Fieldtarget

Testy diabolek (únor 2013)

Note utilisateur:  / 0
MauvaisTrès bien 

Dlouho jsem nic nepsal o testech diabolek, které poměrně pravidelně dělám v tunelu v JSB v Bohumíně. Testuji, abych měl přehled, zda se něco neděje s puškou a případně, která série je vhodná pro zvlášť přesnou střelbu, protože přesnost jednotlivých sérií se mění v čase. No a taky tam jezdím rád, protože vždycky proberu věci kolem střílení s fajn lidmi, špičkovými odborníky ve své branži. Tak tady je záznam jednoho takového testování. Jak takový test probíhá detailněji, si můžete přečíst také v tomto článku.

D7C_0949

V Bohumíně vloni vyměnili homemade upevňovací zařízení na palpostu za pořádný svěrák a testování je tak mnohem snadnější než kdysi. Zbraň se jednoduše zamíří na cíl a dotáhne do svěráku. Svěrák je zároveň i otočný, takže není nutné po každých pár ranách přitáhnout terč a posouvat ho v rámečku.

D7C_0948

Testoval jsem všechny série 4,5mm Exactů, co tam měli. Většina diabolek standardně dosahuje rozptyl deseti ran zhruba o velikosti korunové mince (opsaných asi 20 mm = 15 mm CTC), některé však i výrazně méně. Kdybych vyčistil hlaveň, střílel po pěti ranách a případně ještě převážil diabolky, tak by se soustřely dále zmenšily, nicméně z časových důvodů to nedělám a deseti ranami se snažím vylučovat vliv náhody.

JSB_02_2013-002

Pro zajímavost jsem zkusil i 4,52 HN Field Target. Nevím proč, ale dopadly velmi špatně, možná to byla zrovna nějaká nepovedená série. Od pohledu jsou velmi hrubě vyrobené, na hlavičkách mají výrobní nedokonalosti a i povrch má k dokonalosti daleko. HN jsou však známé velmi malými váhovými rozdíly v hmotnosti. A i HN umí vyrobit velmi přesné diabolky, jen si myslím, že je potřeba mezi nimi víc hledat.

JSB_02_2013-001

Oproti FT se ve velmi dobrém světle ukázala jedna krabička HN Baracuda (0,69 g), což jsou diabolky váhově srovnatelné s JSB Heavy (0,67 g). Baracudy šly zasouvat do hlavně zjevně hůř než JSB, pravděpodobně mají větší průměr sukénky a jsou vyrobené z tvrdší slitiny olova. Velice zajímavé bylo sledovat, jak si hlaveň zvyká na střelivo. Vpravo dole je prvních deset ran s Baracudama, vlevo dole je druhých deset ran. A hned nahoře je vidět, jak to rozhodilo rozptyl dalších deseti ran s Exactama (ty tři úlety), který se poté zase stáhl na původní standard. Nedovedu si to pořádně vysvětlit - zřejmě to bude odlišným mazivem.
Pro mě z toho plyne ponaučení - nestřídat střelivo různých značek. A když už, tak vždy pořádně zastřílet hlaveň.

JSB_02_2013-004

Dobře se jevila jedna ze sérií Exact Express, která dokázala dělat na 45 metrů pěkný soustřel. Bohužel u Expressů se mi stává, že nějaká rána sem tam o pár milimetrů uletí, podle mého názoru jsou Expressy velmi přesné, ale jak jsou kratší, tak jsou náročnější na vedení v hlavni a na konzistenci rychlosti. Nicméně necelou krabičku jsem si vzal k dalším testům, stojí to za další prozkoumání.

JSB_02_2013-003

Ještě přikládám fotku jedné série 5,5mm Jumbo Exact Express. Normálně pětapůlky neberu, ale tohle jsem musel vzít navíc, protože takový soustřel 10 ran na 50 yardů se nevidí zas tak často...
Tak kdyby někdo chtěl, mám deset krabiček těchto 5,5mm Jumbo Expressů (0,93g). A kdybyste chtěli vybíranou sérii 4,52 Exactů nebo Heavy, tak klidně napište na mail, obvykle mám doma skladem slušnou zásobu. Vše za stejné ceny jako u výrobce.

JSB_02_2013

Tady je pohromadě pár z terčů.

JSB_02_2013-005

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru