Fieldtarget

Bipod Tactical Evo

Рейтинг:   / 0
ПлохоОтлично 

Každý, kdo se střelbou začíná, se logicky zajímá v prvé řadě především o zbraň a v druhé řadě o optiku. Časem, když do toho více pronikne, tak zjistí, že se těžko obejde bez dalšího vybavení.

DSC00798

Při soutěžní střelbě na velké vzdálenosti rozhodují o konečném výsledku doslova milimetry. Při plnění taktických úkolů zase milimetry mohou rozhodnout o životě či smrti spolubojovníků nebo chráněné osoby. Naprosto zásadní podmínkou pro zásah cíle je stabilita zbraně při míření a výstřelu.

TacticalEVO

Jak toho dosáhnout?

S problémem jak ustabilizovat zbraň, správně zamířit a přesně vystřelit se setkal každý, kdo to někdy zkusil. V začátcích si střelec obvykle položí předpažbí pušky na nějakou krabici, stočený kabát, případně jiný předmět, který najde v okolí. Ovšem záhy zjistí, že takhle to se stabilitou není nijak slavné.  Na soutěžních puškách se používají výkonné puškohledy s velkým zvětšením, a to znamená, že všechny pohyby a chvění se vám v obraze násobí, takže nejste schopni udržet zaměřovací kříž přesně na cíli. Zapomeňte na akční filmy, kdy hrdina ledabyle opře pušku o strom a posadí kříž, který se ani nehne, padouchovi přímo doprostřed čela. Takhle to opravdu nefunguje, v praxi se celá soustava chvěje, kříž poskakuje na cíli všemi směry a vaší prvořadou snahou je, aby poskakoval co nejmíň.

TacticalEVO 002

Na trhu existuje nepřeberné množství různých bagů, stolic a dalších vychytávek, které mají za úkol udržet pušku nehybně, nicméně co se popularity týká, mezi odstřelovači jasně vede sklopná dvojnožka (bipod). Důvody jsou nasnadě, střelecká dvojnožka alias bipod zvyšuje stabilitu zbraně a umožňuje výrazně přesnější střelbu, je lehká, skladná, v přepravní poloze příliš nezvyšuje rozměry zbraně, neztratíte ji, je vždy připravená k okamžitému použití a přitom výrazně zvyšuje stabilitu zbraně při střelbě. Navíc plní funkci stojánku, takže pušku neválíte jen tak po zemi a nevyrábíte si další škrábance, ke kterým stejně přijdete, ať proti tomu děláte cokoliv. Z fyzikálního hlediska tvoří soustava tříboký jehlan, jehož základnu tvoří trojúhelník, kde přední vrcholy tvoří dvě nohy a vzadu opora o rameno střelce (nebo také o přídavný bag či tzv. třetí nohu) a horní vrchol je tvořen těžištěm pušky. Z principu je tedy jasné, že pokud něco podpírají tři nohy, tak příliš nezáleží na tom, zda je povrch nerovný nebo nakloněný, a soustava se nebude viklat.

Mezi střelci nejrozšířenější jsou bipody od firmy Harris nebo jejich kopie. Harrisky jsou synonymem pro dvojnožku, jsou jednoduché, spolehlivé a levné, nicméně se jedná o masovou produkci, která trpí hned několika nedokonalostmi, jako jsou například vůle mezi jednotlivými částmi, archaický způsob uchycení ke zbrani, omezený rozsah nastavení a ne úplně přívětivý způsob aretace. Tyto skutečnosti nedaly spát specializovaným firmám, které se neúnavně snaží vyvíjet dokonalejší příslušenství k již tak dokonalým zbraním.  A jednou z těchto firem je česká firma Tactical Evo sídlící v Praze.

Pro střelce, kteří to myslí s precizní střelbou na velké vzdálenosti opravdu vážně připravila nový vylepšený střelecký bipod řady TK3. Tyto dvojnožky jsou vyráběny z kvalitního leteckého hliníku 6082T6 na CNC strojích frézováním z plného materiálu, což umožňuje zachování maximální přesnosti výroby a minimálních tolerancí.

TacticalEVO 004

Povrchová úprava bipodu sleduje především praktické účely, jako jsou ochrana před korozí a maskovací funkce. V základu se dodávají ve třech barevných provedeních (coyote, black, khaki) vytvořených za použití vysoce odolné barvy Cerakote. Na zvláštní přání je možné dodat jakoukoliv barevnou variaci z oficiální nabídky firmy Cerakote, záleží jen na fantazii střelce.

Bipod je snadno nastavitelný ve všech osách, takže umožňuje uživateli rychlé usazení zbraně do vhodné pozice dle aktuálního stavu terénu a potřeby střelce. Unikátní vlastností, kterou se bipod odlišuje od konkurence je především způsob aretace stranového náklonu, kterým se korigují příčné nerovnosti. Náklon se plynule nastavuje až o 20° na každou stranu a uzamyká se otočnou pákou, která s pomocí jen malé síly pušku pevně uzamkne. Když se pak pažba vzadu opře ještě o střelecký bag (ten je také v nabídce firmy), tak se zbraň ani nehne. Patentovaný systém uchycení horního čepu zaručuje, že se bipod neuvolní ani při střelbě ráží .50 BMG.

DSC00752

DSC00802

Jednotlivé nohy jsou zakončeny širokou tvarovanou destičkou, která brání zaboření nohy do měkkého podkladu, navíc má skloněné čelní plochy, takže se dobře opřou o podklad i při střelbě s kopce nebo s budovy pod úhlem směrem dolů. 

DSC00801

Výška se nastavuje skokově v 5 stupních v rozsahu 165 mm pro střelbu z nízké polohy až po 230 mm pro střelbu z vysoké polohy, kdy střelci vadí například tráva nebo jiné překážky.

DSC00800

Pro střelbu z extra nízké polohy je možné nožky sklopit dopředu o 45° a tím zbraň snížit o dalších zhruba 10 cm. V případě přesunu je možné nožičky zcela sklopit do přední transportní polohy.

DSC00754

Když potřebujete připevnit bipod na pušku, tak obvykle narazíte na problém jak to udělat. Pokud máte zbraň, která ve spodní části umožňuje některý ze standardních způsobů, tak jen nasadíte bipod a zamknete ho. Pro pevné spojení se zbraní se dodávají hned čtyři možné způsoby fixace Weaver, M-LOK, KEYMOD a UIT. Pokud máte pušku bez nějaké standardní lišty, musíte použít některý ze zvolených adaptérů, který nejprve přišroubujete na předpažbí.

DSC00803

Bipod Tk3 od Tactical Evo patří k tomu nejkvalitnějšímu a nejspolehlivějšímu, co se dá v této kategorii použít. A jelikož majitelé firmy jsou sami aktivní střelci, tak zároveň prochází procesem neustálého testování v jakýchkoli podmínkách. Zima, déšť, vysoká teplota, bahno dokáže velice rychle prověřit jakékoliv vybavení. Všeobecně se ví, že střelecká špička je vyrovnaná a o pořadí v soutěžích rozhodují detaily a pokud chcete dosahovat stabilně vysokých výkonů, pak právě tyto maličkosti rozhodují o úspěchu nebo neúspěchu.

TacticalEVO 003

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru