Fieldtarget

Artemis M30

Рейтинг:   / 2
ПлохоОтлично 

To je nějaká puška na slony nebo co? Tato otázka obvykle napadne každého, kdo ji vidí poprvé. Tlustá hlaveň je nepřehlédnutelná, a k tomu není vidět žádná tlaková kartuše, vůbec to nevypadá jako větrovka, spíš jako nějaká malorážka s integrovaným tlumičem.

Pušku jsem poprvé zaregistroval na výstavě IWA 2017 v německém Norimberku, kde se vcelku nenápadně krčila ve spodní řadě regálu u firmy SPA (Shaoxing Snowpeak Air Gun Factory). A v našich zeměpisných šířkách se výrobky této firmy prodávají mimo jiné také pod značkou Artemis.

Valiant x32 HFT 011

Každý konstruktér PCP (Pre Charged Pneumatic) pušky musí vyřešit základní otázku, a to je, kde bude umístěn zásobník se stlačeným vzduchem. Abyste mohli vystřelit více ran, tak je vzduchu potřeba velké množství, navíc tlaková nádoba musí splňovat určité bezpečnostní parametry, takže je jasné, že bude zabírat docela hodně místa. Obvykle se jako nejvýhodnější řešení nabízí prostor pod hlavní nebo v pažbě, případně kombinace obojího. Vzácně se vyskytují i jiná řešení, například zásobník se vzduchem v rukojeti nebo více kartuší vedle sebe. U M30 na to však šel konstruktér zcela jinak. Když může být tlakový zásobník pod hlavní, tak proč by nemohl být třeba kolem hlavně? A vymyslel řešení, kdy hlaveň prochází středem trubky z pevnostní hliníkové slitiny, která tvoří vlastní zásobník stlačeného vzduchu. Výsledkem jsou designově čisté linie, které daly vzniknout velice elegantní pušce. Nic na ní nevyčnívá, nic nepřekáží, spolu se štíhlou americkou pažbou zbraň lahodí oku. Celkově vypadá spíš jako dlouhá malorážka s integrovaným tlumičem.

Artemis M30 018

Artemis M30

Vlastní hlaveň je ve standardní ráži 4,5 mm s délkou 60 cm a tvoří osu tlakové trubky o průměru 35 mm. Vyrábí se také verze v rážích 5,5 a 6,35 mm s výkonem sahajícím až k 60 joulům. Posledních 7 cm hlavně (vlastně kartuše) tvoří nástavec s vložkami, který tvoří integrovaný tlumič hluku. Vložky jsou zepředu jištěny šroubovací krytkou v jejímž středu je výletový otvor. Po vyšroubování krytky je možné tlumič pohodlně vyčistit.

Artemis M30 004

Nikde se neuvádí, jaký má kartuše obsah. Jelikož mě to ale velice zajímalo, tak jsem kartuš vypustil, odšrouboval přední zátku a provedl měření. Vnější průměr kartuše je 35 mm, její stěny jsou silné 3,1 mm, vnitřní průměr je tedy 28,8 mm, délka celé trubky je 550 mm, ze kterých je nutné odpočítat z každé strany 25 mm na šroubovací zátku a uvnitř je hlaveň o průměru 12 mm. Pak už jsem snadno spočítal objem trubky a z něj jsem odečetl objem hlavně, která zabírá prostor uvnitř. No a zjistil jsem, že uvnitř se skrývá prostor pro cca 269 cm3 stlačeného vzduchu, a to není nijak málo.

Artemis M30 005

Artemis M30 020

Další netradiční záležitost najdeme ve spodní části předpažbí. Vedle otvoru pro plnící pin, kterým přivádíme do zbraně stlačený vzduch z potápěčské láhve nebo ruční pumpy, se nachází hned dvojice manometrů. První z nich ukazuje aktuální tlak v zásobníku a druhý ukazuje tlak za regulátorem tlaku, tedy tlak, kterým se používá pro vlastní výstřel.

Artemis M30 006

Spoušť je opatřena jednoduchou tlačítkovou pojistkou, která blokuje její pohyb. V jazýčku spouště jsou vyvrtány dva otvory, ve kterých jsou umístěny šrouby pro nastavení odporu a délky chodu.

Artemis M30 007

Americká pažba je vyrobená z tvrdého mořeného dřeva (pravděpodobně buk) a na tuto kategorii zbraní je její zpracování vcelku nadstandardní. Povrch je hladký a příjemný na dotek, všechno do sebe lícuje, v místech, kde se stýká s kovem nebo gumovou botkou nejsou vidět žádné mezery nebo nesrovnalosti.

Konec pažby je opatřen gumovou botkou s protiskluzovými drážkami, díky kterým pažba neklouže po oblečení.

Artemis M30 008

Puška je určena ke střelbě na větší vzdálenosti, a proto nemá pevná mířidla. Pro účely střeleckého testu jsem ji osadil puškohledem Valiant Zephyr 10x44 s bočním ostřením a křížem FBR. Puškohledy Zephyr jsou nejvyšší řadou firmy Valiant, která je mezi střelci oblíbená pro své užitné vlastnosti a výhodný poměr cena/výkon. Zajímavostí této řady optik jsou nulovací šrouby vyrobené z nerezavějící oceli, takže když nastřelíte zbraň, vytočíte šroub třeba mincí, sejmete točítko a nastavíte jej do pozice 0 a krycí šroub zase zašroubujete, tak díky hladkému lesklému povrchu si na něm nevyrobíte svítící šrámy jako na černěných šroubech u jiných optik.

Artemis M30 009

Ke zbrani se dodává plastový zásobník na 12 diabolek. Před nabitím je nutné vždy natáhnout pootočením průhledného krytu vnitřní pružinu a zajistit ji jednou vloženou diabolkou. Pak se kryt posunuje po jednotlivých otvorech, které se doplní zbývajícími diabolkami.

Artemis M30 010

Zásobník se do zbraně vkládá zleva a vystupuje nad úroveň rámu, proto je potřeba vybrat dostatečně vysokou montáž. Já jsem použil obyčejnou hliníkovou střední pro 30mm tubus a vyšlo to přesně. Drážka pro montáž je poměrně krátká, klidně by mohla být delší, místo tam na to je. Navíc její rozteč nemá obvyklých takzvaných 11 mm, ale je více než o 1mm širší. Čelisti montáže si s tím sice poradily, ale optika nesedí stranově, chtělo by to montáž s oboustranně se svírajícími čelistmi.

Artemis M30 022

Artemis M30 011

Zbraň se ovládá klasickou otočnou kličkou. Vše probíhá jednoduše, pravou rukou nadzdvihnete kličku směrem nahoru, tím dojde k odemčení závěru, zatáhnete dozadu, tím napnete bicí pružinu, úderník se zachytí v napnuté poloze a zároveň dojde k otočení zásobníku o 1/12 otáčky (no, vlastně o 1/13, protože jeden otvor je slepý). Při vrácení ovládací kliky dopředu dojde k zasunutí diabolky a zbraň je připravena ke střelbě. Po vystřílení 12 ran se před hlaveň posune část zásobníku bez otvorů a tudíž nemůžete kliku vrátit dopředu, a tak poznáte, že je potřeba znovu naplnit zásobník. Závěr se napíná dost ztuha a musí se překonávat značný odpor, bicí pružina musí být silná, aby úderník dokázal otevřít hlavní ventil a jednoduchá ovládací klička napínání neusnadňuje jako třeba boční páka.

Artemis M30 014

Z vlastní střelby jsem měl poměrně rozporuplné pocity. Rukojeť je silně skloněná dozadu, takže musíte střílet s vykroucenou rukou, osobně preferuji rukojeti výrazně skloněné dopředu. K nabíjení je potřeba použít větší sílu, úderníková pružina je evidentně dimenzovaná na větší výkon a výrobce ví, že když chcete dosáhnou větší výkon, tak potřebujete do hlavně dostat více vzduchu a to pak musíte použít silnou pružinu s těžkým úderníkem, aby se mohlo do ventilu pořádně udeřit. Spoušť je tvrdá, ale čitelná, má takový ten lovecký charakter, kdy při mačkání jazýčku spouště v první fázi cítíte vcelku silnou spoušťovou pružinu, pak se pohyb zastaví, dojde k ke krátkému nárůstu odporu a následně k odpalu. Puška fungovala bez problémů, zásobník podával spolehlivě i při rychlejším opakování, což u těchto konstrukcí rozhodně nebývá zvykem. Horší bylo, že jsem se pořádně nemohl trefit. Na plechovky by to stačilo, ale že by zásahy vytvořily nějaké grupy, to ani náhodou. Tak buď jsem neměl svůj den nebo na to ta puška prostě nemá. Na plinking a na lov by to stačilo, ale na střelbu do terče nebo na HFT se nehodí, ale na druhou stranu si M30 na sportovní pušku ani nehraje.

Poznámka později - dal jsem pušce ještě jednu šanci na 30 metrů. Použil jsem diabolky Exact Heavy, které obvykle létají stabilně i z horších hlavní, a jak to dopadlo, vidíte na terči. Tedy nic moc, i kdybych odpočítal tu jednu ránu a prohlásil ji za úlet, tak zbytek je v kruhu o průměru 35 mm.

DSC01807

Artemis M30 015

No, co říct na závěr? M30 je rozhodně zajímavá puška, nic takového tu ještě nebylo. Mezi její silné stránky patří vzhled a výkon. Výborně je vyřešeno především ladění výkonu, když nastavovací šroub regulátoru je přístupný volně zvenku bez nutnosti sundávat pažbu a na dvou manometrech vidíte jaký tlak zbývá v kartuši a zároveň jaký tlak jste nastavili pro střelbu. Mezi slabší stránky patří ergonomie a přesnost, která s tím souvisí a to může někoho odradit.

Artemis M30 019

Děkuji firmě Balistas za zapůjčení zbraně k testu.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru