Fieldtarget

Leapers UTG 3-12x32 BugBuster

User Rating:  / 6
PoorBest 

Firma Leapers je klasický příklad splněného amerického snu. Firmu založili v roce 1992 David a Tina Dingovi, když začali doma v Michiganu v garáži montovat jednoduchá 4x20 kukadla. V roce 1997 se poprvé objevili na výstavě Shot Show, v roce 2002 už měli velkosklad, 2009 otevřeli v Michiganu první továrnu a v roce 2011 se rozšířili do Evropy, kde otevřeli UTG Europe Distribution Center. Po letech usilovné práce mají v současnosti několik továren, vlastní distribuční, obchodní a vývojová centra. Produkují široký sortiment produktů, ke kterým patří optiky, montáže, bipody, lasery, svítilny, kufry, oblečení a mraky dalších věcí. UTG je jednou z obchodních značek firmy Leapers, zjevně je to zkratka, ale co to přesně znamená, se mi zjistit nepovedlo.

DSC05575

Ale zpět k představované optice Leapers UTG 3-12x32 Compact SWAT SF. Jak už z názvu vyplývá, jedná se o kompaktní model. Jeho velikost je opravdu minimální, na délku měří i s krytkami pouhých 23 centimetrů, což udělá určitě radost příznivcům takovýchto malých optik.

V názvu má poněkud zmatené označení "side AO" (Adjustable Objective) nebo SWAT (Side Wheel Adjustable Turret), ale je to klasický SF (Side Focus), takže zaostření obrazu (a zároveň korekci paralaxy) provádíte pomocí bočního točítka na levé straně. To umožňuje ostřit už od 3 yardů, ale když zároveň nastavíte minimální zvětšení, tak můžete střílet prakticky brouky pod nohama. Asi proto se mu říká Bug Buster. Točítko paralaxy je malé a má nepříjemně krátký chod, kolem takové té standardní vzdálenosti 30 metrů s ním pohnete o milimetr a už vidíte neostře.

DSC05592

Zvětšení se mění pomocí otočného prstence v rozsahu 3-12x. Aktuálně používaná hodnota zvětšení je vyznačena bílou tečkou.

DSC05590

Zaměřovací kříž je rozšířený Mildot, kde jednotlivé doty vyznačují úhlovou odchylku 1 miliradián (3,44 MOA - Minute Of Angle). To odpovídá úhlu pod kterým vidíme 10cm úsečku na vzdálenost 100 metrů.

DSC05593

Určitě nejsem příznivcem příliš tenkých křížů, které jsou sice dobré na bílé terče, ale se kterými je v praxi v přírodě problematické zamíření, jelikož se ztrácejí v tmavších místech a ve vzdálenostech mimo nastavenou paralaxu, ovšem zaměřovací kříž na této optice bych označil i na můj vkus jako poměrně tlustý. Zvláště si to uvědomíte, když střílíte na menší zvětšení, jelikož kříž je umístěný v druhé optické rovině (SFP - Second Focal Plane) a nemění tedy svou velikost se změnou zvětšení.

Jeden z nejdůležitějších testů při zkoušení optiky je zjištění zda neposouvá nástřel při změně zvětšení. Zkoušel jsem to na otevřené střelnici v Libiši a v době testu tam bylo dost větrno. Ovšem shodou okolností jsem měl na test také pušku FX Royale v ráži 5,5mm. Nabil jsem tedy do ní JSB Monstery s hmotností 1,650 gramu, kolečko škrcení vzduchu nastavil na trojku a tím pádem mi vítr prakticky přestal vadit.

DSC05574

Dal jsem si terče na 30 metrů, chvilku jsem nastřeloval a pak vystřelil 5 ran při největším zvětšení 12x. Pak jsem stáhl zvětšení na minimálních 3x a vystřelil dalších 5 ran do stejného terče. Výsledek mě docela překvapil, protože to šlo prakticky do jedné díry. Jedna rána mi tam utekla, při tomto zvětšení se hůř míří, protože zaměřovací kříž zakrývá celý střed terče. Optika tedy prošla testem úspěšně, což jsem popravdě spíš neočekával. Zda drží nástřel se změnou paralaxy jsem nezkoušel, protože ta má tak krátký chod, že to snad ani vyzkoušet nejde.

DSC05572 001

Optika je tak malá, že vešla jen na půlku rámu, ovšem musel jsem použít vysoké montáže, jelikož FXku šíleně vyčnívá zásobník.

DSC05596

Box test je dalším ze standardních testů. Jeho účelem je zjistit, zda je v pořádku mechanika klikání, zda jsou provedené korekce stále stejně opakovatelné a nedochází k nějakým samovolným posunům. Princip spočívá v tom, že vystřelíte do terče, pak korigujete výškově a stranově, až se vrátíte do bodu, kde jste začali. Samozřejmě míříte celou dobu na stejný bod. Zároveň také zjistíte, zda jsou údaje výrobce o velikosti kliku správné. Tento UTG má poměrně nezvyklý klik o velikosti 1/3" (třetina palce), čímž zřejmě mysleli MOA, což by se zároveň dalo přibližně pochopit jako 1 click = 1 cm na 100 metrů (ve skutečnosti by to mělo být 0,333 x 2,54 = 0,85 cm, ale nebudeme tu řešit milimetry). Dal jsem terč na 30 metrů a vystřelil první ránu, pak kliknul 6 MOA (18 kliků) nahoru, vystřelil podruhé, pak jsem šel 6 MOA doprava, vystřelil potřetí, kliknul 6 MOA dolů, zase vystřelil, kliknul 6 MOA vlevo a vystřelil poslední pátou ránu. Vrátil jsem se úspěšně do výchozího bodu. Vrátit se u box testu do výchozího bodu není nic neobvyklého, vzácnější je zjistit, že hodnoty kliku uváděné výrobcem odpovídají skutečnosti. Tady to taky nevyšlo, úhel 6 MOA odpovídá na 30 metrů posunu 5,2 cm, ale ve skutečnosti to bylo 4,7mm což je asi o 10% jinak, nicméně s touto optikou se asi nebudete pouštět do střelby na kilometrové vzdálenosti, takže vám to asi nebude vadit.

DSC05583

Velikost nebo spíš bych řekl malost optiky vynikne při srovnání s populární optikou 4,5-14x32 Burris Timberline, která přitom patří k těm nejmenším optikám používaným v HFT.

DSC05588

Točítka jsou odkrytá, taktického typu, ovládají se jen prsty bez použití nástrojů. Na jedno kliknutí se kříž posune o třetinu palce na 100 yardů. Točítka zvládnou na jednu otáčku korekci 24 MOA. Klikání je celkem nevýrazné, ze začátku to šlo dost ztuha, pomohlo povolení imbusového šroubku, který jistí točítka. Pokud stejný šroubek částečně vyšroubujete, můžete podle aktuálního nástřelu vynulovat točítka proti zvýrazněné bílé tečce.

DSC05591

Nerozebíral jsem to, ale k odpružení vnitřního korekčního členu je zjevně použita vinutá pružina místo klasické jedné nebo dvou listových pružin.

DSC05597

Porovnání zorného pole při zvětšení 3x.

DSC05581

A zorné pole při zvětšení 12x.

DSC05582

A co obraz? No, tak to je největší problém tohoto puškohledu. Srovnával jsem to s Burrisem za pošmourného zataženého počasí a obraz je prostě tmavý, vzdálené detaily jsou neostré a okraje jsou mázlé. Nejvíce mi vadil efekt rybího oka, který je velmi výrazný - při zaostření na určitou vzdálenost je obraz ostrý uprostřed a při pohybu hlavy se hýbe všechno kolem. Burris není žádný optický zázrak, ale v porovnání s UTG je o dvě třídy výš.

Nakonec ve mě Leapers UTG 3-12x32 BugBuster zanechal smíšené pocity. Já jsem měl pro tyto malé optiky vždycky slabost, líbí se mi velikost, je lehký a na zbrani nepřekáží. Mechanicky se jeví nečekaně dobře, neměl problém ani s box testem, ani s posunem nástřelu při změně zvětšení. Klikání mi připadalo tak nějak normální pro tento typ optiky, má slušný rozsah, oceňuji dobře vyřešený způsob nulování točítek. Kříž je rozšířený Mildot s deseti mily na každou stranu, který umožní střílet pěkně daleko, mohl by sice být o chlup tenčí, ale aspoň se neztratí na pozadí. K puškohledu se dodává vcelku slušná výbava. V krabici navíc naleznete dvě krytky, sluneční clonu a rychloupínací weaver montáž.

Bohužel opticky je to slabota, prostě nijak nevybočuje ze zástupu optik za 120 dolarů, spíš je obrazově ještě horší, kvůli malému 32 mm objektivu. K tomu se přidává spolu s malou vzdáleností oka od okuláru (Eye Relief odhadem tak 7 cm) i celkem velká chyba paralaxy. Na HFT nebo na aspoň trochu vážnější střelbu to prostě není, ovšem pokud jste nenároční a hledáte nějakou optiku pro zábavnou střelbu na plechovky nebo potřebujete doma na dvorku odstřelit potkana, tak se může hodit.

DSC05586

Děkuji Karlovi P. za půjčení.

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru