Fieldtarget

Fire Arrow

User Rating:  / 7
PoorBest 

Firma Listone Industry nevyrábí jenom pistole, ale snaží se na trhu prosadit i puškami. Fire Arrow znamená ohnivý šíp,  ovšem zbraň s ohněm ani šípem nemá nic společného, je to jednoranová PCP (Pre Charged Pneumatic) puška, ale co se týká názvů to není jediná podivnost, jak uvidíme i dále. Konstrukčně výrobce evidentně vyšel z  pušek firmy Airforce Airguns (Gunpower), které se vyznačují jednoduchou až primitivní konstrukcí a svého času u nás patřily k poměrně oblíbeným zbraním. Na první pohled je vidět změna dílu s ventilem, do kterého se šroubuje tlaková láhev pod mírným úhlem dolů, takže puška umožňuje narozdíl od svého vzoru i poměrně normálně přilícit. Druhý rozdíl je v tom, že manometr je umístěn vlevo. A to je z rozdílů tak zhruba všechno.

DSCN1521

DSCN1507

Dobrá zpráva je, že k pušce dostanete plastový kryt láhve už v základu. Takže oproti americkému vzoru máte o starost méně a nemusíte si v zimě mrazit tvář o studenou flašku.

DSCN1466

DSCN1471

DSCN1519

Zbraň se dodává v několika barevných variantách. Modrá puška na fotografiích je v ráži 5,5 mm, černá v ráži 4,5 mm.

DSCN1400

DSCN1478

DSCN1528

A k tomu můžete na objednávku dostat i náhradní výměnnou hlaveň v ráži 6,35 mm. Délka hlavně pro ráži 4,5 mm je 40 cm, v obou větších rážích pak má délku 46 cm.

DSCN1480

Firma Listone si na výrobě vlastních hlavní velmi zakládá. Ovšem nevěřil jsem svým očím, když jsem na hlavni viděl vytištěný nápis Green Walther. Hlaveň rozhodně není zelená, takže možná měl Lothar Walther ještě bratra Greena, který se odstěhoval na Taiwan, jinak si to nedovedu vysvětlit. Nebo je to úplně jinak. Avšak u firmy, která má ve znaku krávu, je možné cokoliv.

DSCN1481

Listone hlavně jsou podle mých testů spíše podprůměrné, nicméně jsou na tom podstatně lépe než třeba hlavně od SPA.

DSCN1482

DSCN1522

Tlaková láhev má objem 0,5 litru a naplněná vydrží pěkně dlouho.

DSCN1477

DSCN1483

Jednoduchý ventil vede vzduch středem s radiálními otvory a je jako stvořen pro pokusy.

DSCN1484

S detaily se na Taiwanu nemažou, když má šroubek velkou hlavu, tak se prostě osoustruží na menší průměr.

DSCN1492

Fire Arrow je značně kompaktní zbraň, celková délka je kolem 80 cm.

DSCN1497

DSCN1403

Kontrolní manometr je na levé straně, připadá mi to tak lepší, je více na očích.

DSCN1499

Odpor spouště je vysoký, ale ne tak moc, jak jsem to viděl u pár jiných pušek a docela se s tím dá střílet. Na spoušti můžete nastavit akorát výšku jazýčku a to je všechno. Větší problém souvisí s vlastní Gunpower koncepcí, kdy těžký úderník bije neobvykle směrem dozadu a tím trochu rozhazuje míření i vnímání zpětného rázu, na to je potřeba si zvyknout.

DSCN1500

Před spouští je umístěna automatická pojistka, která zbraň zajistí při každém natažení. Síla potřebná k posunutí páčky pojistky dopředu a tím k odjištění zbraně je děsivá, to má puška společné se svým vzorem.

DSCN1501

V přední části rámu nalezneme výřez se zdrsněným ovládacím kolečkem, kterým můžeme snadno měnit přítlak bicí pružiny a volitelně tak snižovat nebo zvyšovat rychlost diabolky.

DSCN1502

Rukojeť je plastová, asi má připomínat M16, a že by se nějak zvlášť dobře držela, se říct nedá. Prostě je to takový army styl.

DSCN1503

Před střelbou se posune ovládací klika směrem dopředu, tím dojde k natažení bicího mechanismu a odkrytí otvoru v hlavni, kde se vkládá diabolka. Místa tam moc není, nabíjení chce trochu cviku.

DSCN1504

DSCN1506

Samozřejmě se nejedná o žádný terčový speciál. Když jsem zbraň testoval, tak foukal dost silný vítr, ale myslím, že i za bezvětří by to nebylo nějak extra lepší.  Po tom, co jsem zažil se SPA, jsem se při hodnocení rozptylů musel trochu vrátit zpátky na zem, takže dosažený rozptyl z Fire Arrow bych na zbraň této kategorie označil za poměrně slušný. Na lov nebo pro zábavnou střelbu to stačí a plechovky se dají trefit i na větší vzdálenost.

DSCN1515

Fire Arrow těží především z tacticool vzhledu. Příznivci akčního vzhledu musí jásat. Je to malé, celkem solidně zpracované, dlouho to vydrží na jedno naplnění a něco se s tím trefit dá, pokud bude cena rozumná, tak proč ne.

DSCN1523

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru