Fieldtarget

Air Arms S510 TDR

User Rating:  / 3
PoorBest 

Proč se tahat s velkou puškou, když můžu mít něco skladného? To je základní úvaha při zvažování nákupu pušky ve stylu TDR (Take Down Rifle).

Primárním důvodem pro vznik těchto pušek je možnost snížit jejich celkové rozměry pro snadný transport. Tyto pušky jsou tradičně spojovány s různými dobrodruhy a cestovateli, kteří se při pobytu v divočině bez zbraně neobejdou, ale zároveň si nemohou dovolit sebou tahat nic velkého a těžkého. Ale nemusíme chodit někam daleko do džungle, stačí se podívat na typický kufr pro dlouhou zbraň, když chcete jet třeba s rodinou na chatu. Pak rychle zjistíte, že skládací puška není vůbec špatný nápad.

AirArms TDR 018

AirArms TDR 039

Dalším důvodem je fakt, že střelci mají v poslední době čím dál víc důvodů, proč nevytrubovat do světa, že nesou v ruce zbraň a skládací pušky jsou v obalech, které jsou nenápadné a neprovokují anti-zbraňové aktivisty k hysterickým záchvatům.

AirArms TDR

Anglická firma Air Arms na to šla jednoduše. Jako základ vzala osvědčenou karabinu S510, ke které vymyslela spolehlivý způsob přichycení přídavné pažby. Pažbu tvoří dlouhá trubka s gumovou botkou na jednom konci a s třemi jistícími kolíky na druhém konci. Skrz trubku vede tyčka se závitem, kterým se pažba přišroubuje k tělu zbraně. Pro snadné šroubování je tyčka zakončena kolečkem většího průměru s protiskluzovými vrypy, takže při nasazování nebo sundávání pažby se obejdete bez jakýchkoliv nástrojů. Pokud chcete pažbu nasadit, tak jednoduše zastrčíte vystupující kolíky na pažbě do třech otvorů ve zbrani a otáčením kolečka u botky oba díly sešroubujete k sobě. Pevnost spoje navíc zvyšují tři výstupky na čelním dílu pažby, které při dotažení zapadnou do odpovídajících drážek ve styčné ploše na zadní části zbraně.

AirArms TDR 026

AirArms TDR 003

Zásobníky jsou standardní diskové, kryté plastovým domečkem. Při natažení postranní ovládací páky dojde k napnutí bicího mechanismu a k otočení zásobníku o jednu desetinu otáčky. Při zpětném pohybu zasune nabíjecí trn diabolku ze zásobníku do hlavně, závěr se uzamkne a zbraň je připravena k výstřelu.

AirArms TDR 001

AirArms TDR 016

AirArms TDR 020

Ve spodní části lícnice zbylo místo pro držák na dva zásobníky. Nějaká ta rána navíc se vždycky hodí, a když je zásobník hned po ruce, tím líp.

AirArms TDR 022

Ve spoušťovém jazýčku je umístěna jednoduchá tlačítková pojistka, která blokuje jeho pohyb a tím zajišťuje zbraň proti výstřelu. Spoušť je částečně seřiditelná, lze na ní seřizovat její odpor a délku chodu.

AirArms TDR 004

Zbraň se plní stlačeným vzduchem přes tradiční Air Arms nástavec, který má poměrně složitý tvar a nemanipuluje se s ním zrovna snadno. V poslední době to vypadá, že firma ho opouští ve prospěch jednoduchého pinu, jak je vidět třeba na modelech FTP900 nebo Galahad.

AirArms TDR 005

Aktuální stav tlaku v kartuši můžete snadno odečítat z kontrolního manometru, který je umístěn ve spodní části předpažbí. Toto umístění má výhodu v tom, že když plníte, tak vám hlaveň nemíří do obličeje jako při tradičním umístění na tlakové kartuši. Na druhou stranu manometr v předpažbí komplikuje použití palmrestu a také spodní UIT lišta pro uchycení bipodu nebo řemenu je kvůli tomu poměrně krátká.

AirArms TDR 006

Vlastní hlaveň je kryta duralovou trubkou, která plní ochrannou funkci a také nese závit pro připevnění přídavného moderátoru.

AirArms TDR 007

AirArms TDR 011

Zbraň byla pro účely testu osazena optikou 4-12x40 Sightron S1 s osnovou typu Ballistic dot, která se k pušce hodí svou velikostí i parametry. Optika je upevněna v dvoudílné montáži střední velikosti určené pro 11mm drážku. Nízké nebo jednodílné montáže se nedají použít kvůli zásobníku vystupujícímu nad úroveň rámu.

AirArms TDR 015

Co se týká vlastní střelby, tak to nějak není ono. Puška se sice díky pistolové pažbičce skvěle drží a dosah prstu na spoušť je takřka ideální, ale je těžká na předek a předpažbí je dost krátké, takže třeba při střelbě s oporou si zbraň opíráte o holou kartuši. Další nepříjemností je fakt, že pažba je příliš dlouhá a to střelce nutí posouvat opěrnou ruku do přední pozice. Mám celkem dlouhé ruce, ale i pro mě by měla být kratší asi tak o 3 cm.

AirArms TDR 016

U větrovek je potřeba natahovat poměrně silné bicí pružiny, které zvládnout otevřít tlakový ventil, a proto je natahování zpřevodovanou boční pákou mnohem příjemnější řešení než klasická klička.

AirArms TDR 024

Výkon vzduchových zbraní kolísá se změnou tlaku v kartuši, dále podle vnější teploty, hmotnosti střeliva a dalších faktorů, a proto výrobci u zbraní nastavují výkon pod zákonem limitovaných 16 joulů, aby se nedostali do křížku se zákonem, takže obvykle mají dobře seřízené pušky výkon lehce přes 15 joulů. To je v pořádku, protože nikdo nechce riskovat vyloučení ze závodu, nicméně v tomto případě to výrobce s opatrností trochu přehnal, protože změřený výkon se pohyboval kolem 13 joulů, což osobně už považuji za špatně nastavenou zbraň. Nicméně tato konkrétní puška byla majitelem zakoupena pro střelbu na siluety (disciplína, kde se střílí vstoje bez opory na kuře na 20y, kance 30y, krocana 36y a berana 45y), takže nižší výkon nevadí a z důvodu nižší spotřeby vzduchu přináší nějaké ty rány navíc.

AA S510 TDR

AirArms TDR 041

U střeleckého testu jsem musel delší dobu laborovat s výběrem střeliva. Nakonec TDRku nejlépe sedly Exacty v ráži 4,53mm, speciální série s hlubším otvorem v sukýnce a zesíleným prstencem kolem hlavičky pro lepší vedení v drážkách. S těmi se pětiranové nástřelky na 30 metrů za slabého větru schovají pod korunovou minci (průměr 20mm).

AirArms TDR 042

AirArms TDR 044

Co říct závěrem? V podstatě se jedná o starou známou S510, se všemi jejími výhodami jako je ověřená konstrukce, použití kvalitních materiálů nebo velmi dobré zpracování, ale i s tradičními Air Armsími bolestmi jako je podivný quickfill, občas problémy s otáčením zásobníků, obtížné ladění konzistence a výkonu, nutnost používat vyšší montáže a skřípající spoušť. Způsob uchycení odnímatelné pažby je jednoduchý a spolehlivý, jen ji musíte při montáží dobře přitáhnout, jinak budete při střelbě cítit vakl mezi pažbou a rámem. Při rozložení puška zabere skutečně málo místa a ještě vám v kufru zbyde místo na pár krabiček diabolek nebo na jiné příslušenství. Dodávaný originální kufr je poměrně kvalitní a pušku dobře chrání před poškozením na cestách díky molitanu vyřezaného podle obrysu zbraně. Takže pokud jsou pro vás malé přepravní rozměry důležité, ale přitom se nechcete ochudit o užitkové vlastnosti velké pušky, může být pro vás Air Arms S510 TDR vhodnou volbou.

AirArms TDR 040

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru