Fieldtarget

Steyr LG110 FT

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Ačkoliv vznik firmy Steyr se datuje do poloviny 19. Století, tak samostatná firma Steyr Sportwaffen vznikla v roce 2001, kdy tento tradiční rakouský výrobce procházel rozsáhlou restrukturalizací a privatizací. Ovšem aby toho v dnešní nesmyslně korektní době nebylo málo, tak nedávno došlo k vypuštění slova „Waffen“ (zbraně) a firma se nyní nazývá Steyr Sport. Jak už z názvu vyplývá, věnuje se výrobě zbraní té nejvyšší kvality pro sportovní účely. Skvělé jméno mezi střelci získala především svými vzduchovými pistolemi, o čemž svědčí zisk 5 z 6 medailí na olympiádě 2008 v Pekingu. Také ve vzduchových puškách náleží mezi světovou špičku. Na trhu se prosazuje řadou Sport (modely Match, Benchrest a Running Target), dále řadou Adventure (modely Field Target, High Power a Hunting) a také samostatným modelem LGB1 Biathlon.

steyr lg110 ft-10

Jak už z názvu vyplývá, představovaný model je určen k soutěžní střelbě disciplíny Field Target. Konkrétní zbraň z obrázku je model Conect (pažba lze sundat) s dlouhou hlavní a prodlouženou kartuší na stlačený vzduch, které Steyr dodává na zvláštní přání. Jelikož FT znamená sportovní střelbu, tak proto bylo při jeho konstrukci dbáno hlavně na nastavitelnost všech ergonomických prvků, jak je ostatně běžné u sportovních zbraní. Všechny modely jsou kvůli maximální přesnosti jednoranné. Pažba je stavitelná všemi směry včetně bočního náklonu. Těsně pod stavitelnou botkou se nachází dvě posuvná závaží, která umožňují vyvážení zbraně přesně podle požadavků střelce. Pistolová rukojeť je stavitelná dopředu i dozadu a zvláštností je geniálně jednoduchá možnost nastavení sklonu rukojeti a dokonce i její stranový náklon pomocí šikmého mezikusu. Zhruba v těžišti zbraně je pak umístěna dřevěná opora (palmrest) typická pro FT zbraně a sloužící k opření pušky o koleno při střelbě vsedě. Palmrest se pohybuje po dlouhé lyžině ve spodní části a je, jak jinak, stavitelný všemi směry včetně stranového náklonu. Lyžina se využívá také pro přichycení ostatních doplňků jako jsou řemen a skládací dvojnožka.

steyr lg110 ft-13

Stlačený vzduch se uchovává v duralové kartuši o objemu cca 260 cm3. která se nachází pod hlavní. Standardně se plnění provádí odšroubováním kartuše a jejím připojením k tlakové láhvi nebo vysokotlaké pumpě pomocí zvláštního nástavce. Na zobrazené pušce je na zakázku vyrobený quickfill, který umožňuje její plnění bez nutnosti demontáže. Při naplnění na tlak 200 bar vystačí obsah kartuše na vystřelení cca 200 ran s energií 16 joule. O konzistenci se stará integrovaný regulátor tlaku. Stav tlaku lze kdykoliv snadno kontrolovat na manometru v přední části.

steyr lg110 ft-7

Rám je vyroben přesným obráběním z jednoho kusu duralu. To přináší zvýšenou stabilitu celku v porovnání s klasickou koncepcí s dřevěnou pažbou, která je náchylnější na vnější vlivy. Navíc z hlediska výroby se jedná o stavebnicovou konstrukci, která umožňuje snadnou výrobu v nespočetně variantách.

steyr lg110 ft-11

Prodloužená hlaveň z nerezové oceli měří na délku 60 cm. Ve zbrani je uchycená v "konusoidním" lůžku pomocí tlaku tří šroubů. Steyr používá nerezové hlavně Lothar Walther, starší verze měly údajně hlavně od Anschütz.

steyr lg110 ft-8

Spoušť má vyloženě sportovní charakter s jasně čitelnými propady. Samozřejmostí je její nastavitelnost podle jakýchkoliv představ střelce. Zvláštností pak je, že funkční části spouště jsou uchyceny na kuličkových ložiscích...

steyr lg110 ft-15steyr lg110 ft-16

steyr lg110 ft-5steyr lg110 ft-17

steyr lg110 ft-3steyr lg110 ft-4

steyrLG110-1steyrLG110-2

Další sportovní a marketingově zdůrazňovanou záležitostí je přítomnost stabilizátoru výstřelu na principu využití části stlačeného vzduchu pro pohyb závaží proti směru vystřelu, který minimalizuje už tak zanedbatelný zpětný ráz.

steyr lg110 ft-21

Vlastní střelba se provádí natažením boční páky směrem dozadu, tím dojde k odkrytí nabíjecího otvoru, do kterého se vloží diabolka a páka se vrátí zpět, kde se po překonání určitého odporu zacvakne v přední poloze. A tím je zbraň připravena k výstřelu. Způsob uzamčení závěru připomíná zvratnou páku známou z pistole Parabellum. Výtku zaslouží chybějící aretace páky v zadní poloze, takže pokud hlaveň směřuje směrem k zemi, tak se páka vlastní váhou vrací směrem dopředu a znemožňuje vložení střely do hlavně. Výstřel a zásah už pak záleží na schopnostech střelce.

steyr lg110 ft-2

steyr lg110 ft-6

Pro vložení komentáře se přihlaste.

Copyright © 2013 - 2024 Fieldtarget.cz. Vytvořila POČÍTAČOVÁ POHOTOVOST s.r.o.
Nahoru