Fieldtarget

Valiant 4-12x40 HFT

User Rating:  / 16
PoorBest 

Jakou optiku na HFT?

Nákup vhodného puškohledu v sobě skrývá nemalá úskalí. Při pořizování vzduchové zbraně se dá poměrně dobře orientovat podle ceny, s výjimkou několika předražených pušek, které jsou vyráběné spíše na vzhled a obvykle předražených bullpupů. Toto v případě puškohledů neplatí, dokonce se dá říct, že ty nejdražší nejsou na vzduchovou střelbu vůbec vhodné. Vzduchová střelba je poměrně specifická a je nutné vzít do úvahy některá často protichůdná kritéria.

Valiant HFT 001

Základní hledisko, na které byste se měli při vybírání vhodné optiky podívat je od kolika metrů má nastavitelné ostření obrazu (paralaxu). Tady hned zjistíte, že z výběru ihned vypadává 90% existujících optik, protože většina optik korekci paralaxy vůbec nemá a z toho zbytku, pokud už tam korekce paralaxy je, tak ta umožňuje nastavit minimální vzdálenost 50 yardů a více. Prostě velcí a kvalitní výrobci počítají s použitím svých puškohledů na kulovnice, a s těmi se na krátkou vzdálenost nestřílí.

Valiant HFT 002

No, dobře, tohle asi jen tak nezměníme. Jaké jsou tedy základní požadavky pro výběr optiky pro disciplínu Hunter Field Target? Zdánlivě je to jednoduché - ostření od 10 metrů, aby se dalo střílet i na krátkou vzdálenost, dále zhruba desetinásobné zvětšení, aby se malé cíle daly dobře vidět a co nejmenší chyba paralaxy. K tomu je nutné připočítat rozumné rozměry, robustní a spolehlivou konstrukci a slušný obraz, aby tam taky bylo něco vidět. No a taky by to mělo stát rozumné peníze.

Valiant 4-12x40 HFT je letošní novinkou určenou pro všechny vzduchové střelce, a speciálně pro ty, kteří mají v plánu se občas pobavit změřením svých schopností s ostatními střelci na nějakém tom závodě. Prototyp puškohledu byl avizován na loňské výstavě IWA v Norimberku a první produkční kusy přicházejí mezi zákazníky v současné době. Zadání při vývoji bylo vcelku jasné - přinést střelcům optiku s vyváženými parametry za rozumnou cenu. A hned dopředu musím konstatovat, že záměr se povedl.

Valiant HFT 005

Na první pohled optika zaujme vcelku kompaktními rozměry, za které vděčí palcovému tubusu (průměr 25,4mm), spolu s objektivem o průměru 40mm potaženým zelenou antireflexní vrstvou. Tubus je vyroben z jednoho kusu leteckého hliníku, což je zárukou odolnosti celé soustavy. Zvětšení puškohledu je variabilně nastavitelné. Nejmenší zvětšení využijete díky většímu zornému poli především při akčnější střelbě, lovu nebo nenáročném plinkingu.

Valiant HFT 011

Na Waltheru LG300 v nejnižší montáži je optika těsně nad hlavní. Osobně preferuji mít optiku co nejníže, protože pak máte výhodnější balistickou křivku na počátku dráhy letu diabolky a můžete si tak dovolit větší chybu v odhadu na terčích s malou 15mm killzónou.

Valiant HFT 012

Na fotce níže vidíte velikost v porovnání s populární optikou Burris Timberline.

Valiant HFT 015

Valiant HFT 014

Větší zvětšení využijete při terčové střelbě nebo právě při závodní střelbě na malé cíle, kdy musíte vidět i ty nejmenší detaily. Velikost zvětšení se nastavuje otočným prstencem a zvolená hodnota je zřetelně vyznačena bílou tečkou v horní části puškohledu.

Valiant HFT 004

Pozn.1. Plinking - neformální zábavná střelba na různé nestandardní terče jako jsou plechovky, láhve a jiné rozbitné nebo cinkající věci, které se dají trefit. Doslova v překladu z angličtiny plink znamená výraz pro ostrý kovový zvuk (analogie s naším břinknutím). Plinking se obvykle provozuje doma na soukromých nebo jiných vhodných pozemcích bez nutnosti výdajů za pronájem oficiální střelnice.

Pozn.2. Puškohled je relativně nedlouho používané označení pro optický přístroj, který splňuje základní kritéria, jako je možnost uchycení na zbraň, dále zvětšení obrazu, vnitřní záměrná osnova a možnost korekce nástřelu. Ačkoliv dlouho nebyl a možná ještě stále není oficiálním termínem, tak v poslední době se používání termínu puškohled stalo prakticky standardem pro označení střeleckého dalekohledu. Popularitě napomáhá i prakticky shodné označení v anglickém jazyce - riflescope.

Okulár obsahuje další otočný prstenec, kterým střelec může korigovat svou oční vadu v hodnotě +-2 dioptrie. Pokud bych měl tady vypíchnout jednu z vlastností, tak puškohled má nezvykle dlouhý oční reliéf (Eye Relief), což je vzdálenost oka právě od okuláru. Je to z toho důvodu, že jedním z vývojových požadavků byla minimalizace chyby paralaxy, a pokud se díváte do okuláru z větší vzdálenosti, pak dokážete snadněji vystředit oko na osu optické roviny. Jinými slovy, pokud se nedíváte přímo středem, tak vám mizí obraz a hned víte, že jste mimo.

Valiant HFT

Pozn. 3. Chyba paralaxy - Co je chyba paralaxy? Zavřete jedno oko, zvedněte ruku a vztyčte palec, podívejte se na nějaký předmět za tím palcem, a pak zahýbejte hlavou. Vidíte, jak se palec hýbe? Přitom samozřejmě víte, že s ním nehýbete a stojí na místě? Tak to je chyba paralaxy. Při střelbě pomocí puškohledu se to projevuje tak, že v případě, že střílíte na vzdálenost, na kterou nemáte zaostřen objektiv, tak i když přesně zamíříte na cíl a pak zakývete hlavou, vidíte, že kříž se hýbe po cíli, aniž byste hnuli zbraní. A proto nemáte jistotu, že míříte opravdu tam, kam chcete. Prostě máte pocit naprosto jistého zamíření, zbraň se ani nehne, přesto vystřelíte mimo, protože ve skutečnosti hlaveň mířila vedle. Kromě konstrukce puškohledu má na chybu paralaxy velký vliv průměr čočky objektivu. Čím je průměr objektivu menší, tím je menší i chyba paralaxy, a proto můžete u HFT střelců vidět, že používají relativně malé optiky.

V přední části na objektivu najdeme poslední otočný prstenec AO (Adjustable Objective), kterým se zaostřuje obraz na konkrétní vzdálenost od 10 metrů až po nekonečno. Běžným vzduchovkovým vzdálenostem tedy vyhovuje naprosto bez problémů. Čočka je potažena antireflexním povlakem, který jí dává nazelenalou barvu.

Valiant HFT 006

Docela oceňuji, že výrobce se vyhnul osvětlení zaměřovací osnovy. Různobarevné osvětlení je jen další zbytečná komplikace, která zvyšuje cenu, přičemž neznám nikoho, kdo by to při střelbě používal. Navíc dle vlastních zkušeností s podobnými levnými optikami je v noci osvětlení kříže prakticky nepoužitelné, protože střelce oslňuje i na nejnižší stupeň intenzity.

Valiant HFT 010

Je pár parametrů, v kterých výrobcům tak úplně nevěřím a radši si je ověřuji sám. Když puškohled upnete pevně do svěráku a zamíříte na známou vzdálenost na obyčejný skládací metr, dokážete zjistit několik věcí. První z nich je zorné pole. To v případě Valiantu HFT činí 32cm na 10m při zvětšení 10x. Přepočtem tedy snadno zjistíte, že to je 3,2 m na 100m. Zároveň zjistíte při jakém zvětšení je kříž True Mildot, tedy že 1 mil odpovídá hodnotě 10cm na 100 metrů, a tady je to při zvětšení 10x. Dále zjistíte hodnotu jednoho kliku. Točítka korigují v kroku po 1/4 MOA, na korekci o 1 mil (1cm na 10m nebo 10cm na 100m) potřebujete 14 kliků. Co mě překvapilo byl rozsah korekcí, který činil 19cm na 10m = 14x19= asi 266 kliků = asi 66MOA! To je nečekaně mnoho a pro střelce to znamená, že má k dispozici značnou rezervu a nebude mít problém naklikat i větší vzdálenost.

Valiant HFT 003

Ověření zda vzdálenost mezi jednotlivými doty odpovídá velikosti 1 MIL. Stačí pohled na skládací metr na vzdálenosti 10 m a snadno zjistíte, že údaje odpovídají při zvětšení 10x.

Valiant HFT 023

Točítka jsou odkrytá, ovladatelná pouze prsty, nepotřebujete používat žádné nástroje. Daní za tlak na nízkou cenu je nemožnost je resetovat ani aretovat, ale už jsem byl ujištěn, že to bude jedna z chystaných inovací do budoucna. Samotné klikání je velice výrazné, každý klik v prstech nejen cítíte, ale i zřetelně slyšíte. Asi byste se dost nahledali, než byste našli optiku, která vydává při klikání takové rány, ostatně posuďte sami v přiloženém videu, nedalo mi to, abych si to nenatočil. https://www.youtube.com/watch?v=bXRDg_fKViA

Minitest odolnosti jsem prováděl střelbou z HW97k, ve které nárazy těžkého pístu dokáží ukopat nejednu optiku.

Valiant HFT 025

Valiant s výkonnou pístovou vzduchovkou problém neměl, ale odolnost samozřejmě prověří až delší čas.

Valiant HFT 027

Při rozhodování o pořízení optiky hraje roli také přiložená výbava. K Valiantu HFT dostanete nejen zaklapovací plastové krytky, ale dokonce i šroubovací sluneční clonu, a to už je slušný bonus.

Valiant HFT 024

Valiant HFT 026

No, dobře, takových puškohledů je plno, co je na něm teda to HFT? Tak kromě prodloužené vzdálenosti oka od okuláru (Eye Relief) a vhodně zvolené konstrukci, která výrazně snižuje chybu paralaxy, je to především osnova.

Osnova si zaslouží vlastní kapitolu. Vzduchová střelba se vyznačuje několika specifiky a jedním z nich je skutečnost, že přestože se střílí na relativně krátké vzdálenosti, tak je nutné si říct, že balistické výkony diabolky jsou mizerné i v porovnání s obyčejnou malorážkou, takže při pokusech střílet přes 50 metrů střelec záhy zjistí, že mu docházejí značky na osnově. Proto je osnova protažená až úplně dolů (až na dno), můžete tak využít i další orientační body, což přidá na efektivním dostřelu hezkých pár desítek metrů.

Valiant HFT 008

Jednou z metod jak určit vzdálenost cíle v HFT je tzv. bracketing, tedy měření vzdálenosti podle známé velikosti cíle. Je to analogie s vojenským Mildotem, kdy ke vzdálenosti dojdete dle vzorce kdy vzdálenost je 1000x velikost cíle v metrech / počet dotů. Problém máte pouze se zjištěním velikosti cíle. Sklopky jsou totiž různé od různých výrobců, navíc stavitelé tratí tuto metodu dobře znají a používají mix sklopek různých velikostí čelních ploch, které navíc různě zakrývají. Nicméně existují jisté rozměry, které jsou jen obtížně měnitelné, jelikož vycházejí přímo z pravidel, a to jsou velikosti killzón. Jednoduše porovnáváte, kolik značek na osnově zabere známý cíl a podle toho určíte vzdálenost. Logicky - bližší cíl vypadá v optice větší a zabere více značek, vzdálenější cíl se pak zobrazuje menší a zabere méně značek. Když jsem dostal zadání vymyslet osnovu pro HFT, napadlo mě použít pomocnou kružnici o průměru 1 mil, se kterou se bude srovnávat zobrazená killzóna. Aby bylo srovnání výraznější, jsou tam ještě dvě úsečky ve tvaru stříšky. Postup měření je jednoduchý - určíte o jaký průměr killzóny se jedná a na první pohled vidíte zda je větší nebo menší než kroužek osnovy (kružnice odpovídá 15mm killzóně na 15m, 25mm KZ na 25m, 35mm KZ na 35m a 40mm KZ na 40m), pokud je kroužek menší než KZ, tak je sklopka blíž a pokud je kroužek větší než KZ, tak je sklopka dál. Pro přesnější změření vzdálenosti nepředpokládám, že někdo bude dělat výpočty podle vzorce na zjištění vzdálenosti z poměru milů a velikosti cíle (i když to taky jde), ale místo toho si jednoduše nakreslí tahák pro jednotlivé průměry killzón, kde bude zobrazeno, kam do stříšky zapadne daná killzóna na určitou vzdálenost. Nejlépe to pochopíte z příkladů na fotografiích. Samozřejmě nemusí to fungovat na 100%, protože killzóny nemusí být ve standardním rozměru ani tvaru, ale v tom případě zase stavitel musí používat větší průměry, což samo o sobě zvyšuje pravděpodobnost zásahu a k tomu se obvykle jedná na trati jen o pár kusů sklopek.

Pohled na sklopku na vzdálenost 20 metrů.

Valiant HFT 016

Pohled na sklopku na vzdálenost 30 metrů. Killzóna je větší než pomocná kružnice na osnově.

Valiant HFT 017

Pohled na sklopku na vzdálenost 35 metrů. Killzóna svou velikostí přesně odpovídá pomocné kružnici na osnově.

Valiant HFT 018

Pohled na sklopku na vzdálenost 40 metrů. Killzóna je menší než pomocná kružnice na osnově.

Valiant HFT 019

Co říct závěrem? Valiant je puškohledem, ve kterém jsou vyváženě sladěné parametry podstatné pro střelbu dle pravidel HFT. Potkává se v něm rozumná velikost spolu s ideálním rozsahem zvětšení 4-12x, prodloužený oční reliéf a průměr objektivu 40mm přináší minimalizaci chyby paralaxy, obecně pro vzduchovou střelbu velmi podstatný je vysoký rozsah výškové a stranové korekce, puškohled lze zaostřit předním otočným prstencem na jakékoliv běžné vzduchovkářské vzdálenosti, speciální záměrná osnova přichází už jako vychytávka pro střelce, kteří chtějí zkusit trefit sklopku na nějakém HFT závodě. K optice dostanete od výrobce jako bonus také sluneční clonu a plastové krytky (Flip Open), a to rozhodně není standardem. No, není toho málo, a k tomu můžeme přičíst poměrně přívětivou cenu, za kterou puškohled také získává plusové body. Největší otázkou je spolehlivost, kterou musí prověřit čas a závody, ale po mém asi tříměsíčním seznamování zatím vše nasvědčuje tomu, že nějaké překvapení se nebude konat. Pokud střílíte ze vzduchovek a hledáte vhodný puškohled, rozhodně byste Valiant 4-12x40 HFT měli vzít do úvahy.

Valiant HFT 013

HFT Valiant v akci.

Děkuji firmě https://www.balistas.com/ za zapůjčení optiky k recenzi!

Valiant Themys 4-12x40 HFT můžete zakoupit na http://www.airgun-mania.com/optika/89-valiant-4-12x40-ao-hft.html

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru