Fieldtarget

IWA 2019 - Optics

Ratio:  / 3
MaloBueno 

V tomto článku najdete fotky a komentáře k optikám, kterých jsem si všiml na veletrhu IWA2019. Opět podle abecedy a vzhledem k množství firem také bez nároku na úplnost.

Firma ATN představila svou vizi optiky budoucnosti. V jejich podání jde o elektronické puškohledy X-Sight a termální zaměřovače ThOR. Jsou to vlastně kamery s vysokým rozlišením, u kterých se na cíl nedíváte přímo přes soustavu čoček, ale obraz sledujete na vnitřním displayi.

ATN

Elektronické puškohledy by neměly význam bez příslušného software (balistického kalkulátoru), který bere do úvahy vzdálenost, vítr, náklon, teplotu, vlhkost a další pro střelbu podstatné věci, které ovlivňují let střely a podle toho koriguje záměrný bod.

ATN 003

Zkoušel jsem vyfotit, co tam vlastně střelec vidí, ale foťák to moc nepobral. Zajímavá je indikace podélného i příčného sklonu zbraně.

ATN 002

Burrise jsme jen tak prošel. Hlavním tahákem byl model Eliminator, který spojuje puškohled s dálkoměrem a balistickým počítačem.

Burris

Bushnell vyrábí optiky v rozumné kvalitě i ceně. Některé z nich jsou vhodné také pro vzduchovou střelbu.

Bushnell 001

Bushnell

To Hawke se svými modely Airmax na vzduchovou střelbu přímo specializuje.

Hawke

Zaujal mě malý kompaktní Hawke Airmax 3-12x40SF. To boční kolo paralaxy se dá sundat, aby nepřekáželo.

Hawke 001

Kahles představí každý rok něco nového, ale vzduchovek se to netýká.

Kahles

I u firmy Leupold se dají nalézt optiky vhodné pro vzduchovky.

Leupold 001

Jako třeba tento model VX 3-9x33 EFR (Extended Focus Range - paralaxa se dá nastavit od 10 metrů). Avšak dodává se pouze s křížem Duplex a takhle to je u EFR modelů už roky. Fakt nechápu tok jejich myšlenek - udělají pěknou optiku pro malorážky a vzduchovky, o kterých každý ví, jak mají špatnou balistiku střely a pak ji zabijí křížem, který neumožňuje přenášet záměrný bod na různé vzdálenosti. To je vážně takový problém tam dát aspoň nějaký Balistic Duplex s pár záměrnými body pod křížem?

Leupold

Když si v noci v lese nechcete zlomit nohu, potřebujete pořádné světlo. Tyhle mají svítivost jako dálkové světla u auta.

Lights

Stánek March Deon patří vždy k nejzajímavějším.

March

Hlavním tahákem byl model Genesis 6-60x56, který umožňuje výškovou korekci fantastických 400 MOA. Loni byl jenom jako prototyp ve vitríně, tentokrát jste si ho už mohli osahat.

March 001

Už je dostupný i v menší 4-40x56 variantě.

March 002

Na vzduchovky střelci používají především 1-10x24 modely.

March 003

Zajímavá vitrína, která znázorňuje jednotlivé fáze výroby puškohledu March.

March 004

Stánek české Meopty vystavoval průřez jejich produkcí.

Meopta

Zaujaly mě jejich kompaktní binokuláry.

Meopta 001

MTC optiky jsou přímo určené pro vzduchové zbraně.

MTC

S Nightforce jsme v kontaktu, snad se podaří i něco s kratší paralaxou.

Nightforce

Nikko Stirling se svými modely příliš nevybočoval od podobných stánků.

NikkoStirling

V Optisanu jsme se setkali s majitelkou firmy Lily You, možná si ji pamatujete z loňského mistrovství světa v Cholticích.

Optisan 001

Optisan 003

U Schmidt and Bender jsem se dočkal asi největšího překvapení.

SchmidtBender

Konečně jsem na vlastní oči uviděl jejich HFT model. Optiku 12,5-50x56 FT dělají už dlouho, ale pro HFT zatím nic nebylo. Měli ho pod sklem ve vitríně, tak jsem si ho nechal ukázat.

SchmidtBender HFT 001

Zatím nevím, co si mám o tom myslet. S jejich šéfem marketingu jsem o něm vedl poměrně dlouhou diskuzi. 10x42 HFT údajně vznikl týden před výstavou a je to spíš testovací vzorek, jakýsi pokusný králík, vznikl pouhou úpravou standardního PMII a to tak, že mu továrně nastavili paralaxu na 23m. A to je zřejmě vše.

Každopádně, nemá to stavitelnou paralaxu, takže jestli jste zvyklí používat zaostření na jinou vzdálenost, tak máte smůlu. Další velká vada na kráse je fakt, že ta optika používá jako osnovu obyčejný Mildot. Mezi křížem a prvním dotem není žádná další značka, takže když budete střílet třeba na 25mm killzóny na povolených 37 metrů, tak budete záměrný bod jen odhadovat, není se tam čeho chytit. Klik je centimetrový (1 klik = 1cm na 100m), což je dobře a dost to usnadňuje nástřel. V provizorních podmínkách jsem otestoval chybu paralaxy a ta je poměrně malá, což vypadá dobře - klečeli jsme tam s jejich manažerem oba za stolem s položenou optikou a kývali při tom hlavami a sledovali pohyb kříže na blízkou vzdálenost, až se na nás procházející lidi kolem divně koukali. :)

SchmidtBender HFT 002

Zatím tedy celkem zklamání, ale musím aspoň ocenit, že se tomu nějaký kvalitní výrobce věnuje, tak snad z toho vznikne něco dobrého. Stačí málo - jen HalfMildot a stavitelná paralaxa. Jsme domluvení, že jim pošlu mailem komentář a specifikaci.

Cena má být 1600 euro, což není málo, ale za kvalitu se platí. Pořád je to o třetinu méně než za Marcha.

SchmidtBender HFT

Sightron s jejich optikami.

Sightron

Jejich hlavní vychytávkou jsou zpřevodované točítka paralaxy.

Sightron 001

UTG je výrobce levných optik, kdysi jsem testoval jejich kompakt a nedopadl zas tak špatně.

UTG

No nevyfoťte se, když zabíráte půlku zdi. :)

Valiant 001

Valiant vystavoval celou svou produkci. Nedávno ke mně dorazily jejich 4-12x40 modely vyrobené přímo pro střelbu HFT, tak se můžete těšit na recenzi.

Valiant

Michal mi u stánku Zeiss naznačuje, že už mám s článkem o optikách končit, tak tedy končím. :)

Zeiss

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru