Fieldtarget

FX Verminator Mk2

Рейтинг:   / 1
ПлохоОтлично 

Švédská firma FX je u nás dobře známá jako výrobce zbraní v dobré kvalitě za poměrně rozumnou cenu. Majitel firmy a hlavní konstruktér Fredrik Axelsson nás zásobuje velkým množstvím modelů a nebojí se vydat i méně prošlapanými cestami. Vzpomeňme například na model Indy představený na letošní výstavě IWA v Norimberku, který dokáže střílet šípy nebo model Royale v módním bulpup stylu.

fx_verminator-001

Tentokrát si představíme zbraň, která míří mezi střelce, co u pušek preferují kompaktní rozměry a přitom jim nevyhovuje koncepce bullpup. Verminator se dá volně přeložit jako "likvidátor havěti". Základním požadavkem tedy u něj byly co nejmenší rozměry a dále snadné ovládání s možností rychle opakovat ránu. Velký obsah tlakové kartuše, který umožní vysoký počet výstřelů na jedno naplnění, je samozřejmě další výhodou.

fx_verminator

fx_verminator-003

Frederik Axelsson používá při výrobě jednotlivých modelů jednoduchou strategii - upravuje stávající konstrukce, což přináší výhodu v technologické nenáročnosti změn. Verminator je tedy vlastně model Gladiator, u kterého byla zkrácena hlaveň na délku 30 cm. Uměrně s hlavní byla zkrácena i délka přední kartuše, čímž se podařilo dosáhnout celkové délky zbraně pouhých 75 cm. Hlaveň na představované pušce je v ráži 4,5mm (.177) a je vyráběná technologií ST (Smooth Twist). Jedná se tedy o hladkou hlaveň, která má drážkování pouze na pár posledních centimetrech na konci. Toto řešení umožňuje zvýšit dosahované rychlosti střely, což má při konstantní energii vliv na celkovou spotřebu vzduchu. Hlaveň je typu Shrouded Barrel, tedy krytá převlečnou trubkou, která kromě ochranné a vzhledové funkce plní zároveň částečně i funkci tlumiče hluku.

fx_verminator-007

Výkon je regulovatelný ve třech stupních pomocí otočného kolečka na levé straně. Na třetí stupeň je možné dosáhnout výkonu něco přes 20J, podle použitého střeliva.

fx_verminator-018

fx_verminator-006

Krátká přední kartuše by samozřejmě svým objemem nestačila. Hlavní zásobník stlačeného vzduchu se proto nachází v zadní části a zároveň tvoří pažbu. Jedná se o standardní tlakovou láhev s objemem 400 cm3, která se používá i v ostatních firemních modelech, jako třeba v modelu Gladiator nebo Royale. Vzhledem k vysokému objemu a vyššímu provoznímu tlaku (220bar) je na jedno naplnění zárukou značného množství výstřelů - až 200 ran v 16J, což je na pušku bez regulátoru tlaku velmi slušný počet.

fx_verminator-014

fx_verminator-022

fx_verminator-016

Puška se plní stlačeným vzduchem po sundání krytky v přední části pomocí jednoduchého paintballového plnícího pinu. O tlaku ve zbrani je střelec informován na rozměrném manometru ve spodní části předpažbí s jasně vyznačenou hranicí provozního tlaku.

fx_verminator-017

fx_verminator-015

Ke zbrani se dodávají 16-ti ranové zásobníky. Obecně FX zásobníky jsou řešeny značně neobvykle. Obsahují vnitřní pružinu, kterou je potřeba před nabitím natáhnout. To se provede pootočením předního plastového krytu a zajištěním vložením diabolky do prvního zásobníkového otvoru pozpátku. Pak již lze do jednotlivých otvorů vložit diabolka bez ohledu na pořadí, pouze se posouvá nabíjecí vstupní otvor.  Toto řešení ve mně nevzbuzuje příliš důvěry, nicméně je to funkční a zjednodušuje to výrobu zbraně, která nemusí obsahovat otáčecí mechanismus. Vzhledem ke své konstrukci zásobník značně vyčnívá do s trany a nahoru, takže vylučuje použití nízkých montáží. Na druhou stranu se aspoň zasouvá logicky zprava, narozdíl od většiny anglických větrovek.

fx_verminator-010

fx_verminator-020

Vlastní nabíjení se provádí pohodlně pomocí boční napínací páky. Při jejím natáhnutí směrem dozadu dojde k napnutí bicího mechanismu a zároveň k pootočení zásobníku o 1/16 otáčky. Při vrácení páky do přední polohy pak dojde k zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena ke  střelbě.

fx_verminator-012

Zbraň je vybavená nezávislou pojistkou pro zajištění proti nechtěnému výstřelu v případě delší nečinnosti, která se nachází pod nabíjecí pákou na pravé straně. Pojistka má jasně vyznačené polohy F (fire) a S (safe).

fx_verminator-008

Pažba na Verminatoru je vyrobená z černého plastu se zdrsněnou povrchovou úpravou, která zabezpečuje jistý úchop a omezuje klouzání zbraně v rukou. Exponovaná místa na pistolové rukojeti a předpažbí jsou pak vybavená dalšími hlubšími prolisy. Na zadní tlakové láhvi je navlečen plastový převlek, který plní úlohu lícnice. Ten lze podle požadavku střelce natáčet do stran a je jištěn jedním imbusovým šroubem v horní části. Úplně vzadu nalezneme stavitelnou gumovou botku, opět s protiskluzovými prolisy.

fx_verminator-011

fx_verminator-021

Na testované zbrani byla nasazena populární střelecká optika 6-24x42 Delta Titanium s křížem Mildot. Nutno říct, že i po letech se stále jedná o jednu z nejlepších voleb v oblasti optických zaměřovačů pro vzduchovky.

fx_verminator-013

Vlastní střelba probíhala bez závad. Zbraň se vzhledem k výrazně skloněné pistolové rukojeti solidně drží a i použitý plast působí na omak poměrně příjemným dojmem. Poněkud nezvyklá je značně široká lícnice, což je ovšem daň za použitou koncepci s tlakovou lahví vzadu. Spoušť má loveckou charakteristiku s delším chodem a vyšším odporem, to je však u zbraní této kategorie normální. Spoušť je ovšem stavitelná, takže zde existuje ještě prostor pro individuální nastavení.

fx_verminator-009

Přesnost je na tento typ zbraně uspokojivá. Nástřelky na 30 metrů si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích.

fx_verminator-023

fx_verminator-024

Závěrem jen musím říct, že se jedná o zbraň pro lov a zábavu. Víc od ní nečekejte. Ale zároveň hned dodám, že Verminator si ani na nic jiného nehraje.

fx_verminator-019

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru