Fieldtarget

Testy diabolek (prosinec 2018)

Ratio:  / 2
MaloBueno 

Nedávno jsem zjistil, že nám už zase nějak dochází střelivo, a tak jsem opět vyrazil do tunelu bohumínského výrobce diabolek firmy JSB. Vlastnosti jednotlivých sérií diabolek se v průběhu výroby mění, a proto, pokud to myslíte se střelbou opravdu vážně, je dobré si zajet diabolky před větším nákupem otestovat a zjistit, která série se nachází v optimální fázi výrobního cyklu, a nebo prostě která série se extra povedla.

DSC08794

Tentokrát jsem se snažil vybrat tu nejlepší ze všech 18 sérií Exactů, které jsou momentálně ve výrobě.

DSC08795

Obvykle koukám, co je v tunelu zrovna zajímavého, a tak jsem aspoň vyfotil nějaké ty testovací zbraně. Schválně, co je ta puška uprostřed? Nebudu vás napínat, je to Air Arms Pro-Target, dneska už poměrně historická záležitost.

DSC08796

Dále jsem objevil zcela nové diabolky Hades, ale to je téma na jiný článek.

DSC08797

Zkusil jsem Airchrony Mk3 oproti chronometru Kurzzeit a můžu s klidným svědomím prohlásit, že ukazují stejně. Tedy Mk3 ukazovalo obvykle o necelý metr méně, ale to bylo tím, že bylo postavené asi o půl metru blíže k hlavni.

DSC08804

Já se nebojím strčit do pušky cokoliv. Tentokrát přišly ma řadu diabolky Jackal od Umarexu. Měly by to být diabolky určené k lovu. Jsou špičaté a mezi hlavičkou a sukénkou se nachází podivný zubatý nákružek, který snad plní jakousi funkci, pravděpodobně vzhledovou.

DSC08809

U podobných diabolek ze zkušenosti vím, že je obvykle nutné postavit terč trochu blíže než na obvyklých 45 metrů, jinak bývá problém ten terč vůbec trefit.

No ani tady se překvapení nekonalo. Dal jsem terč na 30 metrů a rozptyl byl o něco větší než krabička diabolek, tedy něco přes 8 cm. Šakal nebo jiný škůdce tedy může být poměrně klidný, pravděpodobně ho na větší vzdálenost netrefíte.

DSC08806

Pro zajímavost jsem do stejného terče vystřelil také deset ran s Exacty. Výsledek asi nepotřebuje komentář.

DSC08811

Nějak jsem se do těch testů opřel, chtěl jsem mít jistotu, vystřelil jsem asi 800 ran...

DSC08817

Už celkem dlouho se mi nepodařilo dostat se při testech pod 10mm CTC (Center-To-Center, rozptyl středů). Tady je to 13,5mm opsaných (9mm CTC) na tradiční vzdálenost 45 metrů (50 yardů) z pušky Walther LG300XT. K tomu se to dařilo opakovat i dalšími testovacími výstřely, takže žádná náhoda, prostě výborná série diabolek.

DSC08818

Vynikající byla i 54, tak jsem ji vzal do zásoby taky, snad nám to nějakou dobu vydrží.

DSC08819

Na závěr bych rád tradičně poděkoval firmě JSB za veškerou jejich péči, vstřícný přístup a podporu, kterou věnují nám střelcům!

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru