Fieldtarget

BSA Techstar

User Rating:  / 0
PoorBest 

Další z představované skupiny anglických větrovek je zbraň vyráběná legendární firmou BSA. První zmínky o společnosti se datují do roku 1689, kdy král Vilém III. Oranžský  z  obavy z invaze ostře kritizoval dosavadní praxi získávání zbraní z Holandska. Tato slova dala vzniknout společenství několika Birminghamských zbrojířů, které po zkušební dodávce uzavřelo s vládou kontrakt na dodávky 200 mušket měsíčně za cenu 17 šilinků za kus.

Za formální počátek firmy se pak považuje rok 1861, kdy během období Krymské války několik zbrojířských mistrů založilo společnost s názvem BSA (The Birmingham Small Arms Company Limited). Pro odlišení své produkce zvolili znak ve tvaru tří zkřížených pušek, které se následně staly jejich chráněnou obchodní známkou. V době největšího rozmachu za druhé světové války firma zaměstnávala 28000 lidí a vyráběla široký sortiment výrobků od munice po motocykly. Za zmínku stojí především půl milionu kulometů pro stíhačky Spitfire a Hurricane, 400 000 samopalů Sten, 3,5 milionu zásobníků nebo 750 000 protiletadlových raket. V současné době se firma již nezabývá vojenskou výrobou, ale pokračuje ve výrobě vzduchových zbraní, loveckých a sportovních pušek. Známé jsou i střelecké optiky vyráběné pod značkou BSA.

100_3519 BSA Techstar

Nosnou část vzduchovkové produkce tvoří několik typů pístových vzduchovek a větrovek. Z pístových stojí za zmínku modely Meteor, Comet, Supersport, Lighting a nově Tactical, což je model Lighting osazený do odolné plastové pažby s atraktivním designem. Z větrovek vzpomenu základní model Hornet, dále Techstar (prodávaný i pod názvem Lone Star), model Scorpion s kličkou, model Ultra, což je velmi krátká karabina (dle mého názoru až přehnaně zkrácená, ale zbraně tohoto typu jsou ve Velké Británii velmi populární) a velkokapacitní model SuperTen MK3, který je díky rozměrné tlakové kartuši schopen vystřelit přes 200 ran s výkonem 16J. Větrovky se nabízejí s různými délkami i průměry hlavní (Bullbarrel), v různých rážích a několika výkonových kategoriích, takže pro uživatele je k dispozici značné množství variant.

100_3522 BSA Techstar

Představovaná větrovka je jednoranný model Techstar v ráži 4,5 mm s výkonem 16J. Techstar konstrukčně vychází z modelu Hornet, ale neobsahuje regulátor. Celková délka od botky po konec hlavně činí 945 mm. Hlaveň je desetidrážková, má na délku 470 mm a na konci je opatřená závitem pro případnou montáž doplňků. Samotná puška bez příslušenství jako je optika nebo dvojnožka pak váží rovné 3 kg. Tlaková kartuše je nevyjímatelná, na jejím konci se nachází šroubovatelná krytka, pod kterou se skrývá nástavec pro plnění stlačeným vzduchem (quickfill). Maximální plnící tlak je 232 bar a vydrží na cca 100 výstřelů.

U tohoto modelu je konstrukce podřízená především co nejnižší ceně, to však nemá vliv na výslednou kvalitu. Zpracování je na výborné úrovni, je vidět, že na dobré řemeslo v BSA nezapomněli. Zbraň neobsahuje ukazatel tlaku v kartuši. To střelci způsobuje problémy nejen při odhadování, ve kterém okamžiku doplnit stlačený vzduch, ale především při přepouštění z láhve s vyšším provozním tlakem (300 bar) vzniká nebezpečí přetlakování kartuše. Řeší se to přídavným manometrem na hadici s nástavcem quickfillu.

100_3523 BSA Techstar

Pažba je vyrobená z mořeného bukového dřeva s výraznou lícnicí typu Monte Carlo. Úchopové části jsou zdrsněné pěkně provedenou hlubokou rybinou. Zbraň neobsahuje žádná mechanická mířidla, jelikož u zbraní tohoto typu se jejich využití nepředpokládá, protože vzhledem k velikosti běžných cílů a k dosahované přesnosti je střelba přes otevřená mířidla prakticky nemožná. Na horní části zbraně se proto nachází vyfrézovaná drážka pro montáž optického zaměřovače o standardním rozměru 11 mm.

Netradičním způsobem je řešeno nabíjení. Po stisknutí tlačítka na pravé části závěrového mechanismu vyskočí vzadu tyčka závěru a dojde tak k odkrytí nabíjecího okénka, do kterého se zasouvá diabolka. Po zasunutí diabolky však nedojde k napnutí bicího mechanismu. K tomu dojde až po stisknutí rozměrného hmatníku vpředu pod kartuší (dvěma prsty levé ruky držící předpažbí), který je dobře vidět na fotografii při pohledu z boku. Celkově se jedná o velmi bezpečný způsob manipulace, i když trochu nepohodlný. Jelikož se jedná o zbraň hojně využívanou k lovu drobné zvěře, tak záměrem výrobce pravděpodobně bylo umožnit střelci, aby i se střelou zasunutou v hlavni nemusel mít dlouhodobě napnutý bicí mechanismus a šetřil tak bicí pružinu, kterou může natáhnout až těsně před výstřelem. Vpravo umístěná posuvná pojistka proti nechtěnému výstřelu pak působí značně zbytečným dojmem a vůbec by tam nemusela být.

100_3526 BSA Techstar

Vlastní střelba pak přináší díky absenci zpětného rázu, příjemné spoušti, vysoké přesnosti a minimálnímu hluku při výstřelu čistou radost znásobenou možností tuto zábavu provozovat prakticky kdekoliv, kde je zajištěna bezpečnost osob a majetku, bez nutnosti návštěvy oficiálních schválených střelnic. BSA Techstar je krátká a lehká, tudíž je snadno ovladatelná, dá se vydržet z ní bez námahy střílet celý den. Pažba se výborně drží - je to způsobeno hlavně vhodně zvolenou šířkou rukojeti, která je navíc značně prohnutá směrem ke spoušti a výraznou lícnicí. Co se týká přesnosti, tak není problém držet se v 3cm rozptylu na vzdálenost 45 metrů. Cena holé zbraně bez příslušenství se pohybuje kolem hranice 13 000 korun.

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru