Fieldtarget

Benjamin 397

Рейтинг:   / 2
ПлохоОтлично 

Tato puška je naprostá legenda, první kusy se vyrobily v roce 1957, vyrábí se dodnes a vyrostly na ní celé generace amerických střelců.

Walter R. Benjamin přišel se svou první vzduchovou puškou již v roce 1882, kdy si ji dle svého patentu nechával vyrábět u firmy Wissler Instrument Co. of St. Louis. Narozdíl od většiny vzduchovek té doby nebyla zamýšlena jako hračka, ale jako plnohodnotná výkonná puška určená k lovu drobné zvěře (pest control), poháněná vzduchem stlačeným pomocí pumpování pohyblivým předpažbím.

Vlastní firma Benjamin Air Rifle Company byla založena v roce 1902 a v St. Louis vyráběla velké množství vzduchovek pro americký trh až do roku 1991, kdy ji koupila firma Crosman, která o rok později převezla výrobní zařízení do East Bloomfield v severní části státu New York. V rámci koncernu Crosman momentálně zaujímá značka Benjamin pozici výkonných zbraní pro dospělé střelce.

Benjamin 397 001

U Benjaminů se rozlišují ráže číslem modelu. Koncové číslo znamená ráži v palcích, model 397 je tedy v ráži .177 palce (4,5 mm) a model 392 znamená ráži .22 palce (5,5 mm). Benjamin je větrovka, která používá ke střelbě předem stlačený vzduch. Ten však do zbraně nedofouknete z tlakové láhve, ale musíte jej stlačit vlastní silou pomocí páky, jejíž zakončení tvoří předpažbí. Zbraně fungující na tomto principu se ve světě označují zkratkou PCA (Pre Charged Air).

Benjamin je představitelem typického amerického stylu, kdy je všechno maximálně jednoduché, funkční a přizpůsobené masové výrobě. Tohle není sportovní puška pro fajnšmekry, ale puška pro davy nadšených střelců, kteří z ní budou na cíl posílat hromady diabolek, bez ohledu na místo, počasí, údržbu a podobné věci.

Příprava ke střelbě je jednoduchá. Výklopné předpažbí sklopíte dopředu a pak ho tlačíte zpět a tím natlakujete vnitřní vzduchovou komoru.

Benjamin 397 012

Tlak ve vzduchové komoře, a tedy i výkon zbraně, závisí na počtu pumpnutí.

Benjamin 397 013

Tady bych jen poznamenal, že závislost výkonu na tlaku a tedy počtu pumpnutí, není lineární. Navíc pumpování není úplně jednoduchá záležitost a potřebujete na to větší než malé množství síly. V zásadě se dá normální silou pumpnout tak 6x, kdy už se dostanete s výkonem na slušných 10J, což pro běžnou střelbu v pohodě dostačuje. S dalším pumpováním se dostanete do fáze, kdy už to přestává být úměrné vynaložené námaze. Pumpnout 10x už je nadlidský výkon a při tom se dostanete jen na 13,5J. V zájmu pokusu jsem schopen překonat i nadlidskou sílu a pumpnul jsem s tím 12x, kdy diabolka dosáhla rychlosti 228 m/s, což s Exactem 0,547g odpovídá energii 14,2J. To mě docela zklamalo, protože jsem toužil po 16 joulech, a proto jsem pokračoval v pokusu s těžším střelivem Exact Heavy 0,67g. Po 12 pumpnutích ukázal chronometr rychlost 215,82 m/s a výkon 15,6J. Tak jsem se hecnul a pumpnul 13x a chrono ukázalo 218,27 m/s, což dává právě těch kýžených 16 joulů. Takže hurá! Povedlo se! Pokud měříte 190 cm, vážíte 107 kg (v době testu...), pumpnete 13x a nabijete tam Heavy, tak si vystřelíte i v 16 joulích. :)

Benjamin 397 014

Závislost rychlosti diabolky na počtu pumpnutí si můžete prohlédnout v prvním grafu.

Benjamin397 velocity

A závislost úsťové energie, včetně těžších Heavy diabolek, na počtu pumpnutí si můžete prohlédnout v druhém grafu.

Benjamin397 energy

Když máte natlakováno, tak zvednete kličku nahoru a tahem dozadu otevřete jednoduchý závěr. Tím také zároveň dojde k napnutí bicího mechanismu. Do žlábku vložíte diabolku, kličku vrátíte dopředu, tím uzamknete závěr a zbraň je připravena k výstřelu.

Benjamin 397 002

Ještě zmíním, že můžete použít i opačný postup, kdy prvně nabijete diabolku a až pak pumpujete, ale tento postup důrazně nedoporučuji. Pumpování je namáhavá záležitost, která si žádá manipulaci s celou zbraní a vyvinutí značné síly, což podstatně zvyšuje riziko nechtěného výstřelu. Takže zásadně pumpovat nenabitou pušku.

Benjamin 397 003

Hledí je naprosto primitivní záležitost, tohle měly pušky před sto lety.

Benjamin 397 004

Mušku tvoří jednoduchý odlitek.

Benjamin 397 005

Pažba i předpažbí jsou vyrobené z černého plastu. Ten je odolný a zároveň škaredý. Prostě jako každý plast.

Benjamin 397 006

Celá zbraň je pokrytá černým lakem, který zajišťuje protikorózní odolnost.

Benjamin 397 007

V lučíku se nachází jednoduchá tlačítková pojistka, která blokuje spoušť a brání tak nechtěnému výstřelu.

Benjamin 397 008

Benjamin 397 je lehká a kompaktní zbraň, váží pouhých 2,5kg. Díky výrazně skloněné rukojeti se poměrně dobře drží.

Benjamin 397 009

Na pušce není žádná montážní drážka nebo lišta, takže nemůžete použít puškohled. Tedy použít ho můžete, ale musíte si v aftermarketu sehnat tuningový díl, takový domeček na závěr. Standard to není. Nicméně myslím, že tato puška se ke střelbě s optikou ani moc nehodí.

Benjamin 397 010

Já střílím přes mechanická mířidla rád, je to otázka na co chcete střílet a co je vaším cílem. Pokud to budou plechovky a terče na blízkou vzdálenost, tak puškohled nepotřebujete.

Benjamin 397 011

 Spoušť je tvrdá ale zvládnutelná, je přesně taková, jakou bych očekával u zbraně této kategorie.

Benjamin 397 015

O co je nabití namáhavější, o to je vlastní výstřel přívětivější. Je to větrovka, takže se při výstřelu nekonají žádné pohyby hmotných těles. Zpětný ráz je prakticky nulový a umožňuje střelci v klidu se soustředit a pozorovat cíl i po vlastním výstřelu.

Benjamin 397 016

Testovací terč jsem střílel na vzdálenost 10 metrů v pozici v leže s puškou opřenou o střelecký klínek. Přesností puška neoslní, ale na plinking nebo lov drobné havěti je plně postačující. Když na to tak teď při psaní recenze koukám, tak jsem tu pušku mohl teda lépe nastřelit, jde to nějak doleva...

Benjamin 397 017

Střelil jsem do terče i pět ran jen tak bez opory. Nevypadá to špatně, prostě větrovka je znát.

Benjamin 397 018

Závěrem bych rád řekl, že jsem od Benjamina 397 moc nečekal - je to černé, plastové, bez optiky... Ale v průběhu se můj názor na něj začal měnit. Ta puška je spolehlivá, bezpečná, má slušný výkon, ono 10 joulů není málo, stará známá Slávie 631 má o čtvrtinu méně, a s trochou snahy a Heavy střelivem se k těm 16J dostanete. Benjamin není úplně levný, jak by se dle provedení dalo očekávat, jeho cena je něco přes 6 tisíc korun. Ovšem i tak patří k tomu levnějšímu a myslím, že pušky v tomto cenovém segmentu, jako jsou lámací Gamo, Hatsany, Slávie atd., poměrně výrazně překonává. Plusové body získává i PCA systém, kdy vlastně máte větrovku, ale nepotřebujete k ní drahé příslušenství (tlakovou láhev a plnění).

Pro úplné děti to není, protože ty budou mít problém s tlakováním, ale dospívajícím střelcům to otevře zcela jiné obzory. A myslím, že i dospělí si s ní užijí slušnou porci zábavy. Na plechovky a odstřel potkana v kurníku je Benjamin 397 ideální záležitost. A v případě této pušky bych možná udělal i výjimku a doporučil ji v ráži 5,5mm (model 392), protože z ní těch diabolek nevystřílíte tak moc, na16J se dostanete mnohem snadněji a na toho potkana v kurníku to bude lepší.

Benjamin 397

Děkuji firmě Balistas za půjčení zbraně k testu.

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru