Fieldtarget

KalibrGun Valdy EU s.r.o.

Ratio:  / 2
MaloBueno 

Pozvání do firmy, která vyrábí větrovky se neodmítá. A pokud jde o firmu, která vyrábí větrovky vynikající kvality, tak to platí dvojnásob. Nestává se často, že by se výroba zbraní stěhovala, natož do jiné země. A když už se tak stane, pak k tomu musí existovat opravdu vážný důvod. V Rusku je zřejmě podnikání poněkud obtížné. Neznám detailně tamní podmínky, ale dle informací od majitele KalibrGunu, hlavním důvodem stěhování výroby z Moskvy do Prahy byly ruské legislativní podmínky a neustálé házení klacků pod nohy ze strany místních úřadů. Vzhledem k tomu, že více než 90% produkce mířilo do zahraničí, padlo  strategické rozhodnutí o stěhování výroby do některé ze zemí v EU. Rozhodovalo se mezi Maďarskem, Slovenskem, Rakouskem, Českem a Německem a nakonec to vyhrála Praha. Ve článku naleznete rychlé seznámení s touto zajímavou firmou a jejími zbraněmi.

KalibrGun-026

Firma KalibrGun Valdy je ve světě známá svými větrovkami model Cricket, které vyrábí tradičními metodami třískovým obráběním z plného materiálu na CNC strojích, které umožňují obrábění v pěti (!) osách. Konstrukčně se jedná o víceranovou zbraň na stlačený vzduch s bicím a otáčecím mechanismem natahovaným pomocí boční napínací páky. Zbraň je zkonstruována jako modulární a lze ji dodat ve 25-ti variantách, lišících se od sebe pažbou, délkou hlavně, ráží, délkou tlakové kartuše a celkovým uspořádáním.

KalibrGun-020

KalibrGun-028

V současné době probíhá výroba první 500 kusové série na nově instalovaných číslicově řízených CNC strojích.

KalibrGun

K detailnímu popisu výroby se necítím oprávněn vyjadřovat, proto si prohlédněte aspoň pár snímků z jednotlivých výrobních operací.

KalibrGun-006

KalibrGun-010

Obrábění přepážek moderátoru.

KalibrGun-005

Při výrobě přepážek je používán poněkud nebvyklý postup obrábění kvůli zachování dokonalé souososti jednotlivých dílů.

KalibrGun-004

Snaze zachovat maximální kvalitu i za cenu použití nákladnějších výrobních operací lze jedině zatleskat, protože v dnešní době masové produkce to rozhodně není obvyklé.

KalibrGun-009

Výroba předních částí tlakových kartuší s otvorem pro plnící pin quickfillu.

KalibrGun-011

Zbraně se vyrábí v populárních vzduchovkových rážích 4,5mm a 5,5mm, ale i v méně obvyklé ráži 6,35mm a ve velmi neobvyklé ráži 9mm, ve které zbraně atakují výkon 200 joule. Mimochodem právě začali diabolky v ráži 9mm vyrábět i v JSB.

KalibrGun-027

Zajímavě se jeví především Bullpup varianta, u které KalibrGun jako jeden z mála výrobců elegantně vyřešil možnost přilícení pomocí originální plastové krytky. Takže střelec už není nucen tisknout tvář na hranatý a studený kus kovu, jako to známe od jiných výrobců.

KalibrGun-014

KalibrGun-016

Varianta s ořechovou pažbou.

KalibrGun-017

KalibrGun-021

Vše je zpracováno velice čistě, použité materiály jsou kov a dřevo. Jediný plastový díl, kterého jsem si všiml, je gumová výškově nastavitelná botka.

KalibrGun-022

KalibrGun-025

Do plastové pažby je zabudovaná příjemná vychytávka - zařízení pro uložení pěti zásobníků. Jednotlivé zásobníkové záchyty jsou v pažbě drženy pomocí magnetů.

KalibrGun-031

Osobně se mi nejvíce zamlouvá varianta v klasické pažbě se stavitelnou lícnicí, ale to je věcí osobních preferencí každého střelce.

KalibrGun-023

Zárukou přesnosti jsou hlavně z produkce CZ o průměru 15mm, s 12-ti drážkami, s twistem 450mm a s čokovanou přední částí. Tedy klasika, kterou známe z CZ200, na kterou jsem snad nikdy neslyšel nějakou stížnost. Hlavně ráží 6,35mm a právě připravovaná 9mm jsou z produkce Lothar Walther.

KalibrGun-029

S potěšením musím poznamenat, že opět tady máme jednu zbraň, která jako zásobníky nepoužívá plastové domečky všelijak trčící ze zbraně. Zásobník je ocelový, nevyčnívá zbytečně ven z pušky a otáčecí mechanismus je ukryt v těle zbraně ve stylu HW100, což je dle mého názoru nejlepší a nejspolehlivější způsob ze všech známých řešení. V ráži 4,5mm pojme zásobník 14 diabolek, v ráži 5,5mm 12 diabolek, v ráži 6,35mm 10 diabolek a konečně v big-bore 9mm hlavni se jich tam vejde 8.

KalibrGun-033

Tlaková kartuše se plní tlakem 300bar a je zakončená odpruženým krytem, který chrání otvor pro plnící pin quickfillu o průměru 6mm. Takže není nutné kartuši vyjímat z pušky jako například u CZ200 nebo Steyeru 110 a pohodlné naplnění stlačeným vzduchem je otázkou několika vteřin.

KalibrGun-034

KalibrGun-036

Střelec je o tlaku vzduchu informován pomocí manometru v přední části. Více by se mi líbilo, kdyby manometr ukazoval hodnoty tlaku, ale barevné rozlišení se dá také považovat za dostačující.

KalibrGun-035

Závěrem nezbývá než konstatovat, že se v brzké době můžeme těšit na obohacení nabídky větrovek o kvalitní zbraň za solidní cenu, která se dle vyjádření majitele firmy bude pohybovat kolem 800 euro (cca 20 tisíc korun) za model bullpup v plastu. Dle mého názoru se jedná o velice konkurenceschopnou cenu za zbraň této třídy. To by na krátké seznámení s firmou a jednotlivými modely tentokrát stačilo, detailní seznámení a testy jednotlivých modelů přinesu v dalších článcích. Prozatím nezbývá než popřát hodně štěstí v další práci!

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru