Fieldtarget

Walther LG300

User Rating:  / 1
PoorBest 

Jen málo firem ve světě zbraní se může chlubit takovou historií a tradicí jako právě Walther. Carl Wilhelm Freund Walther se narodil v puškařské rodině roku 1858. V roce 1886 založil firmu Carl Walther GmbH Sportwaffen v Zella-Mehlis, kterou pak řídil až do své smrti v roce 1915. Poté ve výrobě zbraní pokračovali jeho synové, kteří svého otce ještě překonali. Výčet všech modelů jejich zbraní přesahuje formát tohoto článku, ale vzpomeňme především pistole Walther PP a PPK (jó, James Bond) nebo P38. Ačkoliv slávu si firma vydobyla především palnými zbraněmi, dobré jméno mezi střelci jí dělají i zbraně na stlačený vzduch.

WaltherLG300-37

Do současného vyráběného portfolia se řadí špičkové modely LG400, LG300 a pak levný model LG1250, který má na svědomí mateřský Umarex a jehož kvalita za závodními modely mírně řečeno značně pokulhává. Bohužel, taková je doba, i pod kdysi světoznámou značkou Hämmerli, synonymem pro kvalitní švýcarské závodní zbraně, se dnes prodává pofiderní čínská (španělská, turecká) produkce. To Walther 1250 alias na vzduch upravený Umarex 850 je na tom přecejen poněkud lépe, ale o moc ne. Oba modely LG400 (novější) a LG300 (starší) se vyrábí v nepřeberně variantách především podle typu pažby od anatomických dřevěných nebo hliníkových (Alutec) pro střelbu dle pravidel ISSF přes modely určené pro soutěže FT, běžící terč nebo benchrest. Na firemních stránkách naleznete konfigurátor, který vám umožní sestavit si model LG400 přesně podle vašich požadavků.

WaltherLG300-6

WaltherLG300-1

Představovaný model je Walther LG300XT Laminated wood stock. Jak již z názvu vyplývá, pažba je vyrobena z laminovaného dřeva, ve kterém je použitá kombinace vrstev modrého dřeva s přírodně zabarvenými vrstvami. Zbraň v ráži 4,5mm se v základu vyrábí s výkonem 7,5 J, ovšem na tomto konkrétním kusu je instalován originální regulátor, který umožňuje dosáhnout výkon v zákonné hranici16J. Další modifikace spočívá ve výměně napínací páky za jiný typ, který je více vybočený na stranu a to umožňuje použití střeleckého dalekohledu. Charakteristickým rysem sportovních Waltherů je poměrně krátká hlaveň (420 mm), která je překryta trubkou z karbonových vláken. Karbonový obal značně přesahuje ústí hlavně a plní tedy funkci difuzoru a prodlužuje záměrnou při střelbě s dioptrem.

WaltherLG300-5

WaltherLG300-9

Walther pro své větrovky používá tlakové kartuše, které uživateli umožňují plnit na provozní tlak 300 bar. To je značná výhoda proti obvyklým 200 barovým a tudíž lze na jedno naplnění vystřelit mnohem více ran. V přední části se nachází jednoduchý manometr, který střelce informuje o právě používaném tlaku. Zeleně je vyznačeno provozní rozmezí mezi tlakem 70 - 300 bar. Červené pole znamená, že zbraň je přetlakovaná a žluté pole znamená, že je nutné kartuši dotlakovat.

WaltherLG300-24

WaltherLG300-11

Bohužel zbraň není vybavena quickfillem a pro naplnění je tlakovou kartuši nutné vyšroubovat a připojit na plnící tlakovou láhev. Mně z neznámého důvodu, tento způsob používají obecně všechny vyloženě sportovní větrovky snad s výjimkou anglických Daystate a AA Ev2.

WaltherLG300-13

WaltherLG300-16

Jak již bylo zmíněno, zbraň je vybavena regulátorem tlaku, který má příznivý vliv na konzistenci rychlosti vystřelených diabolek a na počet efektivních ran.

WaltherLG300-17

WaltherLG300-18

Vzhledem k sportovnímu využití se jedná o jednoranovou zbraň, na které zásobníky nenajdeme.

WaltherLG300-19

WaltherLG300-21

Příprava ke střelbě se provádí jednoduše. Páka na pravé straně se natáhne směrem dozadu, tím dojde k odkrytí žlábku v nabíjecím okénku a natažení bicího mechanismu. Do žlábku se vloží diabolka a zpětným přesunutím nabíjecí páky směrem dopředu dojde k zasunutí diabolky do hlavně a zbraň je připravena k výstřelu.

WaltherLG300-22

WaltherLG300-7

Neobvyklou zvláštností je páčka na levé straně, která umožňuje suchý trénink.

WaltherLG300-27

WaltherLG300-29

Pažba je z lepeného dřeva v modro - přírodní kombinaci. Má vyloženě sportovní ergonomický charakter. Umožňuje výškové nastavení lícnice podle typu optiky a dále nastavení botky podle požadavků střelce. Osobně můžu říct, že jen málo zbraní se mi drželo tak příjemně jako LG300, ta pažba prostě padne do ruky. Zásluhu na tom má hlavně hluboké vybrání kolem rukojeti a její vhodně zvolený sklon.

WaltherLG300

WaltherLG300-30

Ve spodní části předpažbí se nachází rozměrný palmrest, který zvyšuje výšku zbraně a z hlediska českého eftéčka se uplatní především při střelbě vleže a vsedě.

WaltherLG300-31

WaltherLG300-34

Spoušť se Waltheru vyloženě povedla, má evidentně sportovní charakteristiku s jasně čitelným chodem. Je znát, že firma těží ze svých dlouholetých zkušeností na poli ISSF střelby. Samozřejmostí je plná stavitelnost spouště podle požadavku střelce. Již po pár ranách máte ze spouště dojem, že takhle nějak se to má dělat a do hlavy se vkrádá myšlenka, že ostatní firmy by se mohly u Walthera učit. Zvláštností je neobvyklý tvar spouště, který ze všeho nejvíc připomíná nějaké tlačítko, ovšem má to svůj význam v dobře čitelném kontaktu s ukazovákem střílející ruky.

WaltherLG300-35

Zbraň na fotografiích je osazena výkonným optickým zaměřovačem Nikko Stirling Diamond Sportsman 10-50x60 se zaměřovací osnovou MilDot. Celá optická soustava je pak ke zbrani uchycena pomocí BKL-301 1" Long Double Strap Dovetail Rings, což je jedna z nejlepších montáží na 11 mm rybinu jaká se dá sehnat.

WaltherLG300-36

Samotná střelba vás nenechá na pochybách, že se jedná o závodní stroj. Výborná pažba umožňuje jisté zamíření a skvělá spoušť vám dá vychutnat pocit opravdové kontroly nad výstřelem, kdy v kterékoliv fázi přesně víte, co se stane. Cyklus výstřelu je rychlý, zpětný ráz prakticky nulový. Celkově se jedná o typicky sportovní zbraň, určenou pro střelbu dle pravidel ISSF, která ovšem lze po úpravě výkonu na 16 joulů velmi dobře použít i pro střelbu disciplín FT/HFT. Škoda, že se s touto kvalitní zbraní (případně s LG300 Dominator, vyloženě pro FT) u nás nesetkáváme častěji.

WaltherLG300-43

Abych tady nedával jenom nejlepší terč, tak tady je vidět jak probíhalo "seznámení".

WaltherLG300-44

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru