Fieldtarget

Bushnell 4-12x42 Yardage Pro

User Rating:  / 4
PoorBest 

Před pár lety byly velkým hitem optiky s vestavěným laserovým dálkoměrem. Každý větší výrobce musel zařadit do své produkce alespoň jeden model, aby držel krok s konkurencí. Doba pokročila a vývoj v této oblasti jakoby ustal. V tomto článku se podíváme na jednoho zástupce puškohledů této kategorie.

DSCN9651

Střela vypálená ze zbraně neletí rovně, nýbrž po balistické křivce, a proto jeden ze základních problémů při střelbě je správně změřit vzdálenost cíle. Existuje spousta metod jak tuto vzdálenost určit, ale zdaleka nejjednodušší a nejpřesnější metodou je změření vzdálenosti pomocí laserového dálkoměru. A odtud už je jenom krůček  k myšlence spojit s laserový dálkoměr s puškohledem.

DSCN9658

DSCN9650

Myšlenka je to hezká, ovšem není to tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Laserový dálkoměr je poměrně velký přístroj, který kombinuje optickou soustavu s elektronickými prvky a je nutné spojit s jiným poměrně velkým přístrojem - zaměřovacím dalekohledem. K tomu ještě přičtěme dosti vysokou spotřebu energie a s tím spojenou nutnost použití velkých baterií. Výsledkem je u všech firem přístroj s podobným krabicoidním tvarem.

DSCN9657

Bushnell Yardage Pro dostal optickou soustavu umožňující pracovat se zvětšením 4 - 12x, což je univerzální rozsah pokrývající prakticky jakýkoliv typ lovecké střelby. Zaměřovací kříž je typu MilDot umístěný v druhé optické rovině (SFP - Second Focal Plane), který je v poměru (1 dot = 10 cm /100 m) při zvětšení 12x.

DSCN9660

DSCN9662

O velikosti nastaveného zvětšení je střelec informován pomocí červené šipky na tubusu.

DSCN9665

Pracovní rozsah pro měření vzdálenosti udává výrobce v rozmezí 27 - 732 metrů (30 - 800 yardů) s přesností +-1 m. Laserové dálkoměry mají obecně problém s měřením malých předmětů na větší vzdálenost. Obvykle můžete počítat se spolehlivým změřením kmenu stromu nebo zvěře na maximálně 300 metrů, dále musíte měřit na větší objekty, které dokáží odrazit laserový paprsek, jako jsou typicky domy, zdi, automobily atd. Při testu jsem ověřil, že funguje i mimo oficiální minimální hodnotu a dařilo se mi měřit vzdálenost už asi od 18 metrů. Přes maximální hodnotu jsem se nedostal, ale větší objekty na 700 metrů měřil spolehlivě. V rozsahu vhodném pro použití na vzduchové zbrani, tedy zhruba 20 - 100 metrů, měřil puškohled se 100% spolehlivostí na cokoliv jsem namířil.

DSCN9703

DSCN9704

DSCN9706

Nevýhodou pro vzduchovou střelbu je nepřítomnost ostření (korekce paralaxy), nicméně při minimálním zvětšení 4x se dá docela dobře střílet už od vzdálenosti pár metrů. Pro lovecké využití nemá možnost korigovat paralaxu zase takový význam.

DSCN9653

Bushnell Yardage se používá velice snadno. Jednoduše namíříte na cíl, zmáčknete tlačítko na levé straně optiky a v horní části nad křížem se vám zobrazí změřená vzdálenost. Tlačítko je dělené a jeho horní část slouží k přepínání jednotek mezi metry a yardy. Tlačítko v tomto místě je samozřejmě při střelbě obtížně dostupné, a proto se Bushnell dodává s chytrou vychytávkou, kterou je v základu dodávaný dálkový IR ovladač. Ten si připevníte pomocí stahovacího pásku zpravidla na levou část předpažbí, kde na něj pohodlně dosáhnete palcem levé ruky a můžete tak ovládat měření vzdálenosti, aniž byste museli měnit střeleckou polohu. Po změření vzdálenosti zkorigujete záměrný bod buď točítkem elevace nebo prostě nadsadíte příslušný počet dotů podle balistické křivky vaší zbraně a střeliva.

DSCN9707

Baterie je přístupná po sejmutí horní krycí desky, která je jištěna jedním šroubkem s hlubokým zářezem, takže je možné ho odšroubovat nouzově nehtem nebo mincí.

DSCN9666

DSCN9702

Korekční točítka jsou zkonstruována s klikem po 1/4 MOA a jsou kryté šroubovacími krytkami, jak je zvykem u loveckých optik, aby se vám nestalo, že si při prodírání porostem nechtěně přetočíte nastavené hodnoty.

DSCN9652

DSCN9663

DSCN9664

Velmi zajímavě je na Bushnellu vyřešeno uchycení na zbraň. Na celé spodní části optiky najdeme dlouhou weaver lištu, na kterou se uchytí speciální držáky na weaver lištu na zbrani. Tento způsob je velmi elegantní a přitom pevný, nevznikají problémy s otlačením tubusu ani s pnutím, pokud je montáž dotažena větší silou. Další výhodou je, že umožňuje zachovat nízkou stavební výšku celé soustavy. Tento způsob uchycení se vzácně objevuje i na jiných optikách, především těch drahých. Ono je to jakoby návrat ke kořenům, protože dokud nenastoupily univerzální 25 a 30 mm montáže, byly tyto integrované montáže poměrně běžné.

DSCN9656

DSCN9655

Přemýšlím, co říct závěrem. U vzduchových zbraní hraje vzdálenost zásadní roli a používáním tohoto puškohledu se vaše pravděpodobnost přesného zásahu cíle první ranou podstatně zvýší. To je samozřejmě u lovu jedna z nejdůležitějších věcí. Na druhou stranu rozměry celého zařízení nejsou nejmenší a začnou vám starosti o baterie. Nemusím asi dodávat, že pro závody HFT je tato optika zakázaná, ale s jejím použitím na závody asi nikdo nepočítá. Pro lov a rekreační střelbu je to však velmi zajímavá varianta.

DSCN9659

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru