Fieldtarget

SPA PR900W

User Rating:  / 27
PoorBest 

Často píšu o zbraních, u kterých je hlavním kritériem přesnost. Nedávno jsem psal o zbrani, u které je hlavním kritériem výkon. Tentokrát se rozepíšu o zbrani, u které je nejdůležitějším hlediskem cena. Zapomeňte na sofistikované spouště a pažby, regulátory a tuningové doplňky. Prostě si představte, že chcete slušně střílet za co nejmíň peněz. Jde to?

DSCN2200

Recept zdánlivě není tak složitý. Prostě vytvoříte pušku, která má nejjednodušší konstrukci, skládá se z nejméně součástek a vyrobíte ji tam, kde je nejlevnější pracovní síla, tedy v Číně. O modelech P12 a M10 firmy Shaoxing Snowpeak Air Gun Factory (zkratka SPA - Snow Peak Airgun) jsem psal poměrně nedávno, tentokrát se podíváme, jak si povede PR900W.

DSCN2018

DSCN2009

Nevím, kdo byl pro tuto pušku vzorem, připadá mi to jako mix několika pušek a vlastních nápadů. Vnitřním uspořádáním to zdaleka nejvíc připomíná prastarý Crosman 167 (a jeho kopii QB78), akorát ještě více zjednodušený. Ta 40 let stará konstrukce má tu podivnou vlastnost, že ať děláte, co děláte, těžko se vám na ní podaří něco zkazit. A zároveň se skládá z doslova několika součástek, takže je výrobně nenáročná a tím samozřejmě levná.

DSCN2019

DSCN2010

V případě modelu PR900W se jedná o PCP (Pre Charged Pneumatic) větrovku s válcovým závěrem ovládaným klasickou klikou. Příjemnou vlastností je skutečnost, že pušku můžete volitelně používat s vloženým zásobníkem na 9 ran jako opakovačku nebo můžete s jednoduchou vložkou nabíjet diabolky jednotlivě a střílet po jedné ráně.

DSCN2008

Když se s puškou poprvé seznámíte a chytnete ji do ruky, tak vás ihned zarazí, jak je drobná a působí velice subtilním dojmem. Celková délka od botky k ústí hlavně je hezkých 98 cm a její hmotnost pak činí pouhých 2,25 kg. Zdání zbraně pro děti však silně klame, protože ta puška je schopna dosahovat nečekaných výkonů.

DSCN2020

Ráže testované zbraně je 4,5 mm (dodává se i v 5,5 mm) s délkou hlavně 50 cm. Hlaveň je v rámu chycena třemi šrouby (jeden aretační a dva přítlačné) a kvůli úspoře hmotnosti je její průměr jen 12 mm. Stejný průměr hlavní používá na některé své modely třeba firma Air Arms a musím říct, že k nim mám těžko definovatelnou nedůvěru, prostě na můj vkus to příliš pruží.

DSCN2029

Hlaveň je krytá mohutným hliníkovým nástavcem, který je zároveň nosičem mušky. Uvnitř nástavce se skrývá menší překvapení, vnitřní otvor je o pár milimetrů širší a je v něm plastová vložka se čtyřmi komorami, tedy jakýsi pokus o kompenzaci hluku. Samozřejmě vzhledem k minimálnímu objemu komor nejde o plnohodnotný tlumič, nicméně tlumící efekt na nervy sousedů je poměrně znatelný.

DSCN2004

Puška existuje i ve verzi CR600W na CO2 bombičky, která je ještě o něco levnější a nepotřebujete k ní poměrně drahé pumpy nebo potápěčské láhve a nemusíte řešit plnění. Na druhou stranu zdaleka nedosáhnete výkony jako se stlačeným vzduchem a k tomu budete značné závislí na okolní teplotě. Navíc CO2 bombičky jsou poměrně drahé, takže pokud bude střílet více, tak se to nevyplatí. U vzduchu sice zaplatíte vyšší počáteční investici za láhev, ale pak už střílíte prakticky zadarmo.

DSCN2014

Spoušť je vyrobená na hranici primitivnosti, tvoří ji dvě odpružené páky v plechovém domečku, který je přivařený k trubce, která tvoří kartuši, jednodušeji už to nejde. Podle údajů výrobce má být spoušť stavitelná, ale nic takového jsem neobjevil. Vlastně je tam ve spoušti malý imbus, kterým by snad šla nastavit délka chodu, ale označovat ho za "adjustable trigger" je dost odvážné tvrzení. V přední části lučíku se nachází tlačítková pojistka, která při zamáčknutí blokuje celou spoušť a tím znemožňuje výstřel.

DSCN2011

Pažba je zakončená jednoduchou gumovou botkou s protiskluzovými zářezy.

DSCN2012

Pod hlavní je umístěna tlaková kartuše. Její průměr je 22 mm, délka vnitřního prostoru bude odhadem asi 25 cm a při tloušťce stěny 1,5 mm mi vychází mi objem zásobníku stlačeného vzduchu kolem 100 cm3, což je nečekaně vysoká hodnota, protože ta kartuše vypadá naživo legračně malá. Kontrolní manometr je umístěn ve spodní části předpažbí a informuje střelce o aktuálním stavu tlaku pomocí přehledně barevně označené stupnice. Maximální pracovní tlak končí na hodnotě 220 bar.

DSCN2013

DSCN2028

V přední části tlakové kartuše je umístěn plnící otvor o průměru 7 mm. Do otvoru se zasouvá jednoduchý plnící pin, který je součástí dodávky. Pin je zakončen přímo na rychlospojku. Obvykle na pinech bývá klasický 1/8 závit (nebyla by potřeba rychlospojka), ale pro střelce s více zbraněmi je to spíš výhoda, protože s rychlospojkou mohou snadno přehazovat piny.

DSCN2007

Zásobník je vyroben z kombinace hliníku a plastu, je to takový ten běžný typ budík s obtížným plněním, nicméně po celou dobu testování fungoval bezvadně. Pokud nechcete používat zásobník, snadno ho nahradíte přiloženou vložkou se žlábkem a můžete diabolky nabíjet po jedné. 

DSCN2149

Jednoranová vložka se žlábkem pro vložení diabolky je vyrobená z hliníku a v drážce v těle zbraně ji stejně jako zásobník drží magnet.

DSCN2027

Test přesnosti jsem provedl na vzdálenost 20 metrů střelivem JSB 4,52 Exact Heavy s hmotností 0,67 gramu a se starou optikou Nikko 4x32AO, která se cenově zhruba hodí k SPA. No a tady pro mě nastalo docela překvapení. Samozřejmě proti sportovním zbraním je to bída, ale po pravdě musím říct, že jsem nečekal, že nástřely budou pod korunu. Na fotce je úplně první terč, na který jsem vystřelil.

DSCN2036

Bavil jsem se střelbou celý den, ale limitem byl puškohled a především fakt, že se změnou nastavení paralaxy mění nástřel v řádu centimetrů.

DSCN2037

DSCN2023

Nejvíc zábavy si stejně asi užijete s otevřenými mířidly a zásobníkem při střelbě na plechovky. Hledí je posuvné výškově i stranově. Po nastřelení zbraně na terč jsem si všiml, že hledí je stranově přesně uprostřed, za což má u mě výrobce plusové body.

DSCN2024

Hledí se dá snadno demontovat, pokud by vadilo střelecké optice.

DSCN2034

Zbraň jsem si vzal přes Silvestra na chatu a pokračoval v dalších testech.

Terč jsem pověsil na plot, postavil se k jabloni, opřel si ruku a vystřílel vstoje přes otevřená mířidla celý zásobník. Nevypadá to špatně, otevřená mířidla mají své kouzlo, a pokud chcete pušku na zábavu, puškohled nepotřebujete.

DSCN2154

Chvíli jsem pušku používal i s mrňavou optikou 4x28 od České zbrojovky. Sice nemá korekci paralaxy, ale já mám pro tyhle ultrakompakty slabost. (Zaostřit na zvolenou vzdálenost ji lze po odšroubování objektivové matice.)

DSCN2204

Lícnice je vyrobena pro praváky, ale myslím, že ani levák by neměl s puškou problém.

DSCN2198

Optika je tak malá, že ani nemusíte sundávat hledí.

DSCN2199

Po stranách předpažbí a na rukojeti je pažba opatřena protiskluzovou úpravou ve formě strojně vyryté rybiny.

DSCN2203

Zbraň postrádá jakékoliv ladící prvky. Jediný způsob jak relativně snadno měnit rychlost diabolky je pomocí transferportu. A pokud někoho zajímá, co se bude dít, tak si může vysoustružit transferporty s různými průměry otvorů. Pak je v pušce může postupně měnit, střílet přes AirChrony a hodnoty si zapisovat do tabulky.

DSCN2132

Výsledky si pak můžete prohlédnout v tabulce a grafu.

SPA900 velocity

Konzistence rychlosti s 1,5mm portem není vůbec špatná a umožňuje vystřelit nějakých 30 přesných ran. Pokud budete plinkat na plechovky, tak v klidu vystřelíte 50x a nic nepoznáte.

SPA900 velocity graph

Co říct závěrem? Po předchozích zkušenostech se zbraněmi od SPA jsem od modelu PR900W neměl žádná očekávání, byl jsem připraven ji v klidu odepsat jako ty předchozí. Nicméně v průběhu času se mi ta puška začala líbit. Něco v ní je. Na sportovní střelbu na závodech se použít nedá, ani k tomu není určená, tohle je puška pro rekreaci a pro základní výcvik, pro sestřelování plechovek, je to prostě malá a lehká puška, s kterou se dají snadno trefit běžné předměty. Střílí se s ní výrazně přesněji a pohodlněji než s běžnou pístovou vzduchovkou. Klidně si ji umím představit jako druhou pušku pro střelce, který už má tlakovou láhev a základní výbavu, a která by mu sloužila pro zábavu, odstřel potkanů a tak podobně. Jistě, má své chyby, některých jsem si všiml a některé se určitě objeví časem, ovšem zeptám se jednoduše: "Co všechno nejste ochotni odpustit pušce s předpokládanou prodejní cenou 5900,- korun?"

DSCN2022

Děkuji našemu dlouholetému sponzorovi eshopu zbrane-vzduchovky.cz za zapůjčení zbraně a omlouvám se, že už jim ji asi nevrátím. :)

Další informace a fotografie naleznete na fóru http://forum.fieldtarget.cz/viewtopic.php?f=8&t=919

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru