Fieldtarget

Steyr Hunting 5

User Rating:  / 0
PoorBest 

Rakouská firma Steyr je ve vzduchovkářském světě známá především modely LG110 v nespočetně kombinacích, lišících se od sebe typem pažby, délkou hlavně, délkou tlakové kartuše a několika dalšími detaily. Pro osvěžení paměti vzpomeňme na modely Match, Benchrest, Running Target, Field Target, High Power a High Pover Hunting. Poněkud na okraji zájmu střelecké veřejnosti stála skutečnost, že firma vyrábí i model LGB1 (LuftGewehr Biathlon), který je určen pro biathlonové závody a z toho důvodu je vybaven pětiranovým zásobníkem. Více ran v zásobníku je také samozřejmě velká výhoda u loveckého nebo rekreačního využití. A odtud je už jenom krůček k myšlence upravit osvědčený závodní model na model lovecký.

60-Steyr_Hunting-035

Steyr Hunting 5 je letošní dlouho očekávanou novinkou. Prezentovaná  byla začátkem roku, ale trvalo půl roku než se první kusy dostaly do obchodů a ke svým uživatelům. Konstrukčně se jedná o model LGB1, u kterého bylo dosaženo vyššího výkonu pomocí upraveného regulátoru. Vyrábí se v rážích 4,5/5/5,5 mm, kde v posledně jmenované může výkon dosáhnout až 40 joule. Dodává se v kufru se dvěma zásobníky, přípravkem pro plnění z tlakové láhve a sadou nářadí pro seřízení.

31-Steyr_Hunting

52-Steyr_Hunting-023

Představovaná puška je v klasické ráži 4,5 mm a s výkonem 16 J. Steyr při produkci používá hlavňovinu od dobře známé firmy Lothar Walther. Hlaveň je velmi dlouhá, měří na délku 650 mm, na konci je čokovaná, tedy na posledních několika centimetrech je průměr vývrtu zúžen o pár setin milimetru, což podstatným způsobem zvyšuje přesnost. Hlaveň je v bloku rámu uložena jako volně plovoucí, to znamená, že se nikde nedotýká pažby ani vzduchové kartuše. Ústí hlavně je zakončeno příkladně provedeným zahloubením.

44-Steyr_Hunting-015

55-Steyr_Hunting-026

37-Steyr_Hunting-008

Hunting 5 je vybaven prodlouženou tlakovou kartuší o objemu zhruba 250 cm3 pro zvýšení počtu výstřelů na jedno naplnění. V přední části je osazena kontrolním manometrem cejchovaným do 300 bar, který střelce informuje o zbytkovém tlaku pomocí barevných polí. Žluté pole znamená nízký tlak a nutnost kartuši doplnit, zelené pole znamená provozní tlak a v červeném poli není radno se pohybovat. Jak je u Steyru zvykem, kartuše je hliníková, a proto je celá zbraň velice lehká. Nevážil jsem ji, ale odhaduji ji tak na 3 kilogramy.

43-Steyr_Hunting-014

38-Steyr_Hunting-009

39-Steyr_Hunting-010

Plnění se provádí vyšroubováním kartuše a jejímu naplnění stlačeným vzduchem z potápěčské láhve přes dodávaný přípravek, případně pomocí natlakování ruční pumpou. Vřele doporučuji používat tlakovou láhev místo ruční pumpy, jelikož obojí stojí zhruba stejně, ale z láhve naplníte kartuši bez práce a během několika sekund. Jakožto opakovačce by pušce více vyhovovalo plnění pomocí quickfillu, ale to se dá vyřešit dodatečně (podle posledních zpráv už pušku majitel quickfillem vybavil). Konzistenci jsme při první střelbě měřili jenom orientačně na deseti ranách za sebou a pohybovala se v rozmezí zhruba +-1,5 m/s, což znamená, že není třeba nic řešit, ale radši o to víc střílet.

41-Steyr_Hunting-012

Ke zbrani se dodávají dva pětiranové zásobníky. Mají tvar dlouhého kvádru s pěti otvory pro diabolky vyrobeného z hliníku. Mně tento způsob ze všeho nejvíc připomíná šuplík. Diabolky nejsou v otvorech nijak jištěné, drží je tam jenom přítlak sukýnky. Po zastrčení zásobníku do nabíjecího otvoru už pak diabolky nemůžou vypadnout, protože jsou kryté zepředu i zezadu.

40-Steyr_Hunting-011

46-Steyr_Hunting-017

Ovládání zbraně je velmi netradiční a s podobným se jentak nesetkáte. Biathlon je sportovní disciplína, ve které vyhrává ten, kdo je první v cíli. Ve zbraních určených pro tuto sportovní disciplínu je proto nutné zajistit, aby se z nich dalo střílet velmi rychle a bez změny polohy. A to se v případě Steyr Hunting 5 podařilo dokonale. Je to nejrychlejší systém jaký jsem kdy viděl, když nepočítám samonabíjecí zbraně a SA-DA, který ovšem přináší podstatně sníženou přesnost kvůli vysokému odporu spouště. Na pravé straně rámu se nachází páčka pojistky, jejíž polohy jsou jasně vyznačeny písmeny F (fire) a S (safe) a informují střelce, zda má zbraň zajištěnou nebo ne. Pojistka naštěstí není automatická (jako například u větrovek Walther 1250 nebo Gunpower), ale její použití je ponecháno plně na uvážení střelce.

33-Steyr_Hunting-002

48-Steyr_Hunting-019

45-Steyr_Hunting-016

Samostatnou kapitolu si zaslouží pažba. Je to první výlet Steyru do oblasti loveckých pažeb v kategorii  vzduchových zbraní. Zpracování je na velmi dobré úrovni, oproti modelům FT/HP je to veliký pokrok, protože obecně zpracování dřevěných částí Steyrů se nepohybuje na úrovni adekvátní ceně, a to se snažím vyhnout tvrdším slovům jako bída a katastrofa. Pažba na Hunting 5 je však jiný level. Sice nemá nastavitelné prvky jako FT, ale velmi dobře se drží v ruce, k čemuž přispívá především velký thumbhole otvor a výrazně dopředu skloněná rukojeť, která je pokrytá zdrsněním pro zamezení klouzání. Výřezy na rukojeti pro prsty pravé ruky jsou velmi výrazné a umožňují jistý úchop, ovšem vzbuzují ve mě obavy o ergonomii v případě střelce s nestandardní rukou. Nápis STEYR po obou stranách zbraně dle mého názoru působí poněkud rušivě, tohle si mohli designéři v klidu odpustit. Nadruhou stranu, nemusí se za své jméno stydět. V zadní části je umístěna výrazně vykrojená gumová botka, která je navíc vertikálně stavitelná, a to u loveckých pažeb rozhodně nebývá zvykem.

62-Steyr_Hunting-037

42-Steyr_Hunting-013

49-Steyr_Hunting-020

Zbraň je v horní části vybavená standardní 11 mm rybinou pro montáž optického zaměřovače. Testovaná zbraň byla osazena puškohledem Nikko Stirling 10-50x60, která však byla vzhledem k hraně lícnice dosti vysoko a neumožňovala pevné a přirozené přilícení. Lícnice není stavitelná a proto bude nutné použít nižší montáže a zřejmě i použít vhodnější (menší) optiku.

46-Steyr_Hunting-017

47-Steyr_Hunting-018

50-Steyr_Hunting-021

Zkoušku střelbou jsme prováděli v bývalém vojenském prostoru Hadačka. Postavili jsme krabici s terči na zem, pak jsme vzdálenost změřili laserovým dálkoměrem a ten ukázal 37 metrů. Trochu foukalo, ale příliš to střelbě nevadilo. Vlastní střelba probíhala v pozici v sedě s oporou o FT podsedák. Nejprve se do zásobníku vloží diabolky. Mechanismus se napne tlakem na postranní páku směrem dozadu. Zásobník se vloží zprava do nabíjecího otvoru. Při zasouvání střelec cítí tlak protipružiny, která zajišťuje pohyb zásobníku při opakovacím cyklu. Po zasunutí nadoraz je zbraň připravena ke střelbě. Po výstřelu střelec pouze ukazováčkem pravé ruky lehce zatáhne za páku nějaké dva centimetry směrem dozadu a zbraň je okamžitě připravena k dalšímu výstřelu. Páka je umístěna tak, aby ji ukazovák přirozeně našel, po pár výstřelech jsem natahoval úplně automaticky bez přemýšlení. Po vystřelení poslední rány se automaticky aktivuje vnitřní pojistka proti výstřelu naprázdno, střelec uchopí vysunutý zásobník a zároveň stlačí pojistku pod zásobníkem, lehce zatáhne a vyjme zásobník ven ze zbraně a vymění ho za jiný. Nebo má také možnost zásobník nevytahovat a naplnit ho diabolkama přímo ve zbrani. Vše fungovalo bezvadně bez jakéhokoliv problému. Přesnost zbraně je velmi dobrá, nejlepší terčík si můžete prohlédnout na přiložené fotografii.

36-Steyr_Hunting-005

54-Steyr_Hunting-025

51-Steyr_Hunting-022

Znatelný rozdíl mezi Hunting 5 a modelem FT je ve spoušti. Spoušť je vyrobená z hliníkového odlitku, tady musím podotknout, že její opracování nedosahuje kvality ostatních částí zbraně, jsou na ní vidět prolisy a drobné otřepy, také tvar je dosti hrubý. Hunting 5 je vybaven spouští s loveckou charakteristikou chodu, snadnost spouštění jako u FT od ní nečekejte, ale je nutné říct, že spoušť je stavitelná, takže to může být do značné míry otázka nastavení a také osobních preferencí střelce.

65-Steyr_Hunting-040

61-Steyr_Hunting-036

Co říct závěrem? Jedná se o velice přesnou zbraň loveckého typu té nejvyšší kategorie. Konstrukčně vychází ze sportovního modelu LGB1, což může být její největší výhoda z hlediska přesnosti střelby a použití náročnými závody prověřeného mechanismu, ale zároveň nevýhoda, protože například diskový zásobník, typický pro lovecké zbraně, disponuje větší kapacitou a nevyčnívá tolik do strany, takže nehrozí jeho zachycení například o větve. Nicméně není to plastový domeček jako třeba u AA nebo FX, lze u něj použít i nízké montáže a nebude vadit kolečku paralaxy. Puška umožňuje velmi rychlé opakování výstřelů a je na svou velikost až nezvykle lehká. Jak jsem již uvedl, jedná se o novinku, kterou teprve musí prověřit čas. Každopádně své příznivce si mezi vzduchovými střelci tato unikátní zbraň jistě najde.

64-Steyr_Hunting-039

59-Steyr_Hunting-032

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru