Fieldtarget

Air Arms FTP900

User Rating:  / 9
PoorBest 

Na model FTP900 (Field Target Precision) od anglické firmy Air Arms jsme čekali dlouho. První představení bylo původně plánováno na loňskou výstavu IWA2013, ale dočkali jsme se až letos.  Když jsem se dozvěděl, že k nám konečně míří první čtyři kusy, neodolal jsem a hned zamluvil ten první z nich. A už na první pohled je vidět, že se jedná o důstojného nástupce modelu Ev2.

FTP900-034

FTP900 je sportovní puška té nejvyšší kategorie, speciálně vyvinutá pro FT/HFT střelbu. Původně se zdálo, že to bude nějaký inovovaný model Ev2, ale není tomu tak. Když jsem se ptal na IWA2014 co má společného s předchozím modelem, dostal jsem odpověď, že jenom hlaveň. Konstruktéři to prostě vzali od podlahy a dali si na ní doopravdy záležet. Výsledkem je puška naprosto nezaměnitelného vzhledu.

FTP900

FTP900-005

 Hlaveň je z produkce Lothar Walther v ráži 4,5 mm (.177) o délce 485 mm. Celá hlaveň je schovaná v trubce pokryté prohlubeninami ve tvaru kapek, která má za úkol především vzhledovou a ochrannou funkci. Výkon pušky je nastaven na obligátních 16 J, až na pár výjimek se s jiným výkonem závody nestřílí.

FTP900-003

Na konci hlavně je nasazen kompenzátor kuželového tvaru (typ ořezávátko vzduchu), který je překryt hliníkovým krytem s ozdobnými otvory, které připomínají úsťovou brzdu u palných zbraní a mají za úkol odvést přebytečný vzduch směrem od hlavně.

FTP900-018

FTP900-021

FTP900-023

Pod hlavní se nachází rozměrná tlaková kartuše s pracovním tlakem 220 bar, která umožňuje vystřelit více než 100 ran s energií 16 joule. Největší překvapení se skrývá v její přední části, protože v Air Arms opustili svůj tradiční quickfill ve prospěch jednoduchého plnícího pinu, jako ho známe například z HW100, Edgunu, Steyru, Kalibrgunu atd. Bohužel ani tentokrát se nějaká standardizace nekoná, neboť jeho průměr je necelých 8 mm, takže není s jinými zbraněmi zaměnitelný. Nicméně střelci s jednou puškou to nemusí nikterak vadit. Dobrou zprávou je, že plnící otvor je schovaný za šroubovací krytkou, takže do něj při střelbě nehrozí vniknutí nečistot, případně jeho jiné poškození. Šroubovací kryt má závit s velmi vysokým stoupáním, takže jeho odkrytí je otázka asi jedné otáčky. Navíc je krytka neodnímatelná, pouze odkrývá plnící otvor, a proto ji neztratíte. Líbí se mi, že konstruktéři přemýšleli i nad takovým detailem. O tlaku střelce informuje klasický kontrolní manometr v přední části.

FTP900-006

FTP900-001

FTP900-020

Na spotřebu vzduchu a konzistenci rychlosti má kladný vliv přítomnost vnitřního regulátoru tlaku. Ten má za úkol zajistit, aby každý výstřel byl proveden se stejným tlakem a je ostatně v této kategorii zbraní standardem. Tady musím napsat, že regulátor byl kompletně přepracován. Konstruktéři si zjevně byli vědomi problematických regulátorů ve starých Ev2, které často netěsnily dokonale, což způsobovalo slabší první ránu.

FTP900-007

FTP900-004

Zbraň se ovládá boční napínací pákou, jejíž úchopová přední část je hluboce vykrojena a opatřena zářezy, aby střelci neklouzala v prstech. Boční páka znamená oproti jiným systémům velkou výhodu díky snazšímu napínání úderníku a především nijak nevadí optice. V tomto směru je na tom nejhůře Walther s nátahem nahoru, který se kvůli tomu musí složitě upravovat.

FTP900-008

FTP900-029

Po natažení páky směrem dozadu se odkryje otvor do hlavně, který je umístěn ve velkém výřezu, kde je ponechán dostatek místa pro prsty. Celý blok závěru je špičkově opracován do křivek bez jakýchkoliv hran. V přední části je prodloužen, aby skýtal co nejdelší oporu pro uložení hlavně. Po vložení diabolky do hlavně a vrácení páky směrem dopředu, je zbraň připravena ke střelbě.

FTP900-027

Spoušť je stavitelná všemi myslitelnými směry. Místo klasického jazýčku je použito plastové tlačítko, které se v poslední době na puškách objevuje stále častěji. Mělo by to zvyšovat citlivost na bříšku ukazováku a tím zvýšit jistotu spouštění. Nicméně osobně to považuji spíše za módu nebo snahu o snížení nákladů.

FTP900-009

Na boční páce je laserem vypáleno označení FTP 900. No, už jsem to viděl vypálené i lépe. Vlastní sériové číslo zbraně je umístěno pod pákou, aby nekazilo vzhled zbraně. Je to další z příjemných detailů.

FTP900-011

Pažba si zaslouží superlativa, je to designový a ergonomický skvost od italské firmy Minelli. Základním materiálem je lepenice z dřevěných dýh s barevnou úpravou, ve které se střídají šedomodré a okrové tóny. Povrch je krytý tvrdým lakem.

FTP900-025

FTP900-012

Samozřejmostí je plně stavitelná hliníková botka, kterou si můžete nastavit přesně podle svých tělesných dispozic. Exponovaná místa jsou opatřena protiskluzovými gumovými výstupky, aby šla spolehlivě zapřít do ramene.

FTP900-017

FTP900-031

Tady se ještě zastavím u dalšího z dotažených detailů. Narozdíl od FT je spodní hák v HFT zakázaný. Konstruktér si toho byl vědom, a proto vytvořil hák sklápěcí. Pokud střílíte FT, můžete mít hák nastavený podle libosti. A pokud střílíte HFT, hák jednoduše sklopíte do připraveného vybrání.

FTP900-013

Rukojeť je mohutně vykrojená a ergonomicky tvarovaná podle ruky. Jako menší chybu bych viděl, že umožňuje pouze držení s palcem nahoře.

FTP900-030

Jistotu úchopu podporuje i rozměrná dlaňová opěrka. Ta je výškově stavitelná podle velikosti střelcovy dlaně. Další pozitivní vliv na střelbu má vhodně tvarovaný a značně dlouhý palmrest, který je také výškově i podélně stavitelný.

FTP900-026

Nechybí ani vychytávky známé z Ev2, jako je sklápěcí vodováha na levé straně.

FTP900-014

FTP900-022

A nezapomnělo se ani na wind indicator, tedy malé výklopné rameno, na které se připevní niť s pírkem pro detekci směru a síly větru.

FTP900-015

Na horní části závěru jsou po stranách vyfrézované dostatečně dlouhé drážky s klasickou roztečí 11 mm pro montáž střeleckého dalekohledu. Mezi drážkami je vložena kovová destička s nápisem FTP 900.

FTP900-016

 Na přání majitele byla puška osazena puškohledem Burris Timberline 4,5-14x32 AO s křížem Ballistic Duplex. Jedná se o momentálně zřejmě nejlepší optiku v poměru cena/výkon vhodnou pro HFT s několika unikátními vlastnostmi pro tento druh střelby. Exceluje především v kompaktních rozměrech, dlouhém očním reliéfu a ve velmi malé chybě paralaxy.

FTP900-019

Při střelbě se puška chová přesně tak, jak byste očekávali od sportovního speciálu. Pažba výborně padne do ruky. Pokud zjistíte, že vám něco nesedí, během pár vteřin to přenastavíte k obrazu svému. Puška je skvěle vyvážená, proto se zdá lehčí než ve skutečnosti. Snad každý ze čtyřiceti střelců na posledním závodě ve Vlkavě, když ji chytil poprvé do ruky prohlásil, že ta puška je je nějaká lehká, na to jak vypadá. Průběh výstřelu je krátký, sportovní, spoušť je snadno dosažitelná a navíc nastavitelná.

FTP900-024

FTP900-033

S touto puškou dostanete do ruky nástroj, u něhož se při minutí terče těžko budete vymlouvat na něco jiného než sami na sebe. Navíc získáte designově parádní pušku, stále se nemůžu dost vynadívat na křivky rozhraní mezi dřevem a závěrem, nehledě na zaoblené hrany vlastního závěru. Je to puška, za kterou je vidět několik let vývoje a zkušeností získaných na závodech a po diskuzích se známými anglickými střelci. Na závěr tedy nezbývá než popřát Eftépéčku, aby se plně osvědčilo právě i v těch nejnáročnějších podmínkách, kterými jsou právě FT/HFT soutěže pořádané venku v přírodě v jakémkoliv počasí a ročním období.

FTP900-035

FTP900-032

 

 

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru