Fieldtarget

Optisan Taipan & Burris Timberline

User Rating:  / 1
PoorBest 

Na začátku roku 2014 jsme chtěli začít se vzduchovkovou střelbou a pořídili jsme si k tomu PCP pušky TAU MK 300 z Brna. Předpokládali jsme střelbu podle pravidel HFT a na jednu pušku osadili Optisan Taipan 4-16x50 SCB, který byl v ČR běžně skladem u prodejce a na druhou pak později sehnaný Burris Timberline 4,5-14x32 Balistic Plex.

Obě optiky byly k dostání za podobnou cenu, ale technicky jsou to velmi rozdílná provedení puškohledů, takže jsem se rozhodl provést takové jejich laické srovnání.

Srovnani1


Optisan Taipan

Optisan Taipan dojde v krabici s plnou výbavou. To znamená, že je k němu v ceně přiložen neoprenový ochranný obal na namontovanou optiku, středně velké v yardech ocejchované kolečko pro nasazení na komínek korekce paralaxy a dvoudílná montáž na 11mm lištu. Puškohled sám je již osazen kovovými sklopnými kryty objektivu i okuláru a navíc teleskopicky vysunovatelnou sluneční clonou na objektivu. Osnova je osvětlená s regulovatelným jasem a s volbou barvy podsvícení červená nebo zelená. Taktické komínky jsou velké, snadno ovladatelné s dobře definovaným klikáním, které lze integrovaným točítkem (v podstatě kontramatkou) zaaretovat a tím zabránit nechtěnémi ukliknutí. Stupnici na nich lze jednoduchým způsobem mechanicky vynulovat.

Za své peníze tedy dostanete kompletní vybavení...

Burris Timberline
Burris Timberline dojde v krabici sám. Nejsou k němu přibaleny ani ty nejobyčejnější kryty objektivu ani okuláru. Já jsem aspoň ty sklápěcí plastové dostal zdarma v akci od webshopu, u kterého jsem Burrise kupoval. Paralaxa se koriguje otáčením objektivu, kde je rovněž cejchování v yardech. Komínky stranové a výškové korekce jsou malé, tzv. loveckého typu s jemným a dobře definovaným klikáním. Proti nechtěnému ukliknutí jsou chráněny našroubovanými krytkami. Stupnici lze mechanicky vynulovat. Osnova není osvětlená.

Za své peníze tedy dostanete puškohled...


Mechanické provedení

Za prakticky stejné peníze dostane od Optisanu jeho téměř vlajkovou loď s rozsáhlým příslušenstvím nebo od Burrise jednu z jeho jednodušších optik. Oba dva puškohledy jsou dobře a kvalitně mechanicky provedeny. Každý z těchto puškohledů je však svou filozofií a designem zjevně určen k naprosto odlišnému využití, respektive pro jiný typ střelce.

Optisan Taipan je plně vybaven pro situace, kde se například vzdálenost "měří" na kolečku korekce paralaxy a kde si střelec kompenzaci aktuálních podmínek vždy nakliká a pak míří na kříž, zatímco Burris Timberline spíše vyhoví tam, kde se střelec klikáním korekcí příliš nezatěžuje, ale zato ocení menší a lehčí puškohled.

Oba puškohledy umožňují nastavit na okuláru dioptrickou korekci. Ovšem Optisan nemá příslušné točítko nijak aretovatelné a jde velmi zlehka otáčet, takže si střelec musí dát pozor, aby si korekci zbytečně nepohnul. Burris má korekci oční vady podobnou, rovněž celkem lehce otočnou, ale navíc k ní má aretační kontramatku, takže jakákoliv nastavená korekce jde v pohodě a pevně zafixovat.


Optické vlastnosti

V hale a za umělého osvětlení zářivkami se mi obě optiky zdají perfektní. Obraz mají jasný, naprosto čistý a kontrastní. Nejprve jsem střílel na vzdálenost pouhých osm metrů a porovnával hlavně malá zvětšení. Optisan Taipan má korekci paralaxy od 10 yardů a na tuto krátkou vzdálenost při zoomu 4x zaostří dobře. Od zoomu 10x ale obraz již začne být rozmazaný. Burris Timberline disponuje korekcí paralaxy asi od 6 yardů, takže jej můžu i na těch osm metrů perfektně zaostřit při libovolném zvětšení.

Venku za jasného slunečného počasí opět obě optiky poskytují skvělý ostrý obraz, a to při různém nastavení zoomu. Kdybych je neměl možnost porovnávat bezprostředně za sebou, hodnotil bych ty optiky subjektivně velmi vysoko, na první pohled asi obě stejně.

Ale při porovnání bezprostředně za sebou za stejných vnějších podmínek si nelze nevšimnout některých rozdílů:

  1. Burris podává teplejší odstíny barev než Optisan, což je plus nebo minus podle uvážení každého střelce.
  2. Burris Timberline má obraz viditelně o kousek tmavší, protože má objektiv pouze 32 mm, zatímco Taipanův objektiv má 50 mm.
  3. Burris poskytuje ostrý obraz od kraje do kraje, Optisan ostrost ke kraji zorného pole mírně ztrácí.


Protisvětlo
Další porovnání jsem provedl venku na naší polní střelnici. V protisvětle, kdy odpolední slunce svítí v ose střelecké dráhy přímo proti objektivu obraz v Optisanu celkově změkne a je viditelně mléčný, sníží se také jeho kontrast v celém zorném poli. Burris stejné protisvětlo zvládá daleko lépe, obraz zůstane jasný a kontrastní.


Osnova SCB versus Balistic Plex

Osnovu SCBu Optisanu považuju za perfektní. Nejen svou sofistikovaností pro lepší určení náměru nebo stranové korekce kvůli větru, ale taky tím, že SCB osnova není příliš tenká a tudíž je dobře vidět i na "zašumněném" pozadí, třeba v trávě, ve větvích apod. Osnova Balistic Plex u Burrise není špatná, ale v reálném terénu je hůře čitelná.

SCB

BalPlex


Oční reliéf

Obě optiky maji dostatečně dlouhý oční reliéf, ale Optisan poskytuje subjektivně větší toleranci v umístění oka vůči okuláru. Burris vyžaduje přesnější polohu oka, čímž ale zároveň snižuje výslednou chybu paralaxy. Pro střelce, který nesmí během soutěže sahat na optiku (HFT), je tak Burris Timberline výhodnější. Naopak pro střelce, který chce a smí kdykoliv měnit nastavení optiky včetně paralaxy bude zase Optisan Taipan o poznání pohodlnější.


Závěr

Oba dva puškohledy jsou dobré a nákupem jednoho z nich člověk zjevně neprohloupí. Ale každý z těchto puškohledů se hodí jinému typu střelce, záleží na osobních preferencích. Taky může při výběru hrát roli skutečnost, že zatímco Burris Timberline disponuje zjevně kvalitnější optikou, Optisan Taipan zase nabízí ve stejné cenové kategorii plné vybavení včetně sluneční clony a sklopných krytek objektivu i okuláru plus montáž.

Na soutěžní FT střelbu není vhodná ani jedna z těchto optik. Důvodem je malé zvětšení a tím prakticky nemožnost určit přesně pomocí paralaxy vzdálenost cíle dále než cca na 30 až 35 metrů.

Na HFT u mne vede Burris Timberline, pro tuto disciplínu je to snad optika přímo ideální.

Na obecnou plinkačku a jinou zábavnou střelbu vidím jako výborný Optisan Taipan díky osnově SCB s podvícením, dobrým taktickým komínkům a integrovanému příslušenství (clona, krytky).

OptisanZoom

Burris

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru