Fieldtarget

EDgun Leshiy

User Rating:  / 12
PoorBest 

Před půl rokem na výstavě IWA2016 v Norimberku jsem si všiml ve stánku firmy EDgun jedné velmi zajímavé zbraně. Tenkrát jsem měl možnost si tuto novinku jen zběžně prohlédnout a prohodit pár slov s jejím konstruktérem a zároveň majitelem firmy, takže jsem se těšil, až ji budu moct někde vyzkoušet. Vždycky když si člověk myslí, že už ho nic nepřekvapí, tak se objeví něco, co ho přesvědčí o opaku. Každopádně EDgun Leshiy je zcela inovátorská konstrukce a nepřipomíná nic, co by tady už bylo někdy v minulosti.

Edgun Leshiy-003

Těžko říct, proč Eduard Gafarov zvolil název Leshiy (Lešij). Když jsem se ho v Norimberku ptal, co to vlastně znamená, tak jsem dostal odpověď, že je to staroslovanský lesní duch, který občas lákal pocestné do lesa a do bažin, kde zabloudili. A v tom případě se vám může hodit krátká skládací puška. I když myslím, že tyhle urban legendy se tvoří až poté, co taková zbraň vznikne a přemýšlí se jak její název ozvláštnit nějakou historkou. Osobně mi "survival PCP" puška moc smyslu nedává, ale to nic nemění na tom, že její využití je rozhodně víceúčelové.

Edgun Leshiy-001

Edgun Leshiy-047

Zbraň je obtížně zařaditelná do nějaké kategorie. Nejvíce připomíná pistoli s přídavnou pažbou, ale to by musela fungovat i samostatně bez pažby, což není možné, takže se jednoznačně jedná o pušku. Myslím, že nejlépe ji vystihuje označení skládací karabina. Materiálem použitým k výrobě je ocel a hliníková slitina, obráběná z plného materiálu na CNC strojích.

Edgun Leshiy

Zbraň se dodává v kvalitním kufru, s vylamovatelnou pěnou, takže vnitřní prostor se dá tvarovat podle puškohledu, případně podle dalšího potřebného příslušenství.

Edgun Leshiy-037

Edgun Leshiy-036

Puška se vyrábí jako multirážová, a tím nemyslím, že ji můžete mít ve více rážích, ale opravdu multirážová, kdy k pušce můžete mít několik hlavní a vyměníte je kdykoliv vás napadne do jedné minuty s pomocí jednoho imbus klíče.

Edgun Leshiy-035

Edgun Leshiy-044

K představované zbrani jsem měl k dispozici dvě hlavně, obě z produkce Lothar Walther. Původně přišla v ráži 5,5mm a v kufru byla ještě hlaveň s ráží 4,5 mm (dodává se i s ráží 6,35 mm), každá s celkovou délkou 25 cm.

Edgun Leshiy-011

Edgun Leshiy-030

Přerážování je otázkou doslova pár vteřin. Nejprve imbusovým klíčem č.4 povolíte dva šrouby na pravé straně, pak zatlačíte zepředu na hlaveň (když se to ochodí, tak asi vypadne sama) a vyjmete ji ven ze zbraně.

Edgun Leshiy-031

Hlaveň je naprosto jednoduchá trubka, bez jakýchkoliv tvarů, pouze s náběhem do komory.

Edgun Leshiy-032

Do otvoru zasunete jinou hlaveň, zaklapnete pažbu, tím se vám vymezí hloubka jejího zasunutí, aby hlaveň dobře těsnila ke kartuši, a dotáhnete dva šrouby na pravé straně, které jste předtím povolili. Samozřejmě musíte dávat pozor, abyste do zbraně nevsunuli hlaveň naopak. Komora na hlavni není nijak značena, ale náběh pro diabolku do hlavně lze snadno poznat.

Edgun Leshiy-033

Po výměně hlavně musíte znovu nastřelovat, jelikož bod zásahu se posune o pár centimetrů předem neznámým směrem.

Edgun Leshiy-049

V přední části pod hlavní naleznete magnet, kterému odpovídá druhý magnet na zadní části pažby. Při zlomení pažby se magnety k sobě přichytí a pomáhají tak držet zbraň zlomenou.

Edgun Leshiy-004

Edgun Leshiy-007

Na levé straně rámu a na obou stranách plastové rukojeti je vyvedeno logo firmy EDgun - pes s useknutým ocasem.

Edgun Leshiy-005

Edgun Leshiy-042

Leshiy má velmi originální způsob ovládání. Zbraně jsou obvykle skládací z důvodu zmenšení jejich velikosti. Tady však bylo sklápění využito jako ovládací prvek.

Sklopením pažby vlevo a dopředu dojde k napnutí bicího mechanismu a zároveň k odkrytí nabíjecího otvoru do hlavně.

Jednotlivé fáze nabíjecího cyklu si můžete prohlédnout na sekvenci níže.

2016-11-16 Edgun Leshiy

Na úderníku se nachází boční výstupek, na který při sklopení tlačí valivé ložisko na hřídeli těsně u otočného čepu pažby.

Edgun Leshiy-006

Edgun Leshiy-014

Edgun Leshiy-015

Po sklopení pažby do přední polohy se odkryje hlaveň, do které je tak možné pohodlně vložit diabolku.

Edgun Leshiy-016

Edgun Leshiy-028

Po zpětném zaklapnutí drží obě části zbraně v přímce odpružená západka, podobně jako v klasických lámacích vzduchovkách.

Edgun Leshiy-029

Pojistka je automatická, aktivuje se tedy při každém natažení bicího mechanismu - vyskakuje tím, že na ni z druhé strany při zlomení zatlačí kartuše. Pokud nechcete automaticky zajišťovat, pak pažbu zlomíte jenom v úhlu asi do 170° a tím napnete úderník, aniž byste ho zajistili, protože kartuše se nedotkne pojistky. Tlačítko pojistky je snadno přístupné pro ukazováček střílející ruky a funguje ve dvou stupních. Moc jsem to nepochopil - prvně je zajištěno, pak je tak trochu zajištěno a nakonec je úplně odjištěno a dá se vystřelit.

Edgun Leshiy-010

Edgun Leshiy-020

Tlaková kartuše tvoří zároveň pažbu a pracuje s maximálním tlakem 300 bar. Na konci kartuše je nasazena botka s otvorem pro manometr, který střelce informuje o aktuálním použitelném tlaku vzduchu.

Těsně před manometrem zbylo místo pro otvor pro plnící pin (quickfill) se standardním závitem DIN 1/8, kterým se do zbraně přivádí stlačený vzduch z potápěčské láhve.

Edgun Leshiy-012

 Plnící otvor je překryt otočnou krytkou, která v mezipolohách jasně cvakne a účinně chrání otvor před vnikem nejrůznějších nečistot.

Edgun Leshiy-034

Botka pažby je hliníková s vyfrézovanými zářezy, které působí proti klouzání botky po oblečení, když si ji zapřete do ramena.

Edgun Leshiy-009

Spodní část pažby tvoří jakýsi hák s odpruženým ramenem. Jeho význam mi zůstal skrytý, tuším, že pravděpodobně to bude něco na způsob karabiny, za kterou si zbraň můžete bezpečně pověsit třeba na opasek nebo někam pod oblečení.

Edgun Leshiy-008

Složený Leshiy zabere velmi málo místa, na délku má pouhých 36 cm. Rozložený pak dosáhne na 64 cm a celá zbraň bez optiky váží jen 1,55 kg.

Edgun Leshiy-018

Zbraň neobsahuje žádná mechanická mířidla, což je poněkud škoda. Pro montáž optického zaměřovače je určena horní weaver lišta. Mezi hlavní a lištou jsou vyfrézovány odlehčovací otvory, které zároveň zvyšují stavební výšku, což umožňuje přilícení i bez použití velmi vysokých montáží, což je jinak velký problém zbraní s přímou koncepcí, kdy horní hrana pažby a hlaveň tvoří přímku. Také z tohoto důvodu je vyosený kompenzátor hluku. Diabolka tak vylétá z otvoru v jeho spodní části.

Edgun Leshiy-041

Chvíli jsem přemýšlel, jakým zaměřovačem zbraň osadit, až jsem nakonec zvolil to nejmenší, co jsem našel - ultrakompaktní puškohled CZUB 4x28mm s klasickou osnovou duplex. Na nějakou zvlášť přesnou střelbu není vhodný díky chybějící paralaxe a mizernému obrazu, ale Leshiy není žádný terčový speciál a velikostně se k němu skvěle hodí.

Edgun Leshiy-002

Weaver lištou je vybavena i spodní část předpažbí a teoreticky by mohla sloužit k připevnění svítilny nebo jiného příslušenství, ovšem není mi jasné, jestli by to nevadilo při nabíjení.

Edgun Leshiy-019

Hlaveň je zakončena velmi účinným kompenzátorem hluku, který má vevnitř sofistikovaně tvarované přepážky. Ty jsou vyrobeny z tvrzeného plastu a dají se snadno vyjmout z důvodu občasného vyčištění.

Edgun Leshiy-021

Edgun Leshiy-022

Střelecký test jsem provedl na vzdálenost 30 metrů v sedě s oporou o klínek pod koleno. Nejdříve jsem střílel s diabolkama JSB Exact Jumbo v ráži 5,5 mm s hmotností 1,03 g. Mimochodem výrobce ve svém návodu výslovně doporučuje používat výhradně diabolky JSB, s diabolkami jiných značek nezaručuje přesnost. Spoušť není nijak regulovatelná, ovšem je už z výroby nastavená překvapivě dobře. Chod je krátký (3 mm) a odpal bodový a snadno čitelný, dost se to blíží mým představám o správném nastavení. Jazýček je hluboce vykrojený a prst na něm spočívá s jistotou. Mezi jazýčkem a plastovou rukojetí je šroub, který tvoří doraz spouště. V přesnosti mě limitoval především puškohled s nízkým zvětšením a tlustým křížem, který se obtížně usazoval na střed terče. Foukal poměrně čestvý vítr v poryvech z pravé strany, tak jsem jej občas podle pocitu kompenzoval mířením lehce vpravo.

Edgun Leshiy-039

Po výměně hlavně za 4,5 mm a změně diabolek na JSB Exact 4,52 s hmotností 0,547 g, došlo k posunu nástřelu asi opět centimetrů vpravo dolů, částečně jsem to doklikal, ale podle terče je vidět, že evidentně ještě málo, už se šeřilo, trochu pršelo a v optice jsem zásahy špatně viděl.

Edgun Leshiy-038

Přilícení je díky zvýšené základně pro optiku poměrně dobré, ale kartuše studí do tváře. Plastová rukojeť je úzká a krátká, je na ní místo tak na dva prsty, malíček už vám leží na hraně. Klidně mohla být o něco delší, ale to už by bylo na úkor designu.

Edgun Leshiy-043

Délka pažby je dostatečná, ale při střelbě je nutné věnovat zvýšenou pozornost manipulaci, protože zbraň je krátká a musíte mít neustále pod kontrolou, co se nachází před hlavní. Ale to je společné všem krátkým puškám a především bullpupům.

Edgun Leshiy-040

Jak puška funguje při střelbě si můžete prohlédnout na krátkém videu: https://www.youtube.com/watch?v=CcWJ7S7RWFw

Edgun Leshiy-050

EDgun Leshiy je vskutku originální zbraň plná nečekaných konstrukčních řešení. Zároveň je vyroben velice kvalitně a za použití špičkových materiálů a dílů. Jeho doménou jsou především plinking na plechovky a zábavná střelba, případně lov, a to vše při minimálních rozměrech a hmotnosti, takže se pro něj vždycky snadno najde místo, ať už v kufru auta, nebo jen tak v batohu či pod bundou při vycházce za město. Prostě dokonalá malá hračka pro velké kluky!

Edgun Leshiy-052

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru