Fieldtarget

Listone Victor

User Rating:  / 3
PoorBest 

V minulém článku jsem představil pistoli Taichi taiwanské firmy Listone Industry, tentokrát se podíváme na model Victor. Pistole na CO2 si stále udržují jistou míru popularity. Jejich výhodou je jednoduchost konstrukce a snadná dostupnost i transport CO2 bombiček a v neposlední řadě také nenáročnost na kvalitu materiálu z důvodu nižšího pracovního tlaku. V dnešní době jsou tyto pistole především doménou střílejících napodobenin palných zbraní na ocelové BB kuličky (BB - Ball Bearing nebo taky velikost broku BB) pro zábavnou střelbu. Nicméně než je vytlačily pistole na stlačený vzduch, patřily CO2 zbraně k standardním zbraním pro střelbu terčových disciplín a i dnes se prosazují na soutěžích nižší úrovně a zejména jako tréninkové zbraně pro juniorské střelce.

DSCN1410

Podle tvrzení výrobce používají model Victor členové taiwanské reprezentace, ale tento údaj nemám jak ověřit a podobné zvěsti jsou často nedůvěryhodné nebo se na pravdě zakládají jen z části.  Ovšem jak si ukážeme dále, ta zbraň střílí překvapivě dobře. Aby taky ne, když na první pohled ta pistole jakoby z oka vypadla jedné z verzí pistole Alfa Sport od české firmy Alfa-Proj a dovolím si říct, že se jedná o její přesnou kopii. Od mušky až po hledí tam nevidím jediný rozdíl včetně stejné rukojeti.

DSCN1440

Jedná se o jednoranovou pistoli určenou pro sportovní střelbu na terče ve vzdálenosti 10 metrů. Ráže je samozřejmě 4,5 mm a hnacím médiem oxid uhličitý z 12g bombiček na jednorázové použití.

DSCN1441

Hlaveň měří na délku 25 cm a pochází z vlastní výroby firmy Listone a je uložena ve frézovaném hliníkovém pouzdře. V přední části jsou tři výrazné zářezy, které zřejmě plní funkci kompenzátoru.

DSCN1445

Závěr je poměrně neobvyklý, připomíná sice klasický klikový závěr, ale není tomu tak. Kdo by čekal, že zatažením za kličku otevře závěr a natáhne bicí mechanismus a po vrácení kličky dopředu může vystřelit jako u běžné pušky, ten se plete.

DSCN1448

U Victora tvoří závěr klička, ale ta pouze plní funkci nabití diabolky do hlavně. Klička je odpružená, po jejím zvednutí závěr sám skočí dozadu, tím odkryje nabíjecí žlábek, do kterého se vloží diabolka a při zpětném pohybu trn zasune diabolku do hlavně, kde ji zároveň utěsní. Klička je umístěna na levé straně zbraně a je nutné ji ovládat levou rukou, což se u pistolí obecně považuje za lepší řešení, protože rukojeť při střelbě i manipulaci stále držíte v pravé ruce.

DSCN1446

Natažení bicího mechanismu se pak provádí posunutím dvou výstupků, které prochází skrz zbraní a vystupují na každé straně, směrem dopředu podobně jako křidélka u známé pistole Lov 21. Výstupek na levé straně se dá zachytit otočnou páčkou, která plní funkci pojistky. Tím dojde k zachycení úderníku s bicí pružinou a zbraň tak nemůže vystřelit.

DSCN1450

Je to primitivní a nevzhledné řešení, nicméně je účinné, nemá jakýkoliv vliv na charakteristiku spouště, a kromě toho pojistka se při sportovní střelbě stejně nepoužívá. Vpravo od pojistky se pod nálepkou nachází jeden z regulačních šroubků (transferport) pro nastavení výkonu, další je ukryt pod obalem hlavně.

DSCN1449

 Jazýček spouště umožňuje základní nastavení podle preferencí každého střelce.

DSCN1442

Muška je trojúhelníková, otočná a zajištěná malým šroubkem. Jejím otáčením by měla jít měnit její šířka, nicméně když jsem to změřil, tak všechny strany trojúhelníku jsou stejně široké. Tak nevím, buď si to má každý opilovat sám, nebo tady udělali kluci asi nějakou chybu...

DSCN1443

DSCN1454

DSCN1447

Hledí je velmi dobře zpracované, stavěcí šrouby se vyznačují výrazným klikem. Plátek hledí se dá otočit a měnit tak šířku zářezu.

DSCN1452

Zpracování všech dílů je ukázkové, včetně takových detailů, jako je třeba sražení hran lučíku.

DSCN1442

DSCN1455

Rukojeť je vyrobená z plastu a je dosti malá. Mám takovou tu běžnou střední ruku, ale tady jsem se nevlezl a musel bych ji opilovat, místa je tam naštěstí dost. Ve spodní části se nachází matice, pod kterou se vkládá 12 gramová CO2 bombička.

DSCN1456

Na vlastní střelbu jsem byl zvědavý. Pistoli se kromě pro mou ruku malé rukojeti nedá prakticky nic vytknout, je to evidentně sportovní zbraň. Terče, které nastřílím z volné ruky, jsou zpravidla nezveřejnitelné a tak jsem radši testovací nástřel provedl z uchycené zbraně. No, musím říct, že jsem byl docela překvapený, ta zbraň evidentně nějaký problém s přesností nemá. Není to sice žádný Steyr LP10, ale i tak je to přesnější než schopnosti drtivé většiny střelců.

DSCN1411

Závěrem bych řekl, že se jedná o poměrně pěkně zpracovanou zbraň, s kterou si jistě dobře zastřílíte. Ovšem její cena je na čínskou pistoli úplně nereálná. Pokud je její vzor, česká pistole Alfa, dražší doslova jen o pár korun, tak zjevně nemá smysl o ni uvažovat a je lepší si koupit originál. Na to, že se jedná o kopii z Taiwanu, tak bych očekával cenu zhruba poloviční.

DSCN1395

Za zapůjčení zbraně k recenzi děkuji e-shopu www.zbrane-vzduchovky.cz

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru