Fieldtarget

Artemis PP800

Рейтинг:   / 1
ПлохоОтлично 

Ruční zbraně se mimo jiné dají rozdělit na krátké a dlouhé. Spousta střelců preferuje ty krátké. Výhody jsou nasnadě - pistole má malé rozměry a střílíte na kratší vzdálenost, takže nepotřebujete tak velký prostor jako pro střelbu z dlouhých zbraní.

Světu plynových pistolí vládnou napodobeniny palných zbraní na CO2 střílející airsoftovými kuličkami nebo ocelovými BB kuličkami. Tyto zbraně však obvykle nemají drážkovaný vývrt a jsou určeny především k nenáročné zábavné střelbě. Pokud hledáte pistoli s vyšší přesností, s kterou se dá střílet i na terč, tak se musíte poohlédnout po zbraních s drážkovaným vývrtem hlavně.

CO2 pistole vynikají jednoduchostí a snadnou dostupností pohonného média. Stačí si koupit zásobu bombiček a jakmile tlak ve zbrani poklesne, tak jenom vyměníte bombičku a pokračujete ve střelbě. Jejich nevýhodou je velká závislost na okolní teplotě (v zimě si skoro nezastřílíte), dále v porovnání se vzduchem dává CO2 malý tlak, takže mají podstatně nižší výkon. A pokud střílíte hodně, tak je provoz na vzduch mnohem levnější. Bohužel u vzduchu je nutná vysoká počáteční investice do tlakové láhve, ovšem pokud už třeba střílíte z PCP pušky (Pre Charged Pneumatic) a nějakou láhev máte, tak v porovnání s CO2 bombičkami střílíte řádově levněji. Náklady na hnací médium při vystřelení 5000 ran vycházejí s CO2 bombičkami asi na 1500-2000 korun a se vzduchem asi na 50-100 korun a navíc nevytváříte žádný odpad ve formě stovek vyhozených bombiček.

Artemis PP800 001

Čínská firma SPA prodávaná u nás mimo jiné pod značkou Artemis vyrábí dvě řady PCP pistolí - jednoranové PP700 s odsuvným závěrem a zásobníkové PP800 ovládané klasickou kličkou. Model PP800 si nehraje na podobnost s nějakou známou pistolí, ale je vytvořen přísně účelově jako klasická sportovní zbraň určená pro přesnou dopravu diabolek rovnou do cíle. Principiálně a konstrukčně je to jasná odvozenina od pušek PR900W.

Artemis PP800 002

Pistole PP800 se vyrábí s hlavněmi v ráži 4,5 a 5,5 mm o délce 24 cm. Ke zbrani standardně dostanete moderátor, který ořezává výtok stlačeného vzduchu od diabolky a také snižuje hluk, což má pozitivní vliv na nervy sousedů, když si budete chtít odpoledne na zahradě dát pár tréninkových ran do terče.  Není to nijak kompaktní zbraň, celková délka i s nasazeným moderátorem výrazně přesahuje 50 cm (bez kompenzátoru kolem 40 cm, záleží na tom, jak se to měří).

Artemis PP800 013

Kartuše má vnější průměr 22 mm a vnitřní objem se nikde neuvádí, tak jsem ho musel změřit výpočtem. Trubka má sílu stěny 2 mm a na každé straně jsou v ní dost dlouhé zátky, takže uvnitř je asi 115 mm volného prostoru, což dělá zhruba 30 cm3 stlačeného vzduchu.

Artemis PP800 015

Ačkoliv je maximální povolená hodnota plnícího tlaku dle údaje z kartuše stanovena na 200 barů, tak na kontrolním manometru je zeleně vyznačeno jako pracovní rozmezí 75 - 220bar. Doporučuji se jako maximální hodnoty držet 200 barů, přetlakování vám stejně žádný vyšší výkon nepřinese, ba právě naopak.

Artemis PP800 006

Vzduch se do zbraně přepouští pomocí jednoduchého plnícího pinu, který se zasune do bočního otvoru v přední části kartuše.

Artemis PP800 007

PP800 je jedna z mála pistolí na stlačený vzduch, která používá zásobník. Nemusím asi dodávat, že to výrazně zvyšuje faktor zábavy, protože komu by se chtělo nabíjet po každé ráně, že? Tedy nabíjet musíte i tak, protože se jedná o opakovačku, ale cvaknout kličkou je lepší než ještě hledat diabolku a strkat ji do hlavně. Zásobníky na 9 diabolek jsou vyrobené z kombinace hliníku a plastu s vnitřní pružinou, kterou musíte pootočením průhledného krytu natáhnout a v prvním otvoru zajistit jednou diabolkou, abyste pak mohli nabít i další otvory. První diabolka se tam vkládá pozpátku, prostě je to stejný zásobník jako u pušek FX, pro začátečníky je to jako ježek v kleci, nicméně konstrukce je vychytaná a po celou dobu fungoval bezvadně. Zásobník se do pistole vkládá z levé strany a ve správné pozici jej drží magnet.

Artemis PP800

Artemis PP800 008

Oceňuji, že když nechcete používat zásobník, snadno jej nahradíte přiloženou vložkou se žlábkem a můžete diabolky nabíjet po jedné.

Artemis PP800 010

Jednou z věcí, které mě obvykle zajímají je konzistence úsťové rychlosti, která je jednou z podmínek dobré přesnosti. Pro test jsem použil diabolky JSB Hades v ráži 4,5 mm s hmotností 0,547 g a jako měřící přístroj střelecký chronometr AirChrony Mk3. Kartuši jsem natlakoval na 200 barů, střílel přes chrono a sledoval, kdy tlak klesne pod 100 bar. Vystřelil jsem 4 zásobníky po 9 diabolkách, celkem tedy 36 ran. Bohužel, pistole trpí častým neduhem nevyladěných zbraní, které se snaží o papírový maximální výkon bez ohledu na konzistenci rychlosti střely. Jak je patrné z přiloženého grafu, rychlost se během prvních tří ran zvedne až k 16 joulům, pak dalších 6 ran drží jakous takous konzistentní úroveň, aby s dalším zásobníkem začala rychlost více méně lineárně padat až k 170 m/s.  Na prvních pár ranách tedy rychlost vystoupala až k maximu 240,5 m/s a pak na třiceti ranách lineárně klesla o 70 m/s. Co to znamená? Ideální je neplnit kartuši na maximálních 200 barů, ale spíš zhruba tak na 180-190 bar a pak víte, že můžete vystřelit zhruba ten jeden zásobník s výkonem 15-16 joulů. Každý další zásobník už půjde ven s podstatně nižší rychlostí. Defakto to znamená vystřelit zásobník a pak dofouknout. Nicméně musím říct, že je to pistole a ne puška, s kterou střílíte do terče na velkou vzdálenost, takže pokud budete střílet na 10 metrů do plechovek nebo nějakých rozbitných věcí, tak nic nepoznáte, akorát ty poslední rány už tu flašku holt nerozbijou tak snadno a můžete v klidu počítat s nafouknutím po každých čtyřech zásobnících (36 ranách).

Artemis PP800

Artemis PP800 003

Hodnota výkonu reálně dosahuje 16 joulů a to je na pistoli poměrně slušná hodnota, která dost převyšuje valnou většinu pístových vzduchovek.

DSC01975

Z boku jazýčku spouště vystupuje tlačítko manuální pojistky, kterou můžete zbraň zajistit.

Artemis PP800 009

Ovládací klička závěru je opatřena protiskluzovým prstencem z několika gumových kroužků.  Na rozdíl od pušek, je klička vyvedena na levou stranu, protože pistole se drží v pravé ruce a závěrem se manipuluje levou rukou. Vystupující zásobník si vynutil použití vysokých mířidel, jinak byste přes něj neviděli na mušku. Seřizování hledí se provádí otáčením korekčních šroubů pomocí šroubováku.

Artemis PP800 004

Rukojeť je vyrobená z bukového dřeva a na první pohled je ergonomicky tvarovaná, nicméně nedrží se příliš pohodlně. Mám ruku normální velikosti a měl jsem problém rukojeť obejmout a dosáhnout na spoušť. Pokud jsme majitelem medvědí tlapy, tak by to pro vás mohlo být ok, ale pak zase pořádně nestrčíte prst to lučíku, protože otvor pro prst je malý. Sklon rukojeti je dobrý, ale držíte ji vysoko a spoušť je nízko, takže si lámete ukazováček dolů. Působí to na mě dojmem, jakoby to snad udělali schválně takhle mohutné, aby si každý mohl rukojeť přibrousit podle sebe. Ale spíš je to prostě ergonomicky zpackané, hlavně aby to trochu vypadalo a nebylo to drahé.

Artemis PP800 011

Vlastní střelba probíhala bez závad. Ovládání je intuitivní, jen zvednete kličku nahoru, tím odemknete závěr, zatáhnete dozadu, tím natáhnete bicí mechanismus a zároveň zásobník automaticky posune otvor s další diabolkou proti hlavni. Kličku posunete dopředu, tím zasunete diabolku do hlavně, kličku dáte dolů, uzamknete závěr a pistole je připravena ke střelbě. To opakujete dokud nedojdou diabolky nebo vzduch v kartuši. Přesnost se u pistolí zdráhám hodnotit, protože se jim příliš nevěnuji a zveřejnitelné terče střílím s oporou, nicméně zásahy jdou k sobě a nějaký náznak normálního rozptylu tam je. Na kategorii zbraní pro zábavu, která je určena pro plinking a případný lov drobných škůdců je plně dostačující. Nástřelku 9 ran (jeden zásobník) na vzdálenost 10 metrů si můžete prohlédnout na fotografii.

Artemis PP800 005

Upřímně řečeno musím říct, že jsem nečekal, že by ta pistole dokázala vystřelit diabolku v plnotučných 16 joulech. Obvykle se u podobných zbraní uvádí výkon "do 16J", což může znamenat cokoliv do této hodnoty, ale v realitě je to třeba 5J, a tak to pro mě bylo docela překvapení. Ovšem vysoké hodnoty výkonu při prvních ranách jsou dosahovány na úkor celkové konzistence rychlosti diabolek. Podle mého názoru kdyby se ta pistole potunila na výkon kolem 10 joulů, tak by to pořád ještě bylo na pistoli dost, ale konzistentní křivka by byla nabrala daleko příznivější tvar a vzrostl by i počet ran na jedno naplnění. Ovšem tohle je spíš úkol pro majitele, kteří se budou pistolové střelbě věnovat více.

Artemis PP800 014

Děkuji firmě Balistas za zapůjčení zbraně k testu.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru