Fieldtarget

Valiant 4-12x40 HFT - postřehy z praxe

Note utilisateur:  / 3
MauvaisTrès bien 

Optika na vzduchovku, věčné téma nespočet diskusí a rozhovorů nejen na HFT srazech. Snad každý kdo kdy nějakou vybíral, pátral po všech čertech a stál před různými variantami, jak se dobrat k uspokojujícímu puškohledu právě pro něj.

Valiant HFT 002

Pokusím se shrnout naše poznatky několika střelců s optikami, které jsme dlouhodobě a hlavně pravidelně používali na našich trénincích. V NKS trénujeme společně, jak ve venkovním prostředí, tak v hale pod průmyslovým osvětlením zářivek. Všechny puškohledy, které postupně zmíním jsme ,,testovali" jak na pružinových vzduchovkách tak na PCP, a o všech můžeme směle prohlásit, že zpětné rázy pružiny s těžkým pístem ustojí i dlouhodobě. V NKS jsme dlouhodobě a intenzivně, i na pružinových vzduchovkách, používali puškohledy Českého výrobce VALIANT, a to jmenovitě model VALIANT Themys 4 - 12x40 AO HFT.

Valiant HFT 003

Tato řada má speciální osnovu určenou pro střelce HFT. V poměru cena - výkon se jedná, dle mého názoru, o vynikající puškohled. V cenové relaci kolem pěti tisíc se dá velmi těžko najít optika, která ač variábl ustojí dlouhodobě zpětné rázy pružinových vzduchovek. Optika je ve spoustě ohledech opravdu dobře konstruována, malá chyba paralaxy (vzniká při špatné poloze oka, vůči ose puškohledu) je podpořena díky prodlouženému očnímu reliéfu (vzdálenost oka od optiky, ve které pořád máme plný pozorovací úhel).

Valiant HFT 005

Optika nabízí krásně čistý obraz. Osnova puškohledu je dost jemná a bohužel má tendenci se střelci občas ztrácet, obvzlášť při míření z dobře osvětleného místa do stínu. A i na tmavém podkladu killzony. Důsledkem toho došlo u některých střelců v NKS k opouštění od této optiky, avšak co dvoum - třem nesedí se nemusí zákonitě projevit každému. Možná to souvisí s nastavením korekce objektivu (AO), mně a více střelcům NKS se při podobném nastavením puškohledu kříže ztrácely na stejných stanovištích. Ale třeba Brooke prý nic takového nezaznamenává. A na druhou stranu například na takový papírový terč se díky tenké osnově dá zaměřit velice precizně.

Valiant HFT 004

Někteří zkušení stavitelé závodních HFT tratí jsou si vědomi slabin určitých tipů puškohledů a záměrně staví některé sklopky do opravdu tmavých míst. V takových případech se pro střelce, k správnému odhadu vzdálenosti a síly větru, přidá ještě boj se ztrácejícím se křížem, což vede k frustraci střelce a dřív nebo později pravděpodobně ke změně puškohledu. Z mého pohledu je to škoda. Myslím si, že by se v případě změny síly kříže ze strany výrobce mohla stát jedním z bestsellerů v kategorii levných kvalitních optik. Ono pořídit kvalitní optiku, co vydrží dlouhodobě i na pružinových vzduchovkách, v balení dostat i sluneční clonu, celkem kvalitní plastové krytky a to vše za sympatickou cenu někde kolem pěti tisíc, je samo o sobě slušná nabídka. K tomu je třeba připočíst čistý obraz a malou chybu paralaxy.

Valiant HFT

I přes lehký handicap v podobě jemné osnovy, má Valiant HFT střelci co nabídnout. Spolehlivých puškohledů v téhle cenové relaci se moc nevyrábí. Jen je třeba se případně připravit na občasný boj s mizejícím křížem na tmavém podkladu a nutností ,,vyjíždět" z tmavé killzony na světlý čelní plech sklopky a ,,držet" si kříž při následném míření.

Valiant HFT 001

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru