Fieldtarget

Testy diabolek (listopad 2019)

Рейтинг:   / 5
ПлохоОтлично 

Návštěva u bohumínského výrobce diabolek firmy JSB je vždy příležitostí k získání nových informací o novinkách a trendech v oboru produkce střeliva do vzduchových zbraní. Zároveň je to také příležitost otestovat a vybrat to nejlepší střelivo na následující sezónu. A tak jsem tady s reportem s pár zajímavostmi.

DSC01151

Abych vyloučil vlastní a vnější chyby testuji střelivo vždy z upnuté zbraně na vzdálenost 45 m (50 yardů). Na fotce vidíte, jak to vypadá v testovacím tunelu. Před hlavní je chrono Kurrzeit, abych viděl jestli nekolísá rychlost.

DSC01141

Střelím po deseti ranách ze všech sérií.

DSC01150

Pak vyberu favority a ty ještě několikrát ověřím, jestli se nejedná o náhodu.

DSC01154

A je vybráno.

DSC01153

A pak, pokud je čas, tak se věnuji různým pokusům a jiným zajímavostem.

V dohledné době se objeví diabolky Hades v ráži 4,5mm (.177).

DSC01145

Na to, že jsou to lovecké diabolky, tak na terči nevypadají vůbec špatně. Na sportovní Exacty sice nemají, ale jsou jim hodně blízko.

DSC01148

Dlouho očekávanou novinkou jsou střely typu "slug" určené pro nejvýkonnější vzduchové zbraně. Ráže je 5,5 mm a hmotnost 1,645 g. Jejich největší výhodou je mnohem lepší balistický koeficient a tudíž mnohem menší pokles s dosaženou vzdáleností v porovnání s diabolkami klasického tvaru. A to velmi výrazný.

DSC01146

Když jsem výše psal, že testuji vždy z upnuté zbraně, tak tady jsem musel udělat výjimku, protože pevně upnuté vysocevýkonné pušky prostě přesně nestřílejí. Takže jsem z Taipana v ráži 5,5 mm a výkonu 51 J (1,645g@250ms) střílel jen tak s oporou o svěrák. Jedna rána mi vždycky kousek utekla, chtělo by to pískové bagy.

DSC01149

Já jsem ochoten do hlavně strčit cokoliv a nebráním se testům jakéhokoliv střeliva. Tady jsem se dostal k čínským diabolkám Quiang Yuan. No, nečekal jsem zázraky, ale musím říct, že jsem byl vcelku překvapený. Nevypadá to špatně, hlavně mě překvapily ty špičaté (Pointed). Otázkou je, jak to bude fungovat při delší střelbě, protože všechny čtyři druhy šly do hlavně poměrně ztuha a rychlost na chronu byla o 10 m/s nižší. Tak mám obavu, jestli nebudou více zanášet drážky a nebude třeba často čistit hlaveň.

DSC01147

U diabolek Predator se zkouší různé barvy špiček, ale to jsem zapomněl vyfotit.

DSC01152

No, a to je vše, tak zase příště.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru