Fieldtarget

Mistrovství Polska 2013 Kalety

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Ve dnech 13.-15. září proběhlo blízko slezského města Kalety Mistrovství Polska v FT/HFT. S polskými střelci nás pojí dlouhodobé přátelské vztahy, tak jsme si samozřejmě tuto událost nemohli nechat ujít.

IMG_9294

Předpověď počasí nevěstila nic dobrého, ale na to nedbáme, jsme zvyklí střílet, ať se děje co se děje. Vyrazili jsme v osmi lidech a pro soutěž družstev jsme vytvořili Český team.

IMG_9295

Navečer po příjezdu na místo nás čekalo vřelé přijetí od polských kamarádů, ubytovali jsme se a někteří z nás šli střílet noční HFT. Po skončení nočního závodu jsme si společně sedli ke stolům v obřím stanu, Martin vytáhl Kafebar (propanbutanovou bombu) a vařil svařák. Do toho se vytáhly nějaké ty jiné dobroty, takže zábava se docela protáhla, prostě jako obvykle.

IMG_9296

Ráno jsme byli překvapení celkovou skvěle připravenou organizací. Organizátoři mysleli snad na vše. Nejen na výborně připravené závody, ale i na neméně dobré jídlo a občerstvení. Ale ani to nebylo všechno, na slavnostním zahájení nechyběl městský orchestr, který zahrál českou, lotyšskou a samozřejmě polskou hymnu. Jen skotskou museli pustit z cédéčka, zřejmě jen z toho důvodu, že neměli dudy.

IMG_9297

Vysoká úroveň polských závodů, co se týká připravené trati, je mezi námi všeobecně známá. Tady se organizátoři vyznamenali ještě více. V přilehlém lese byly připraveny dvě tratě (žlutá a červená). Jak je v Polsku dobrým zvykem, závody FT a HFT se střílí společně, pouze střelci FT mají na jednotlivých stanovištích speciálně označené sklopky ve větších vzdálenostech, případně sklopky s větší killzónou pro střelbu bez opory.

IMG_9299

Trať byla pro střelce velmi obtížná, především co se týká vzdáleností. Pro ilustraci malá statistika - Celkem 18 terčů bylo ve vzdálenosti větší než 35 metrů, 6 terčů bylo ve vzdálenosti 40-41 metrů, 8 sklopek s průměrem killzóny 15mm bylo vesměs na maximální vzdálenost 21-22 metrů, celkem 5 sklopek s průměrem 25mm bylo ve vzdálenosti 35-36 metrů!

IMG_9305

Naštěstí po dobu závodu panovalo naprosté bezvětří, jinak by výsledkové listiny vypadaly zcela jinak. Předpověď počasí se naštěstí nenaplnila, takže nepršelo a bylo příjemně, prostě ideální střelecké počasí.

IMG_9302

IMG_9304

Nedělní závod byl připraven na neméně vysoké úrovni obtížnosti. Opět nechyběly maximální vzdálenosti a spousta malých killzón.

IMG_9307

Když mám napsat vlastní dojmy ze závodu, tak bych především vyzdvihl mé dva spolustřelce ze skupiny Aleksandru a Marka, bez kterých by byl celý závod poloviční. Marek (Wierzbin) je loňský mistr Evropy v HFT, na jeho techniku střelby je radost se dívat a zároveň je to také velmi příjemný společník. Aleksandra střílí výborně, celkově skončila mezi ženami na třetím místě, bohužel ji však postihly technické problémy, kdy jí puška začala střílet o 20 m/s menší rychlostí a navíc se přidal pomalý únik vzduchu, jinak by byl její výsledek jistě mnohem lepší.

IMG_9308

IMG_9310

V sobotu jsem dosáhl 76 bodů. Šel jsem na to jednoduchou metodou, jakmile se kříž kvůli chybě paralaxy po sklopce moc hýbal, tak jsem automaticky dával maximální vzdálenost. Pokud jsem vyhodnotil, že jde o 25mm kilzónu,  dával jsem 35 metrů. Pokud jsem viděl 15mm killzónu blízko, tak jsem ji bral na střed, pokud byla daleko, tak jsem bez přemýšlení mířil na spodní okraj. Sice mě po půlce závodu trochu rozhodilo kontrolní měření na chronu, které mi ukázalo dvakrát pouze 233 m/s, ale řekl jsem si, že to je na největší vzdálenosti rozdíl v balistice maximálně 5 milimetrů, a tím pádem jsem na to nedbal. Trefil jsem všechny povinné polohy, včetně stojáků, který mi moc nejde, ale díky břežanským Bleskovkám se to značně zlepšuje.

IMG_9312

Narozdíl od jiných polských závodů organizátoři tentokrát postavili obě tratě bez toho, aby dokonale vyčistili prostor před palebnou čárou, což střelce nutilo střílet z méně stabilních pozic kvůli trávě a borůvčí, což ale možná byla pro nás trochu výhoda, protože u nás taky tento prostor nečistíme a děláme to stejně. Podle mého názoru je to tak správně, o tom je HFT. Zároveň také bylo dost stanovišť se sklopkami zakrytými stromy, takže bylo nutné střílet vyhnutý od kolíku.

IMG_9301

Z těch 4 minutých sklopek jsem dvě trefil vpravo a jednu vlevo od killzóny, čtvrtou si nepamatuju. Tak jsem si řekl, že si druhý den musím dát na strhávání pozor.

IMG_9319

Nedělní závod jsem začal na stanovišti číslo 14, o pět stanovišť dál, po třech položených 15mm killzónách, jsem se dostal do pohody a řekl si, že dneska to asi půjde. A šlo. Dosáhl jsem 33 položených sklopek v řadě, což je osobní rekord. Netrefil jsem až na stanovišti 7 sklopku s 35mm killzónou na 41 metrů. Vzdálenost jsem dával správně, ale střílelo se nestabilně z loktů. Zřejmě byla nějaká zakletá, protože z první pětky jsme ji netrefili 3. Pak jsem minul ještě sklopku na stanovišti 10. Na stoják bez opory tři sklopky před koncem, po čtyřech hodinách takového náročného závodu, už jsem zkrátka neměl morál. No škoda, příště to třeba vyjde na komplet. Přesto na kartě potěšily tři fullhouse.

IMG_9322

IMG_9344

Ostatní členové našeho týmu také bojovali jako lvi a nakonec z toho bylo hezké třetí místo v soutěži družstev! Byl bych rád, kdyby do diskuze připojili pár slov, jak viděli závody ze svého úhlu pohledu.

Martinovi druhý den selhala technika nebo špatně nastřelil, tak v půlce závodu nafasoval foťák, a proto se můžete podívat na pár netradičních fotek.

IMG_9314

Steaven a jeho: "Beskid team!!"

IMG_9324

Pawel (Efendi_rekin) - letos třetí místo na mistrovství světa v Kelmarsh v Anglii.

IMG_9341

IMG_9326

Celkový vítěz Blagas.

IMG_9329

Jirka Fousek - škoda, že v sobotu nenastřílel jako v neděli.

IMG_9330

Michalh - starý známý z Bohumína a Stárkova.

IMG_9331

Vide v dobré náladě.

IMG_9332

Mandy - mistr světa v ustřelování větviček.

IMG_9333

Pár fotek z rozstřelu o druhé místo.

IMG_9351

IMG_9352

Při rozstřelu jsem řekl ostatním, že není důležité trefit, ale dobře při tom vypadat, tak se všichni hezky smějí...

IMG_9357

IMG_9360

Jenom Sergey z Lotyšska mi nerozuměl, a tak rozstřel vyhrál.

IMG_9363

IMG_9366

IMG_9367

Na slavnostním vyhlášení výsledků se dokonce objevily mažoretky!

IMG_9369

Samozřejmě sklidily bouřlivý potlesk.

IMG_9370

A dekorace vítězů z rukou Andrzeje Skiby (pozor! Andreas v obleku!), starosty a představitelů města.

IMG_9374

IMG_9378

IMG_9379

IMG_9380

Závěrem lze jen dodat, že šlo o výborně připravené závody ve skvělé atmosféře. Tento výjezd rozhodně někdy zopakujeme.

Oficiální výsledky a další informace naleznete na http://mmp2013pl.wordpress.com/wyniki/

Komentáře   

 
# markr.5 2013-09-18 13:53
k tomu se nedá nic dodat, to se vážně v tom Polsku musí zažít! taková přátelská atmosféra jako když se sejde jedna velká rodina! i Mandy si tam našel kamaráda :D muhehe :D .
jen podotknu, že oproti loňskému ME, které jsem dost kritizoval, co se týče organizace, tak teď o 1000% lepší!! asi si vzali moje výtky k srdci :D :D
prostě jedním slovem SUPER !!
 
 
# mandat 2013-09-18 15:43
Já mohu říci jen jedno. Bylo to plné emocí, zvratů, srandy a v neposlední řadě také fantastické zkušenosti. A navíc 3. místo týmu je super!
 
 
# mandat 2013-09-18 15:45
To Kubajzz: Slibuji, že to byla moje poslední nula v tomto roce!
 
 
# žabák 2013-09-18 17:41
Chlapi GRATULUJI. Toto musela bej dóóóóst náročná trať. Malé killzóny na max. vzdálenosti a killzóna 35mm na 41m metrech je taky masakr atd.. Kubo s takovým počtem bodů bych vážně typoval že budeš na bedně. Jak jsem pochopil, tak jsi byl na rozstřelu o 3 místo a nevyšlo to. Škoda, ale i tak do byl výborný výsledek a Gratuluji.
 
 
# Kubajzz 2013-09-18 22:57
Byl jsem o jeden bod za vítězem a šel jsem do rozstřelu o druhé místo. U nás by takový výsledek (-2 body od maxima) znamenal jasné vítězství, ale v konkurenci střelců co tam byli, to nestačilo ani na bednu. :sigh: Tyhle velké závody jsou prostě jiný level.
 
 
# Bedroš 2013-09-18 19:09
Přidávám také gratulaci.V Lipové jsme na Vás vzpomínali,jak se Vám daří a ono to vyšlo.
 
 
# Kubajzz 2013-09-18 23:05
Díky za gratulace a že jste nás podporovali aspoň na dálku. :-) Příště jeďte s námi, stojí to za to.
 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru