500ks) a stále bezpečně drží nástřel. Bližší předešlá historie puškohledu je nám neznámá.
Do detailního popisování se pouštět nebudu, snad jen, že je ho kus poctivých víc než 660 gramů je znát, tubus 30mm a přední objektiv 44mm rozhodně zaručují ,,dobrou světelnost" tady bych se rád pozastavil, všechny zmiňované údaje jsou naše dojmy, zkušenosti z praxe na HFT srazech a trénincích. Co znamená pro nás s Pavlem dobrá světelnost a ostrý obraz, nemusí připadat adekvátní majiteli Meopty za 100k. 
Optisan Viper 002
Nikdo z klubu NKS takovou optiku v ruce ani u oka neměl, takže můžeme soudit jen naše dojmy z puškohledů, které jsme vždy delší čas používali za různého počasí, a v průběhu všech ročních obdobích na HFT srazech a trénincích.
Pavel se pro Vipera rozhodl díky jeho silné osnově SCB. Tenkrát ho koupil z ruky za rozumnou cenu a do dnešního dne ani jednou koupě nezalitoval. Kříž zůstává čitelný i při pohledu do toho nejhustějšího křoví v podmračené dopoledne podzimního závodu na konci světa. Pavel s puškohledem úspěšně prošel i několik nočních HFT závodů, kdy se sklopky nasvěcují výkonnými svítilnami z pozice od střelce. Což je často dobrá prověrka moc jemných osnov a těch co jsou tak akorát. 
Optisan Viper 003
I tady vždy obstál a nevyskytly se žádné potíže s čitelností kříže. Několikrát i experimentoval s podsvícením kříže, které jde nastavit v deseti různých stupních intenzity. První stupeň, tedy nejnižší se jevil dost použitelný při nočním HFT, kříž pěkně zvýraznil. Vyšší intenzity podsvícení mají spíš tendenci oslňovat a ,,krást" si veškerou pozornost.
Puškohled i přes doložené tisíce ran těžkého pístu na pružinové vzduchovce Weihrauch HW97 stále perfektně drží nástřel a klikání reaguje na jedničku. Celkově je to dobrá ověřená optika, vhodná i přes větší chybu paralaxy pro náš sport. I když je dnes na trhu pořád dostupný nástupce, model Optisan EVX 10x44 s technickými změnami, které měly za úkol toto poněkud minimalizovat, dle Pavlovo názoru jsou v tomto i tak na dost podobné úrovni.
Optisan Viper
Mě osobně se zdá síla osnovy na Viperovi až moc silná, ale myslím že je to jen o zvyku.
Jak se říká, člověk si zvykne i na šibenici. Tak stejně bych si nakonec dokázal představit střílet s Viperem.
Optisan Viper 004
Co napsat závěrem? Snad jen, že jsme se pokusili shrnout dojmy a zkušenosti člena NKS s dalším puškohledem, který používá Šrek.
Že má Optisan Viper i po letech stále co nabídnout, přesto že jsou na trhu mladší bráškové z rodiny Optisanů, může Viper i ze třetí ruky za rozumnou cenu dobře a dlouhodobě posloužit i na pružinových vzduchovkách tak na PCP.
Optisan Viper 005
 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru