Fieldtarget

Ohlédnutí za rokem 2015

Note utilisateur:  / 7
MauvaisTrès bien 

Na konci starého nebo na začátku nového roku obvykle bývá příležitost trochu si zabilancovat. Stejně jako před rokem se pokusím možná trochu neuspořádaně přinést souhrn nejdůležitějších postřehů a událostí, které se udály v roce 2015. Takže, jaký byl rok 2015?

V prvé řadě bych chtěl poděkovat všem, kteří nás po celý rok podporovali. Vím, že to bylo často i za cenu nemalých obětí a veškeré jejich pomoci a podpory si velmi vážím. Jsem rád, že je u nás spousta aktivních lidí, kteří se s nadšením vrhají do pořádání nejrůznějších střeleckých akcí, a doufám, že jich bude dále přibývat.

Abychom koordinovali jednotlivé akce, začali jsme naplno využívat střelecký kalendář na http://www.fieldtarget.cz/akce.html, do kterého mají přístup kontaktní osoby z každého střeleckého klubu a mohou si tam sami zadávat své termíny, přičemž mají přehled o akcích ostatních klubů a mohou tak jednoduše postupovat v součinnosti s ostatními.

Jednotlivým klubům sdruženým pod záštitou spolku CAFTA byly vytvořeny prezentace na http://www.fieldtarget.cz/kluby-cafta.html a na http://www.cafta.cz/kluby. Zájemci o střelbu ze vzduchových zbraní tam mohou snadno nalézt základní informace o každém klubu a zároveň s ním navázat kontakt prostřednictvím kontaktní osoby.

Uznaných CAFTA klubů je v současnosti šest (podle abecedy):

Beskydští vzduchovkáři - působí  na severní Moravě

Česká sklopka - působí v oblasti středních Čech

Drozdovsko - Lipovský kartel - působí na střední Moravě

Jesenický klub- působí v Jesenickém kraji

Jihočeská sklopka - působí v jižních Čechách

Krušnohorští ostrostřelci - působí v severních Čechách

 

Pro nováčky, kteří by se rádi zúčastnili nějaké střelecké akce byla založena nová sekce Začínáme s HFT http://www.fieldtarget.cz/zaciname-s-hft.html, kde mohou přehlednou formou nalézt základní informace o tomto odvětví střeleckého sportu. A zároveň si mohou přečíst, jak probíhá typický závod, a také se seznámit se základními střeleckými polohami a příslušenstvím, které mohou ke střelbě potřebovat.

Sezóna 2015 byla na akce velice bohatá. Závodů bylo skutečně mnoho, občas se dokonce stávalo, že se konaly v jednom víkendu na různých místech naší republiky i dvě zároveň.

Hned z kraje roku proběhl seriál 5 závodů náležících do Zimního poháru v HFT 2015. Všechny závody se konaly v Panenských Břežanech. Navzdory názvu nás na nich netrápil sníh, ale především velmi silný vítr. Ocenění byli střelci ve dvou kategoriích (Open - 1. Jakub Vicher, 2. Lukasz Radaj, 3. Dušan Mandát; Recoiling - 1. Jakub Bradáč, 2. Radek Novák, 3. Josef Zicha).

Nejvýznamnější akcí u nás bylo srpnové Mistrovství České republiky v HFT, které probíhalo dva dny v oblasti lužního lesa u středočeské Tuhaně. Postaveny byly dvě střelecké dráhy (Alfa a Saigon), které se, co do kvality, zařadily na přední místo v žebříčku nejzajímavějších a nejnáročnějších tratí, jaké u nás kdy byly postaveny. Mistrem republiky v HFT pro rok 2016 se stal Jakub Vicher, který si tímto v předstihu zajistil místo v národní reprezentaci.

Základní soutěží byl Pohár CAFTA v HFT 2015, což je seriál 6 závodů, ze kterých se střelcům do celkového výsledku započítávají 4 nejlepší výsledky. Pořadí v poháru je hlavním kritériem pro výběr české národní reprezentace.

V květnu ve Stárkově (1. a 2. kolo) pořádal závody klub Česká sklopka mezi skálami ve stárkovské rokli. V červnu v Lipové (3. a 4. kolo) si vzal závody na starost Drozdovsko-Lipovský kartel (DLK) v turisticky atraktivním okolí Lipovského mlýna. Klub Jihočeská sklopka uspořádal závod v září v autokempu Křivonoska (5. kolo) nedaleko Hluboké nad Vltavou. A klub Krušnohorští ostrostřelci zakončil pohár v říjnu závodem v Žalanech (6. kolo). Slavnostní vyhlášení závěrečných výsledků pak proběhlo v reprezentativním prostředí na zámku Choltice. V Poháru CAFTA v kategorii Open zvítězil Václav Sejpka, před Dušanem Mandátem a Jakubem Vichrem. První tři střelci si zajistili místo v reprezentaci. První místo v kategorii Recoiling získal Jakub Bradáč před Radkem Novákem a Marcelou Bolkovou. Kategorii Ladies ovládla jednoznačně Martina Krausová a na stupně vítězů ji doprovodila stříbrná Marta Růžičková a bronzová Olga Klichová. Kategorii Junior vyhrál Radek Slevinský, na druhém místě skončila Eliška Krausová a na třetím Anna Klimešová.

V průběhu roku jsme vyrazili i na několik zahraničních akcí. Nejvýznamnější bylo samozřejmě Mistrovství světa v HFT 2015 v anglickém Kelmarsh, kde se nám v konkurenci 360-ti střelců z celého světa povedlo přivézt zatím nejlepší individuální umístění (8. místo Václav Sejpka, 18. místo Jakub Vicher, 23. místo Ladislav Pustai a Vladimír Kvapil) a k tomu jsme získali dva poháry za třetí místo v mistrovství značek (Team Walther - Pete Dutton, Václav Sejpka, Colin Wilson, Jakub Vicher).

Opět jsme se zúčastnili závodu v Cambridge, kde nás s místním klubem pojí přátelské vztahy.

Velice úspěšní jsme byli také na Slovakia HFT Open, kde jsme získali medaile ve všech kategoriích. Jakub Vicher a Marta Růžičková obhájili ve svých kategoriích zlato z minulého roku a další cenné kovy přidali Ladislav Pustai (bronz v PCP), Radek Novák s Ondřejem Kramolišem (stříbro a bronz v Springer), Olga Klichová (stříbro v kategorii ladies) a Anna Klimešová (bronz mezi juniory).

I tento rok proběhl Moravský pohár v HFT 2016, do kterého patřilo 10 závodů (počítalo se šest). Jak už z názvu vyplývá, závody se konaly na Moravě. První dvě kola se konaly v Popicích, následovaly dvě kola v Domašově, pak v Lipové, dále dvě kola v Drozdově a pohár byl zakončen víkendem v Mořkově. Vítězem se stal Jakub Vicher před Dušanem Mandátem a Vladimírem Kvapilem.

Nejstarší soutěží u nás je Pohár České sklopky. A stejně jako vloni se o hlavní cenu utkali střelci z celé republiky i ze zahraničí ve 13 závodech (počítá se 7). Seriál oběhl celou republiku od západu až po východ. Tradičního setkání v Bohumíně v červnu se opět zúčastnilo více než sto střelců. Vítězem celého poháru se stal Dušan Mandát před Jakubem Vichrem a Petrem Kolischem. Podařilo se vyjednat a uspořádat závod na novém místě na zámku v Cholticích. Tyto prostory jsou velmi vhodné pro pořádání větších akcí typu mistrovství republiky nebo mezinárodních závodů.

Nově organizovanou soutěží v roce 2015 byl výborný Krušnohorský pohár s 5 jednodenními závody (počítaly se 4), který nadchl střelce kvalitou tratí. Vítězem se stal Petr Kouřimský před Lukaszem Radajem a Petrem Kolischem.

Tradicí se stal mezinárodní Česko - Polský pohár, do kterého patří dva závody v Česku a dva závody v Polsku. Vítězem se stal Norbert Mocha před Jakubem Vichrem a Vladimírem Kvapilem.

Stejně jako loni jsme na konci roku uspořádali HFT maratón na 100 sklopek. Výtěžek z tohoto závodu bude sloužit k podpoře výpravy české reprezentace na Mistrovství světa v HFT 2016 v Anglii.

cafta logo

Konaly se dvě valné hromady spolku CAFTA, stále se hlásí noví členové. Stránky CAFTA byly upraveny a přibyla tam sekce s národní reprezentací. K nejvýznamnějším rozhodnutím patří povinnost na Poháru CAFTA 2016 měřit závodníkům rychlost na chronech a dále byly upřesněny některé organizační záležitosti (protesty, losování do skupin, dvoukolové závody) formou povinných propozic.

Velmi dobrou práci odvedl Výbor pro určení pravidel a fungování CAFTA klubů, složený ze zástupců každého klubu, který vytvořil všeobecná pravidla a položil základy pro fungování současných i budoucích klubů.

Na mezinárodním poli se nám podařilo od WHFTA získat pořadatelství Mistrovství Evropy v HFT pro rok 2017.

Už dva roky na webu funguje střelecké fórum http://forum.fieldtarget.cz/index.php, které slouží především k výměně informací a zkušeností ze světa vzduchových zbraní a také k domlouvání nejrůznějších akcí. Tři sta zaregistrovaných členů na něm napsalo už více než 13 tisíc příspěvků.

Během celého roku se pro vás na stránkách http://www.fieldtarget.cz/ objevilo 92 článků a reportů od 12 autorů.

Náš velký dík patří také všem sponzorům, jmenovitě firmám JSB Match Diabolo, Česká Zbrojovka Uherský Brod, Air Chrony, Počítačová pohotovost, Pragochema, Zbrane-vzduchovky.cz, Pivovar Litovel, Akord Lipová, eshop.fieldtarget.cz, obec Lipová, Lesy Benešov, ZD Lipová, Český porcelán Dubí a snad jsem na nikoho nezapomněl, jejichž finanční, materiální i morální pomoci si velmi vážím a bez kterých bychom některé naše aktivity vyvíjeli jen obtížně. Jejich podporu se jim budeme snažit vrátit dobrými výkony a prezentací jejich firem na závodech u nás i v zahraničí.

A v neposlední řadě bych chtěl za všechny střelce vyjádřit poděkování těm, kdo pomáhali s přípravou závodů a se stavbou tratí. Bez jejich nadšení by to nešlo. V tomto roce nás opět čeká pořádná porce různých akcí a závodů. Budeme klást ještě větší důraz na bezpečnost střelby a dodržování pravidel. Bezpečnost bude vždy na prvním místě!

A protože střílíme pomocí puškohledů, tak nebudu přát přesnou mušku, ale všem přeji pevnou ruku a pořadatelům také pevné nervy.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru